Buktafestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bukta Tromsø Open Air Festival
Buktafestivalen.jpg
StedTromsø i Troms
Grunnlagt2004
Sjanger(e)rock, øl og sjømat
Nettstedhttp://bukta.no/

Buktafestivalen er en musikkfestival som arrangeres i juli hvert år i Telegrafbukta i Tromsø. Festivalen ble arrangert første gang i juli 2004.

Historien[rediger | rediger kilde]

Festivalen ble arrangert for første gang i 2004, men historien kan trekkes enda to år tilbake i tid til North of Nowhere festivalen som ble arrangert to ganger ved Åsgård i Tromsø. Festivalen var basert på dugnad og tuftet på idealene om at arrangementet skulle være rusfritt og gratis. I november 2003 ble North of Nowhere kåret til årets rockfestival av Norske Rockfestivaler (bestående av medlemsfestivalene til Norsk Rockforbund) ved festivalfagrådet i Fredrikstad. Den samme helgen ble ideen om en større og mer seriøs festival første gang luftet. Før julen 2003 var North of Nowhere historie og Buktafestivalen et faktum.

På den første Buktafestivalen i 2004 så 5 000 publikummere store norske artister som Sondre Lerche, Madrugada, Span og Bigbang i idylliske omgivelser i løpet av to varme julidager. I 2005 ble det satset høyere, med internasjonale navn som Phoenix (FR), Supersuckers (US) og The Soundtrack of Our Lives (SE). I takt med at ambisjonene ble skrudd opp noen hakk økte også publikumstallet i 2005 til 11 000 besøkende. Samme året tok Buktafestivalen opp tradisjonen fra North of Nowhere og ble kåret til årets beste rockfestival av Norsk Rockforbund.

Blå: Totalt antall publikum
Svart: Antall solgte Bukta-pass
Kilde: Jangås 2008

I 2006 fortsatte utviklingen, og arrangementet ble utsolgt to uker før avvikling og 13 000 publikummere fikk med seg blant annet Motörhead (UK), Danko Jones (CAN), Håkan Hellstrøm (SE), Mew (DK), Kaizers Orchestra, DumDum Boys og Seigmen.

I det fjerde året ble festivalen utvidet fra to til tre dager, noe som gjorde det mulig å booke flere artister og gi enda flere mennesker muligheten til å oppleve festivalen. Mange vil nok huske 2007 som det året når Iggy & The Stooges gjestet Tromsø.

I 2008 utvidet Buktafestivalen til to scener og totalt 28 band sto for store musikkopplevelser i løpet av tre fantastiske solværsdager i juli. Festivalen var utsolgt alle dagene og i overkant av 20 000 publikummere fikk med seg blant annet Patti Smith (US), Woven Hand (US), Leningrad Cowboys (FI), Kent (SE) og Raga Rockers.

I 2011 ble Little Henrik, en tredje scene, tatt i bruk. Festivalområdet har en daglig kapasitet på 6 000 og har nå totalt tre scener.

I 2013 feiret Buktafestivalen 10 år og feiret dette med en fjerde scene som lå på vannet i Paradisbukta. Noen artister som spilte på 10-årsjubileumet var blant annet The Hives (SE) Bigbang (NO) Ulf Lundell (SE) CC Cowboys (NO) Kaizers Orchestra (NO) Kvelertak (NO) Calexico (US) Shining (NO) og The Tallest Man on Earth (SE).

Buktafestivalen ble innstilt 2020 på grunn av koronapandemien.

Stiftelsen[rediger | rediger kilde]

Bukta – Tromsø Open Air Festival er en ideell stiftelse med årsmøtet som høyeste organ. Årsmøtet velger nytt styre for ett år av gangen, bestående av styreleder og fire styremedlemmer. Styret arbeider innenfor de retningslinjer og økonomiske rammer som vedtas av årsmøtet. Administrasjon utgjør total 3,80 årsverk fordelt på festivalsjef, bookingsjef og produsent i 100% stilling og kommunikasjonssjef i 80%.

