Portal:Første verdenskrig/artikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over artikkel i Portal:Første verdenskrig

Portal:Første verdenskrig/Utvalgt

Dette arkivet har 9 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 41 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.



1

HMS «Dreadnought» var et britisk slagskip. Det var verdens mest avanserte krigsskip i sin tid og var verdens første større krigsskip drevet av dampturbiner. I tillegg hadde man forlatt den til da gjeldende filosofien med blandet bestykning på slagskip [m.a.o kanoner av forskjellig kaliber. «Dreadnough» var verdens første slagskip med kun stort skyts (all big gunned battleship). Byggingen av «Dreadnought» var en viktig årsak til flåtekappløpet i forkant av første verdenskrig, og skipet ble så dominerende at ordet Dreadnought ble et synonym for et moderne slagskip eller slagkrysser. Tilsvarende ble eldre, foreldede enheter av samtiden gjerne kalt pre-dreadnoughts.

HMS «Dreadnought» avfyrte aldri et skudd mot fiendtlige skip, men hun ga likevel sitt navn til en hel generasjon av slagskip og slagkryssere.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. januar og 10. februar

2

Renault FT-17 (Automitrailleuse à chenilles Renault FT modèle 1917) var en fransk lett stridsvogn fra første verdenskrig. FT-17 var den første stridsvognen med roterende tårn og konfigurasjonen ble etterliknet av de fleste stridsvogner frem til vår tid.

FT-17 ble satt i produksjon i løpet av 1917. Det ble produsert rundt 4 000 eksemplarer, fordelt på den franske hæren og den amerikanske hæren. I tillegg ble den lisensprodusert i USA.

Den var også med i flere konflikter i mellomkrigstiden. Da andre verdenskrig brøt ut var den fremdeles i bruk blant annet i den franske, den finske og den polske hæren.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 11. februar og 22. mars

3

Albatros D.III var et tysk jagerfly i bruk under den første verdenskrig, i tysk og østerriksk tjeneste.

Albatross D.III ble fløyet av mange av de beste tyske flyverne, inkludert Manfred von Richthofen, Ernst Udet, Erich Löwenhardt, Kurt Wolff og Karl Emil Schaeffer. Albatros D.III var favorittflyet i perioden kjent som blodige april i 1917, da tyske styrker hadde luftherredømme.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 23. mars og 1. mai

4

Maschinengewehr 1908 (MG08) er et tungt maskingevær fra Tyskland.

Våpenet var standard maskingevær i den tyske hær i første verdenskrig, og er nesten en direkte kopi av Maxim maskingeværet. Det ble laget i flere varianter under krigen. Den var i tjeneste frem til andre verdenskrig grunnet mangel på oppfølgeren MG34. Den ble trukket tilbake fra tjenesten i fronten i 1942.

Våpenet hadde en maks skuddtakt på 400 skudd i minuttet, og brukte ammunisjonsbelter med 250 7,92 x 57 mm Mauser patroner.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. mai og 11. juni

5

Jernbanekanon er en betegnelse på de store kanonene hadde vært brukt under første verdenskrig, og til en viss grad også under andre verdenskrig av flere land deriblant Tyskland som produserte de meste kjente jernbanekanonene i historien. Dette tunge artillerivåpenet monteres på en spesialtilpasset jernbanevogn plassert på jernbaneskinner for rask transport. Mindre kanoner gikk som regel inn i såkalte pansertog, men de største, med opptil 80cm kaliber og stor stykkvekt, at de måtte fraktes og betjenes fra jernbanevogner.

Jernbanekanonene pga. deres størrelse og avhengighet av jernbaneinfrastruktur som kan angripes av militærfly, ble utdatert allerede under den andre verdenskrigen.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 12. juni og 21. juli

6

Brodie-hjelm, kalt brodie helmet, shrapnel helmet, tommy helmet og Helmet, steel, Mark I i Storbritannia og M1917 Helmet og doughboy helmet i USA, var en militær kamphjelm av stål som ble tatt i bruk av den britiske hæren under første verdenskrig og var i bruk til etter andre verdenskrig. Hjelmtypen var rund og flat og liknet et opp-og-ned-vendt vaskevannsfat med hakereim. Slike hjelmer ble også blant annet brukt av amerikanske soldater under første verdenskrig, og en periode også i Norge.

Stålhjelmer ble innført under første verdenskrig for å beskytte soldatene i skyttergravskrigen der omfattende artilleriild medførte store tap. I 1915 designet og patenterte briten John L. Brodie en Brodie-hjelmen som var lett å masseprodusere da den kunne presse ut av en stålplate i én arbeidsprosess. Hjelmene var dessuten lette å stable og nyttige som vaskefat og kokekar.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 22. juli og 31. august

7

Schlieffenplanen er betegnelsen for den tyske strategien ved begynnelsen av første verdenskrig for angrepet i vest. Den er oppkalt etter generaloberst og leder for generalstaben Alfred von Schlieffen.

Planen skulle sørge for en rask seier over Frankrike ved en gigantisk knipetangsmanøver og dermed eliminere vestfronten før Russland fikk tid til å mobilisere. Deretter skulle hæren sendes mot Østfronten og kjempe mot Russland.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. september og 10. oktober

8

Avro 504 var et to-seters britisk skole-, jager- og bombefly fra første verdenskrig. Avro 504 ble konstruert i april 1913 som en forbedret variant av skoleflyet Avro 500. Første prototypen fløy første gang fra Brooklandsbanen i juli 1913 med en Gnome Monosoupape stjernemotor. Avro 504 ble bygget i tre, finer og duk. Skroget var en konstruksjon av trelister kledd med finer og duk. Vingene av spanter kledd med duk. Flyet var en dobbeltdekker hvor undre vinge var plassert i nedre kant av skroget og øvre vinge ble holdt oppe av fire stag på hver av de undre vingehalvdeler og fire rette stag opp fra skroget. Den øvre vingen var plassert nærmere nesen enn den undre (staggert). Under flyet var det fast understell montert på flykroppen ved vingens framkant. Mellom og foran begge hjulene var det montert en støtte som skulle forhindre at propelleren berørte bakken. Avro 504 ble bygget i over 8 300 eksemplarer bare i Storbritannia. Dessuten ble det bygget på lisens i Danmark, Belgia, Canada, Australia, Japan og Kina samt kopiert i Russland. Antagelig var det totale antall som ble bygget over 11 000 eksemplarer.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 11. oktober og 20. november

9

Rossriflen var en sylinderlåsrifle i .303 British-kaliber produsert i Canada fra 1903 til midten av første verdenskrig. Riflen fungerte dårlig i skyttergravene under første verdenskrig og hadde flere problemer som gjorde at den ble skiftet ut med Lee-Enfieldrifler. Imidlertid var den populær blant skarpskyttere.

Den første kontingenten av Canadian Expeditionary Force var utstyrt med Rossriflen da de ankom Frankrike i februar 1915. Problemene med riflen ble for alvor vist under det andre slaget om Ypres i April 1915. Rossriflen viste seg dårlig egnet til felt og låste seg lett. I tillegg kunne riflen taes fra hverandre og settes sammen igjen på en slik måte at riflen kunne avfyre uten at sluttstykket var lukket. Dette kunne medføre store skader eller dødsfall for de som avfyrte dem. Det var også problemer med bajonettfestet som gjorde at bajonetten kunne falle av når riflen ble avfyrt. Flere canadiske soldater tok Lee Enfieldrifler fra britiske sårede eller døde soldater for å erstatte Rossriflene.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 21. november og 30. desember

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25