Ramsund orlogsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ramsund orlogsstasjon (ROS) er Sjøforsvarets logistikkbase i Nord-Norge. Den ligger i Tjeldsund, og er en av tre store offentlige arbeidsplasser der.

Forsvaret har arbeidsplasser lokalisert i Ramsund, Harstad og Sortland. Arbeidstilbudet varierer fra operative funksjoner, ulike administrative stillinger, til verkstedfunksjoner, vedlikehold og fagmilitære. ROS er vertskap for blant annet Forsvarets logistikkorganisasjon, deler av Marinejegerkommandoen og et element fra Minedykkerkommandoen[1]. I tillegg har ROS ansvaret for drift av Trondenes leir i Harstad.

ROS er regional støttefunksjon (RSF) med støttefunksjoner for andre avdelinger i sitt område. Dette inkluderer tjenester innen baseadminstrasjon, soldatforvaltning, forlegning, forpleining og transport.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stasjonen ble etablert i 1913[2]. Under nøytralitetsvernet i 1940 var det 25 mann utplassert ved Marinedepotet. Det planlagte fortet på Ramnes ble ikke bygget, og de tre innkjøpte 15 cm. Armstrong-kanonene som lå på lager i Ramsund ble sendt til Bergen i 1940 og senere satt opp på Skjellanger på Holsnøy av tyskerne.[3]

Fremskutt ubåtbase[rediger | rediger kilde]

Ifølge planene vil Ramsund være framskutt base for Norges nye 212-klasseubåter, som erstatter dagens Ula-klasse i slutten av 2020-årene. Utover i 2020-årene skal basen bli oppgradert og bygd ut med nytt kaianlegg og nye bygninger for vedlikehold og drift av ubåtene.[4]

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ramsund». Forsvaret (norsk nynorsk). Besøkt 18. juni 2022. 
  2. ^ https://www.ht.no/incoming/article520077.ece[død lenke]
  3. ^ Fjørtoft, Jan Egil (1983). Tyske kystfort i Norge. Arendal: Agder presse. ISBN 8299087813. 
  4. ^ «Planlegging av bygg og anlegg til nye ubåter». www.forsvarsbygg.no (norsk). 14. mars 2018. Arkivert fra originalen 6. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]