Nordkapp-klassen (1980)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordkapp-klassen
KV Nordkapp in the Adventfjord.jpg
KV «Nordkapp»
Karriere
LandFlag of Norway, state.svg Norge
TypeKystvaktfartøy
VerftA/S Horten verft, A/S Solheimsviken verft (Bergen), Haugesund Mekaniske Verksted AS
Operativ1982-
Skip bygget3
Skip i tjeneste3
Tekniske data
Deplasement3 200 tonn
Lengde105,05 m
Bredde14,6 m
Dypgang4,9 m
Framdrift4 Wichmann 9AXAG dieselmotorer. Total ytelse: 14 400 hk
2 propeller
Hastighet22,5 knop
Bestykning1 × 57 mm Bofors kanon
3 × 20 mm mitraljøser
Mistral antiluft
Synkeminer
Mannskap52 + 6 (helikopter)
FlyNHI NH90

Nordkapp-klassen bygget fra 1980 og utover, er en nåværende norsk kystvaktklasse med tre skip. Fartøyene opererer i arktiske områder og tilhører alle Ytre kystvakt.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Design[rediger | rediger kilde]

Nordkapp-klassen er bygget med en konvensjonell skrogform. Skipene er bygget med isbryterkapasitet, og tåler sjøgang godt. Skipene er spesielt laget for operasjoner i arktiske strøk, hvor sjøen kan være røff og sjansen for å møte is er stor. Skroget heller svakt utover, slik at faren for nedskruing skal være mindre dersom fartøyet skulle sette seg fast i isen. Helikopterdekket, kanondekket, bakken og brofronten er alle utstyrt med varmekabler for å forhindre ising, som oppstår når sjø og/eller regn treffer kaldt stål.

Skroget gjør skipet stabilt, og skal holde samme stabilitet selv om det skulle legge seg 250 tonn ekstra vekt i form av is. Skrogformen gjør også skipet forholdsvis rolig selv i høy sjø, i motsetning til for eksempel KV «Svalbard» som er designet som en isbryter. Ellers ble det under design av skipsklassen lagt vekt på fart og manøvreringsegenskaper.

Navigasjon og sensorer[rediger | rediger kilde]

Nordkapp-klassen ble bygget med et norskbygget integrert system for navigasjon, ildledning, overvåkning og registrering. Systemet, forkortet NAVKIS, er levert av Kongsberg våpenfabrikk. Ved hjelp av dette systemet kombineres alle radarsystemene, GPS-logg, LORAN-C, Decca, gyrokompass og standardkompass, fartslogg, ekkolodd, sonar, vindmåler, IFF og optiske sikte- og overvåkningsmidler (så som infrarødt kamera etc.).

Nordkapp-klassen er utstyrt med et sonarsystem for deteksjon av undervannsbåter. I tillegg finnes der undervannstelefoni.

Som sensor kan også Nordkapp-klassens helikopter regnes. Nordkapp-klassen er utstyrt med en helikopterhangar, og benyttet opprinnelig Westland Lynx helikoptre. 337 skvadronen hadde den siste landingen med Westland Lynx helikoptre på et kystvaktfartøy 7. desember 2014. Det nye helikopteret (NH90), planlegges å være operativt i Kystvakten fra 1. mai 2015 på KV Senja. Etter Senja skal KV Nordkapp og KV Andenes også ha disse helikoptrene om bord.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Nordkapp-klassen er utstyrt med en 57 mm kanon, Mistral antiluft, synkeminer[1] og 3 stykk 20 mm mitraljøser. Skipsklassen er konstruert for fiskerioppsyn og suverenitetshevdelse, og ledelse av redningsaksjoner.

Skip[rediger | rediger kilde]

KV «Nordkapp»[rediger | rediger kilde]

KV «Nordkapp» utenfor Mo i Rana

KV «Nordkapp» har pennantnummer W320 og MMSI nummer 257019000. Fartøyet tilhører ytre kystvakt og er stasjonert på Sortland. Fartøyet patruljerer Barentshavet fra den russiske grensa til Jan Mayen.

KV «Senja»[rediger | rediger kilde]

KV «Senja» utenfor Ny-Ålesund

KV «Senja» har pennantnummer W321 og MMSI nummer 257020000. Fartøyet tilhører ytre kystvakt nord og er stasjonert på Sortland. KV Senja ble i mai 2014 det første fartøyet i Sjøforsvaret med helikopteret NH-90 om bord.

KV «Andenes»[rediger | rediger kilde]

KV «Andenes» ved Svolvær

«Andenes» har pennantnummer W322 og MMSI nummer 257021000. Den tilhører ytre kystvakt. Under Gulfkrigen ble «Andenes» sendt som et av Norges bidrag.

«Andenes» ble 6. juli 1994 kjørt på i Vestfjorden av skipet «Whales Forever» ført av Paul Watson, en kanadisk miljøverner som driver stiftelsen Sea Shepherd. Sea Sheperd er blant annet kjent fra Animal Planet, der de har et eget TV-program med navnet Whale Wars. «Whales Forever» hadde kommet inn i norsk territorialfarvann uten tillatelse og nektet å adlyde Kystvaktens ordre. «Andenes» skjøt varselskudd før «Whales Forever» kjørte inn i siden på «Andenes».[2]

3. desember 2013 gikk «Andenes» på grunn ved Rødbergodden i Lenvik kommune med 67 personer ombord. Skipet kom seg videre for egen maskin, men skadene under vannlinjen ble omfattende og det hersket noe usikkerhet om skipet skulle repareres eller vrakes.

Først ble det vurdert å vrake henne høsten 2016, men hun ble satt i stand igjen og kunne observerves i tjeneste våren 2018.

KV «Andenes» var senere i 2014 sendt til Syria under Operasjon RECSYR.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]