Ramsund orlogsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ramsund orlogsstasjon (ROS) er Sjøforsvarets logistikkbase i Nord-Norge. Den ligger i Tjeldsund, og er en av tre store offentlige arbeidsplasser der.

Forsvaret har arbeidsplasser lokalisert i Ramsund, Harstad og Sortland. Arbeidstilbudet varierer fra operative funksjoner, ulike administrative stillinger, til verkstedfunksjoner, vedlikehold og fagmilitære. ROS er vertsskap for blant annet Forsvarets logistikkorganisasjon, deler av Marinejegerkommandoen og et element fra Minedykkerkommandoen[1]. I tillegg har ROS ansvaret for drift av Trondenes leir i Harstad.

ROS er regional støttefunksjon (RSF) med støttefunksjoner for andre avdelinger i sitt område. Dette inkluderer tjenester innen baseadminstrasjon, soldatforvaltning, forlegning, forpleining og transport.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stasjonen ble etablert i 1913[2]. Under nøytralitetsvernet i 1940 var det 25 mann utplassert ved Marinedepotet. Det planlagte fortet på Ramnes ble ikke bygget, og de tre innkjøpte 15 cm Armstrong kanonene som lå på lager i Ramsund ble sendt til Bergen i 1940 og ble senere satt opp på Skjellanger på Holsnøy av tyskerne.[3]

Fremskutt ubåtbase[rediger | rediger kilde]

I slutten av 2020-årene vil Ramsund være framskutt base for Norges nye 212-klasseubåter, som erstatter dagens Ula-klasse. Utover i 2020-årene blir basen oppgradert og bygd ut med nytt kaianlegg og nye bygninger for vedlikehold og drift av ubåtene.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]