Kystjegerkommandoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kystjegerkommandoen
KJKheraldisk.jpg
Basisdata
Aktiv:2001 - dags dato
Land:Norge
Overordnet enhet:Marinens jegervåpen
Type:Marineinfanteri
Størrelse:ca. 140 (2018)[1]
Hovedkvarter:Trondenes leir
Kystjegerkommandoen
Operativt oppdrag:
Oppdrag:"Kystjegerkommandoen (KJK) er en kampenhet i Sjøforsvaret, spesielt egnet og trent for bekjemping av trusler på sjø og land i en kystsone. "
Rolle:ISTAR
Innsatser:Afghanistan

Kystjegerkommandoen (KJK) ble formelt etablert på Trondenes utenfor Harstad 10. desember 2001. Etter 4 år med organisasjons- og materiellmessig utvikling ble KJK erklært operativ 17. august 2005.

Kystjegerkommandoen er en konvensjonell avdeling i Sjøforsvaret. Med dette menes at den er ikke direkte underlagt Forsvarssjefen og driver ikke med spesialoperasjoner. Avdelingen er spesielt egnet for å bekjempe hurtig oppdukkende og asymmetriske trusler på sjø og land i kystsonen. Kystjegerpatruljene er mobile, enten ved egne kjøretøy og gummibåter eller ved andre avdelingers fartøy som for eksempel Taktisk båtskvadron og 339 skvadron.

Avdelingen er oppsatt med HK416 (tidligere G36), P80 og har noen tyngre skyts som 12,7 mm materiellødeleggelsesrifle, mitraljøse, FN Minimi og Hellfire [2].

Kystjegerkommandoen er en høyt prioritert avdeling med mye nytt utstyr. For hele tiden å matche nåtiden og være forberedt på fremtidens krav, blir det lagt stor vekt på kompetanseutvikling av personellet ved avdelingen. Kystjegerkommandoen er i dag etablert som en kommando, kun bestående av befal i den stående avdelingen.

Kampenhet i Sjøforsvaret[rediger | rediger kilde]

Kystjegerkommandoen (KJK) er en kampenhet i Sjøforsvaret. KJK kan sette opp et stort antall sensorer og patruljer for oppklaring, overvåking og målanvisning. Målbekjempingen gjøres i hovedsak med presisjonsvåpen. Kystjegerpatruljene er sjømobile med Stridsbåt 90 eller med gummibåt. Med sin ISTAR- og våpenkapasitet er KJK spesielt egnet for bekjemping av hurtig oppdukkende og asymmetriske trusler på sjø og land i en kystsone.

Kystjegerkommandoens oppgaver[rediger | rediger kilde]

Kystjegerkommandoens virkeområde er definert innenfor Maritim ISTAR. Begrepet ISTAR står for Intelligence, Surveillance, Target Aquisition, Reconnaisance.

KJKs hovedoppgave er således å gjennomføre informasjonsinnhenting i ulike sammenhenger og situasjoner. Informasjonsinnhenting kan gjennomføres åpenlyst eller skjult, gjennom dialog eller observasjon, eller kombinasjoner av disse. KJKs operasjonsportefølje er i stor grad lik Etterretningsbataljonen samt Artillerijeger, og etter lang erfaring fra Afghanistan har de verdifull tyngde i andre spekter av krigføringsdomenet annet enn kystsonen.

Den innhentede informasjonen skal avdelingen kunne dokumentere og analysere. Videre skal avdelingen kunne lede ild fra luftbårne, land- og sjøbaserte plattformer, dvs. bidra til bekjempelse av høyverdige mål.

Avdelingen opererer i små grupper og er utrustet og utdannet for å operere alene over tid i områder som en fiende kontrollerer. Dette setter store krav til den enkelte operatør og patruljen som enhet.

Soldatene er profesjonelle og på bakgrunn av sin kompetanse kan de benyttes til andre oppgaver som ikke nødvendigvis er dekket innenfor maritim ISTAR-begrepet. Dette reflekteres bl.a. gjennom avdelingens bidrag i Afghanistan. Kystjegerne har mottatt en rekke medaljer for sin innsats i Afghanistan. Blant annet Forsvarets medalje for edel dåd, Forsvarets innsatsmedalje med rosett, krigsmedaljen, militærkorset og Forsvarets medalje for sårede i strid. Avdelingen mistet 3 mann 27. juni 2010 da en IED eksploderte under kjøretøyet deres på oppdrag i Afghanistan.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Avdelingen er en del av Marinens Jegervåpen som for øvrig består av:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]