Hundeslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hundeslekten
Dingo (Canis lupus dingo)
Dingo (Canis lupus dingo)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Canis
Norsk(e) navn: Hundeslekten
Hører til: hundefamilien,
rovdyr,
pattedyr
Antall arter: 8
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden unntatt Antarktis
Arter:

Hundeslekten (slekt Canis) er «hundedyr» i streng forstand, dvs sjakaler, prærieulv og ulver (inkludert tamhund og dingo). Navnet Canis er latin og betyr både hund og hjørnetann.

Arter[rediger | rediger kilde]

Slekten teller 8 arter. Hver av artene kan bestå av et stort antall underarter, som igjen kan være inndelt i raser eller varianter. Særlig ulv er en meget variabel art.

Slekten er en relativt ung gruppe, og alle artene er nært beslektet. Alle eller nesten alle artene er i stand til å parre seg å få fullt ut forplantningsdyktig avkom. I naturen ser artene likevel ut til å forbli separate arter der utbredelsesområdene overlapper. Muligens gjør små forskjeller i den sosiale strukturen i flokken at de er sosialt inkompatible, selv om det ikke eksisterer noen genetisk artsbarriere. Hund utgjør et unntak fra denne tilsynelatende reglen og ville hybrider mellom hund og flere av artene er kjent. Den største truslen mot den etiopisk ulven er nettopp utblanding med tamhund som truer med å vanne ut arten.

Genetikken viser det at dholehunden og den afrikanske villhunden er gruppens nærmeste slektninger blant de hundeliknende dyrene i hundefamilien.[1] I tillegg kommer en del utdødde arter i slekten. Hvordan slektskapsforholdet er mellom disse og de nålevende er usikkert, siden det ikke er noen mulighet for å gjøre DNA-analyser av fossilene.

Utdødde arter:


Slektskapet mellom de forskjellige artene er usikkert, men kan se omtrent slik ut:

Hundeslekten

 |
  `----Sjakaler
   `----prærieulv, Canis latrans
     `-Ulver
       `-Ulv Canis lupus
        |-Dingo
         `-Hund

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Robert K. Wayne. «Molecular evolution of the dog family.» Institute of Zoology, Zoological Society of London. Data per 20. juni 2007