Slaget om Galicia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget om Galicia
Konflikt: Østfronten i Første verdenskrig
Dato26. august - 11. september 1914
StedGalicja i dagens Ukraina
49°51'0,000"N 24°1'0,001"Ø
ResultatKlar russisk seier
Stridende parter
Det russiske keiserdømmet Det russiske keiserdømmetØsterrike-Ungarns flagg Østerrike-Ungarn
Kommandanter og ledere
Det russiske keiserdømmet Nikolaj IvanovØsterrike-Ungarns flagg Conrad von Hötzendorf
Styrker
1 200 000950 000
Tap
225 000324 000

Slaget om Galicia også kalt det første slaget om Lemberg var et massivt slag mellom Det russiske keiserdømmet og Østerrike-Ungarn i begynnelsen av første verdenskrig. I løpet av kamphandlingene ble de østerriksk-ungarske armeene slått, og fordrevet fra Galicia. Russerne på sin side erobret Lemberg (i dag kjent som Lviv i Ukraina) og regjerte i Østre Galicia i 9 måneder.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kamphandlingene på østfronten (første verdenskrig) startet med den russiske krysningen av den russisk-tyske grensen den 17. august. Den øverstkommanderende for Den østerriksk-ungarske hær under første verdenskrig, Conrad von Hötzendorf, bestemte seg da for å iverksette en offensiv inn i Russisk Polen med sine nordlige armeer (den 1. og den 4.). Grunnen til dette var at siden den russiske hæren snart ville klare å mobilisere langt større styrker (i antall) enn Sentralmaktene i øst (og i særdeleshet mer enn de Østerrike-Ungarn, som var Russlands hovedmål for krigen), mente von Hötzendorf at den eneste sjansen man hadde var muligheten for en tidlig seier. Han håpte også at Keiserriket Tyskland ville bli med på offensiven inn i Polen, men ble frustrert da det ble klart at Tyskland ville kun sette inn få tropper i Øst-Preussen som hadde ordre utelukkende på å forsvare området. Dette i henhold til den overordnede strategien lagt opp i Schlieffenplanen: Mens Russland brukte tid på å mobilisere, skulle hoveddelen av de tyske styrkene settes inn på vestfronten, der man raskt skulle nedkjempe fienden og deretter overføre de frigitte avdelingene til østfronten for å møte russerne.

Slaget begynte for alvor 26. august, tilfeldigvis på samme dag som slaget ved Tannenberg (1914): Mens russerne angrep Tyskland på den nordlige delen av Østfronten, angrep Østerrike-Ungarn Russland på den sørlige delen av østfronten. Tyskernes fokus på forsvar fremfor angrep, kan derfor i ettertid synes klokt, spesielt siden russerne angrep lenge før forventet. Uansett startet dermed den Den østerriksk-ungarske hæren sin offensiv inn i Polen uten tysk støtte.

Forløp[rediger | rediger kilde]

Østfronten (første verdenskrig)

Russlands invasjon av Øst-Preussen

Stallupönen · Gumbinnen · Tannenberg · Det første slaget om de masuriske sjøer


Slaget om Galicia

Kraśnik · Komarow · Rawa · Przemyśl


1914

Wisła · Łódź · Limanowa


1915

Bolimów · Det andre slaget om de masuriske sjøer · Gorlice-Tarnów · Den store retretten · Sventianyoffensiven


1916

Narots
Brusilovoffensiven
Kostiuchnówka · Kowel


1917

Kerenskijoffensiven  · Riga  · Operasjon Albion
Situasjonen i mai 1915

I kampene mot Østerrike-Ungarn i Galicia gikk det bedre for russerne enn Russlands invasjon av Øst-Preussen. Av politiske grunner hadde Østerrike-Ungarn prioritert frontavsnittet mot Serbia, og samtidig med at deres første offensiv mot Serbia falt sammen, påførte russerne dem et så kraftig nederlag i Galicia at hæren holdt på å falle sammen. Russerne rykket over grensen til de østerrikske områdene av Galicia og okkuperte blant annet Lemberg 3. september. De østerrikske styrkene hadde i disse innledende slagene mistet rundt 350 000 mann og trakk seg i en noe kaotisk retrett 160 km tilbake mens de appellerte om tysk hjelp. Tyskerne svarte ved å trappe opp sine aktiviteter i Øst-Preussen og økte presset på russerne der, samt fraktet styrker inn mot Katowice og Kraków-området for å lette det direkte presset mot Østerrike-Ungarn.

Det ble utkjempet en rekke kraftige slag i Galicia utover høsten og vinteren 1914/1915, blant annet om festningen i Przemyśl og frontlinjene bølget fram og tilbake. Sentralmaktenes første store offensiv var i perioden 28. september til 17. oktober, hvor formålet var å presse russerne ut av Galicia. Dette gikk over i en russisk motoffensiv i perioden 17. oktober til 1. november, hvor russerne greide å gjenopprette en linje langs elven Warta. Etter hvert stabiliserte frontlinjene seg i en linje mellom Łódź og Warszawa, mens russerne under ledelse av Aleksej Brusilov hadde tatt store områder fra Østerrike-Ungarn i det sørlige Galicia helt fram til Karpatene.

Resultat og etterspill[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]