Marinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kysteskadren)
Hopp til navigering Hopp til søk
Marinen
Basisdata
Aktiv2002–
LandNorge
TypeEskadre
Størrelse1 400
HovedkvarterHaakonsvern orlogsstasjon
Operativt oppdrag
RolleSjøkrig

Marinen (tidligere Kysteskadren) er en avdeling i Sjøforsvaret, og er Norges sjømilitære kampkraft. Avdelingen består av marinefartøyer, i tillegg til avdelinger med kystjegere, mi­nedykkere, samt KNM Tordenskjold.[1]

Marinen het tidligere Kysteskadren, men byttet navn i forbindelse med omstillingen i Sjøforsvaret 1. august 2016.[2]

Oppdrag[rediger | rediger kilde]

Marinens primæroppgave er å stille maritime ressurser tilgjengelige for opera­tive myndigheter i fred, krise og krig. Marinen har også ansvaret for styrkeproduksjonen av operative enheter i Sjøforsvaret.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Marinens historie

Marinen har sin historie tilbake til 12. april 1814, da prins Christian Frederik etablerte krigsflåten under ledelse av et såkalt «Søekrigs-Commissariat». Marinen besto i 1814 utelukkende av små, lett bestykkede kystgående fartøyer. Hovedstyrken var roflotiljens 49 kanonsjalupper og 51 kanonjoller. I tillegg fantes det syv orlogsbrigger, én skonnertbrigg, åtte kanonskonnerter og to kuttere. 1. april 1815 ble Marinen underlagt et eget marinedepartement med kommandør Thomas Fasting som Norges første marineminister. I 1885 ble Marinedepartementet slått sammen med Armédepartementet til Forsvarsdepartementet. Marinen ble etter hvert plassert sammen med Kystartilleriet i en ny organisasjon kalt Sjøforsvaret i det integrerte Forsvaret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]