Rødsildre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødsildre
Rødsildre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Saxifraga oppositifolia
L.
Norsk(e) navn: rødsildre
Hører til: sildreslekta,
sildrefamilien,
Saxifragales
Habitat: høyfjell og tundra
Utbredelse: spredte forekomster over den nordlige halvkule

Rødsildre (Saxifraga oppositifolia) er en flerårig, eviggrønn urt i sildrefamilien.

Rødsildre er lavtvoksende og vokser i puter eller matter, og den blir kun 2–5 cm høy, med stengler som vokser krypende langs bakken. Artsepitetet oppositifolia viser til at bladene sitter motsatt, noe som er uvanlig i sildreslekta. Bladene er små og tungeformete. Rødsildre har røde til purpurfargede blomster som er solitære på en kort stengel, og er den eneste norske arten i sildrefamilien som har rødlige blomster, de andre artene har gule eller hvite. Rødsildra kan riktignok forveksles med fjellsmelle, men den har flate blomster med butte kronblad, mens rødsildre har en klokkeformet blomst. Den er en av de første vårblomstene som blomstrer i fjellheimen, det skyldes at knoppene allerede blir lagd på fjorårets sensommer.

Kapsel og frø

Rødsildre er sirkumpolart utbredt i Arktis og i fjellstrøk lenger sør. Planta vokser helt nord til 83°15'N på Nord-Grønland, noe som gjør planta til den nordligst voksende planta i verden. I Europa finnes den sørover til Sierra Nevada i Sør-Spania. I Alpene vokser den høyere enn 4500 moh., antagelig det kaldeste stedet noen blomsterplante vokser. I Norge er rødsildre vanlig på kalkgrunn i fjellet over hele landet og finnes opp til 2300 moh. i Jotunheimen. Den vokser også på Svalbard og Jan Mayen. Innenfor utbredelsesområdet varierer både utseende og kromosomtall, og botanikerne har ulike oppfatninger om hvordan arten best kan deles i underarter.

På Grønland plukker inuittene rødsildre og spiser de nektarfylte blomstene.[1] Den er en populær plante i fjellhager, men er vanskelig å dyrke i varmere klima. Rødsildre er fylkesblomst for Nordland og kommuneblomst for Osen. Den er også den offisielle blomsten for det nordirske grevskapet Londonderry.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gamle norske matplanter. Oslo: I kommisjon hos J. Dybwad. 1929. s. 4. 
  2. ^ «County flowers in Britain» Arkivert 14. februar 2006 hos Wayback Machine., Plantlife

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 172–173. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Purpurbräcka». Den virtuella floran. Besøkt 28. oktober 2015. 
  • R. Elven m.fl. (red.) Rødsildre i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 30. april 2016.
  • C. Körner (2011). «Coldest places on earth with angiosperm plant life». Alpine Botany. 121 (1): 11–22. ISSN 1664-221X. doi:10.1007/s00035-011-0089-1. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]