Liste over Sjøforsvarets fartøyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjøforsvaret

Liste over Sjøforsvarets fartøyer er en oversikt over fartøyer som er i tjeneste i Sjøforsvaret.

Marinen[rediger | rediger kilde]

Skip i Marinen bruker betegnelsen KNM foran navnet.

Fregatter[rediger | rediger kilde]

Sjøforsvaret har fire fregatter, alle av Fritjof Nansen-klassen, som seiles av Fregattvåpenet. Fregattene er havgående og har kapasitet til å medbringe og operere et middelstungt helikopter av NH90-typen. Viktige våpensystemer er Naval Strike Missile, luftvernmissilet RIM-162 ESSM, AU torpedoen Stingray mod 1 og 76 mm OTO Melara kanon.

Bilde Pennant Navn Sjøsatt Kommandoheis
KNM Fridtjof Nansen-2006-06-01-side.jpg F310 KNM «Fridtjof Nansen» 3. juni 2004 5. april 2006
170606-N-N0901-032 (34331730583).jpg F311 KNM «Roald Amundsen» 25. mai 2005 21. mai 2007
HNoMS Otto Sverdrup.jpg F312 KNM «Otto Sverdrup» 28. april 2006 30. april 2008
HNoMS Thor Heyerdahl (F314) (49502955528).jpg F314 KNM «Thor Heyerdahl» 11. februar 2009 18. februar 2011

Patruljefartøy[rediger | rediger kilde]

Bilde Pennant Navn Sjøsatt Kommandoheis
KV Nordkapp in Bodø 1.JPG A521 (ex W320) KNM «Nordkapp» 1980 1. november 2022

Korvetter[rediger | rediger kilde]

Sjøforsvaret har seks korvetter, alle av Skjold-klassen, som seiles av 1. Korvettskvadron. Fartøyene er bygd i et komposittmaterial og er av typen «luftputekatamaran». Korvettene er hurtiggående og hovedvåpnene er Naval Strike Missile og en 76mm Oto Melara kanon.

Bilde Pennant Navn Sjøsatt Kommandoheis
Camouflaged ship c.jpg P960 KNM «Skjold»
Skjold-class patrol boat KNM Storm.png P961 KNM «Storm» 30. oktober 2006
KNM Skudd (P962) under vinterøvelsen Cold Response 2016.jpg P962 KNM «Skudd» 3. mai 2007
P963 KNM Steil (8648868817).jpg P963 KNM «Steil» 14. januar 2008
HNOMS Glimt.jpg P964 KNM «Glimt»
P965 KNM Gnist.jpg P965 KNM «Gnist»

Mineryddingsfartøyer[rediger | rediger kilde]

Sjøforsvaret har seks mineryddingsfartøyer som seiles av Minevåpenet. Av disse er Oksøy-klassen (M341–M343) minejaktfartøyer utrustet med skrogmontert sonar og ROV (fjernstyrt undervannsfarkost). Minejaktfartøyene vil også som regel ha et lag med minedykkere fra Minedykkerkommandoen ombord. Alta-klassen (M350–M352) er minesveipere med et avansert influenssveip (AGATE/ELMA) samt skrogmontert sonar.

Bilde Pennant Navn Type Klasse
M341 Karmøy NOCO 2014 03.JPG M341 KNM «Karmøy» minejaktfartøy Oksøy-klassen
KNM Måløy.jpg M342 KNM «Måløy» minejaktfartøy Oksøy-klassen
M343 KNM Hinnøy (8643093409).jpg M343 KNM «Hinnøy» minejaktfartøy Oksøy-klassen
M350 KNM «Alta» minesveiper Alta-klassen
M351 Otra at Quay in Riga 14 May 2014.JPG M351 KNM «Otra» minesveiper Alta-klassen
M352 River Clyde.jpg M352 KNM «Rauma» minesveiper Alta-klassen

Undervannsbåter[rediger | rediger kilde]

Sjøforsvaret har seks undervannsbåter, alle av Ula-klassen. De seiles av Undervannsbåtvåpenet.

Bilde Pennant Navn Sjøsatt Kommandoheis
HNoMS Ula (S 300).jpg S300 KNM «Ula» 29. juli 1988
KNM Utsira 1992.jpg S301 KNM «Utsira» 21. november 1991
The Norwegian ULA class submarine Utstein (KNM 302) participates in NATO exercise Odin-One.jpg S302 KNM «Utstein» 25. april 1991
US Navy 100927-N-6011D-032 The Norwegian diesel electric submarine HNOMS UTVAER (S303) arrives at Naval Station Norfolk.jpg S303 KNM «Utvær» 20. april 1990
S304 Uthaug S305 Uredd Bergen 2009 1.JPG S304 KNM «Uthaug» 18. oktober 1990
S304 Uthaug S305 Uredd Bergen 2009 1.JPG S305 KNM «Uredd» 22. september 1989

Logistikk- og støttefartøyer[rediger | rediger kilde]

Marinens logistikkvåpen seiler logistikkfartøyer og mindre slepebåter.

Bilde Pennant Navn Beskrivelse
SHV Olav Tryggvason (P380) off Ramsund, Norway, on 8 February 2017.JPG A536 KNM «Olav Tryggvason» Reine-klassen. Brukes primært som skolefartøy[1]
P381.magnus.lagabote.side.jpg A537 KNM «Magnus Lagabøte» Reine-klassen. Logistikkfartøy
Knm muad.jpg A530 KNM «Maud» Logistikkfartøy[2]
NORGE 5574.jpg A553 KS «Norge» Kongens personlige eiendom, men driftes av mannskap fra Marinen
KNM «Mjølner» Skorpionen-klassen. Slepefartøy[3]
KNM «Sleipner» Slepefartøy

Kystvakten[rediger | rediger kilde]

Skip i Kystvakten bruker betegnelsen KV foran navnet.

Havgående fartøyer med helikopterkapasitet[rediger | rediger kilde]

Sjøforsvaret har to havgående kystvaktfartøyer med helikopterkapasitet.

Bilde Pennant Navn Klasse Kommandoheis
KV Andenes (4127910864).jpg W322 KV «Andenes» Nordkapp-klassen
KV-Svalbard-2002.jpg W303 KV «Svalbard»

Havgående fartøyer uten helikopterkapasitet[rediger | rediger kilde]

Bilde Pennant Navn
KV Barentshav IMG 6881.JPG W340 KV «Barentshav»
KV Bergen 02.jpg W341 KV «Bergen»
Kvsortland.jpg W342 KV «Sortland»
  • KV «Harstad» (2005, W318)
  • KV Bison (2014 , W323) - Innleid fra Boa Offshore
  • KV Jarl (W324) - Innleid fra Boa Offshore

Kystgående fartøyer[rediger | rediger kilde]

Sjøforsvaret har fem kystgående kystvaktfartøyer i Nornen-klassen.

Bilde Pennant Navn Kommandoheis
KV Nornen IMG 1560 kristiansand.JPG W330 KV «Nornen»
KV "Farm" (W331) vor Hammerfest (2015).jpg W331 KV «Farm»
NoCGV Heimdal (W332) in Tromsø (2015).jpg W332 KV «Heimdal»
KV Njord in Trondheim.jpg W333 KV «Njord»
KV Tor.jpg W334 KV «Tor»

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. august 2017. Besøkt 23. august 2020. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. september 2020. Besøkt 24. februar 2021. 
  3. ^ [1]