Kutter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Typisk kutterhekk.
Typisk kutterbaug.

Kutter kan referere til flere forskjellige typer fartøy.

Kutter er på norsk en skrogform med utoverhengende hekk. Hekken er som regel halvsirkelformet i Norge, men i andre land kan den også være rektangulær. Baugen er som regel loddrett, men kutternavnet er mest knyttet til den utoverhengende hekken. Kutteren skiller seg derved klart fra Jakter (Hardangerjakter) og Jekter som har flatt akterspeil og utoverhellende forstevn.

Opprinnelsen til navnet kommer fra import av engelske fiskebåter på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. I denne perioden gikk mange engelske fiskere over til motor og norske fiskere overtok de gamle båtene deres. Nordmenn kjøpte de mindre båtene som var billigst og de mindre båtene hadde en mast. På engelsk er en båt med en mast og to forseil, en "Cutter".

Siden kutter på norsk er knyttet til skrogformen, brukes betegnelsen både på en- og tomastere og på motorkuttere.

Kutterskroget ble meget populært, overtok etter jaktene, og ble den vanligste skrogformen på vestlandet og bygget i stort antall helt fram til 1960-tallet. Kutterne ble brukt til alle formål men mest til fiske. Det ble utviklet egne, norske kuttertyper: Mørekutteren og Hardangerkutteren.

Hardangerkutter er betegnelsen på en lokal variant av båttypen kutter, som særlig ble bygd i Hardanger og Sunnhordland. Hardangerkutterne skiller seg fra mørekutterne ved mer utlagt hekk, flatere bunn og mer langsmal skrogform.

Spesielt for Sunnhordland og Hardanger i den siste tiden var at de ble bygd for rask seilas, «sildasegling» i motsetning til for eksempel mørekutterne, som ble bygd for å tåle grovere sjø, med brattere hekk og mer spring, og kunne være rundere i formen. I Sunnhordland og Hardanger var hovedtrekkene at hekken lå mer utover og bunnen/bunnreiset var flatere og mer langstrakt. Ulempen ved disse skrogene var at de slo mer både foran og akter i grov sjø.

Kutter med to master.

De fleste hardangerkutterne ble bygd i Sunnhordland. Noen av de mest kjente stedene er Ølve, Rosendal, Sunde, Halsnøy, Sagvåg og Jondal. De ble også bygd fartøyer på andre steder der man hadde tilgang på materiale og fagfolk til å lede arbeidet.

Kutter "Leader", Brixham Trawler
Brixham trawlers

Kutter er også en entype kjølbåtklasse med seilareal på 13  konstruert av Erling L. Kristofersen.

I moderne sammenheng kan en kutter være et lite eller mellomstort fartøy som blir brukt av offentlige myndigheter, f.eks. UK Border Agency eller US Coast Guard.