Kutter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kutter kan referere til flere forskjellige typer fartøy.[1]

I moderne sammenheng kan en kutter også være et lite eller mellomstort fartøy som blir brukt av offentlige myndigheter, f.eks. UK Border Agency eller US Coast Guard.

Seilfartøy[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kutter (skrogform)

En kutter er et seilfartøy, tidligere mye brukt til kyst- og havfiske og dessuten som losfartøy. På midten av 1800 tallet var de oftest rigget med én mast. Gaffelseil, toppseil og to eller tre forseil (kutterrigg); vannrett liggende klyverbom. Skroget er skarpbygd med omtrent loddrett forstavn og utoverliggende hekk. Etterhvert som havfiskefartøy ble de rigget om eller nybygg fikk to mastrer. Noe som gjorde dem mer manøvrerbare og med flere muligheter for å trimme i forhold til å "bakka på" (legge bi), noe som var viktig for desse fartøyene som lå ute i havet i all slags vær, på natt og under kuling/storm. Kuttertypen ble også brukt til lystseilas. Kutteren/sluppen var den siste "moderne" fartøytypen før motoren gjorde sitt inntog.

Fiskefartøy[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kutter (fiskefartøy)

Kutteren var opprinnelig et seilfartøy men inn i motoraldreren ble seilkutterne nedrigget og innsatt motor. De ble da oftest brukt som fiske og fraktefartøy. Seilen ble ombord som nødseil, da de ofte ikke kunne stole helt på motorene i begynnelsen. Kuttere bygd for motor i den senere tid ble fyldigere og mer buttere forr og akter enn seilkutterne. Skroget ble ofte hevet en plank og to i forhold til seilkutterne.

Kjølbåt[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kutter (kjølbåt)

Kutter er også en entype kjølbåtklasse med seilareal på 13  konstruert av Erling L. Kristofersen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Winge, Jon. Trebåter: Norsk kulturhistorie på sjøen. Schibsted forlag ISNB 978-82-516-5508-8

Referanser[rediger | rediger kilde]