I 2013 gikk Robert Dyrnes av som festivalsjef og begynte som bookingsjef. Dermed ble tidligere produsent Lasse Lauritz Pettersen ny festivalsjef. Inn i administrasjonen, som ny produsent, kom Egil Bye Damsgård, som siden 2007 jobbet som transportleder.

Administrasjonen består nå av Lasse Lauritz Pettersen (festivalsjef), Robert Dyrnes (bookingsjef), Egil Bye Damsgård (produsent) og Kristine Marie Børresen (kommunikasjonssjef). Buktafestivalens styre består av Stein Windfeldt (styreleder), Helga Bjørk Thorsteinsdottir (nestleder), Rebekka Brox Liabø, Ove Johansen, Sif Vik og Karl Fredrik. Varamedlem er Marianne Saus og Anton Hauan. Staben består av ca. 30 personer og er delaktig i festivalen gjennom hele året.

Avvikling[rediger | rediger kilde]

Det frivillige engasjementet er essensielt for gjennomføringen av festivalen. Under Buktafestivalen i 2008 var i overkant av 400 frivillig involvert i avviklingen av arrangementet.

I 2005 innledet Buktafestivalen et samarbeid med Kafé X i Tromsø. Kafeen er et nettverkstilbud for tidligere rusmisbrukere. Samarbeidsprosjektet mellom Kafé X og Buktafestivalen har utviklet seg gradvis de siste årene og under Buktafestivalen i 2008 jobbet nærmere 50 personer med tilknytning til kafeen som frivillige under arrangementet.

I tillegg til festivalens hovedarrangement som er kveldskonserter torsdag, fredag og lørdag har festivalen siden starten invitert til formiddagskonsert på lørdag under festivalhelgen. Dette arrangementet er gratis, rusfritt, har fri aldersgrense og en sterk familievennlig profil.

Siden starten i 2004 har norske artister som Superfamily, Magnet, Turboneger, Madrugada og HGH gjestet formiddagskonserten, i tillegg til lokale band som Fingerprince, Desert Highway, Vishnu og Turdus Musicus.

Artister som har spilt på Bukta[rediger | rediger kilde]

Artister 2019[rediger | rediger kilde]

Artister 2018[rediger | rediger kilde]

Artister 2017[rediger | rediger kilde]

Artister 2016[rediger | rediger kilde]

Torsdag

Fredag

Lørdag formiddag

Lørdag kveld

Artister 2015[rediger | rediger kilde]

Torsdag

Fredag

Lørdag formiddag

Lørdag kveld

Artister 2014[rediger | rediger kilde]

Torsdag

Fredag

Lørdag formiddag

Lørdag kveld

Artister 2013[rediger | rediger kilde]

Torsdag

Fredag

Lørdag formiddag

Lørdag kveld

Flytescenen

Artister 2012[rediger | rediger kilde]

Torsdag

Fredag

Lørdag

Artister 2011[rediger | rediger kilde]

Torsdag:

Fredag:

Lørdag:

Dette året etablerte man den tredje Buktascenen, Little Henrik.

Artister 2010[rediger | rediger kilde]

Torsdag:

Fredag

Lørdag

Artister 2009[rediger | rediger kilde]

Torsdag:

Fredag:

Lørdag:

I 2009 avlyste Fu Manchu fordi de hadde glemt at de skulle i studio, The Blacksheeps avlyste fordi en i bandet ble syk og Hellbillies avlyste fordi gitarist Aslaug Haugen brakk armen da han falt ned fra scenen på Skippagurra-festivalen. Med andre ord var 2009 det verste avlysningsåret til da. Som erstatter for Hellbillies kom det nord-norske bandet Senjahopen.

Artister 2008[rediger | rediger kilde]

Torsdag

Fredag

Lørdag

I 2008 kom scene nr. 2, Paradisbukta- scenen. Og med det kunne man ha enda flere band på programmet.

Artister 2007[rediger | rediger kilde]

Torsdag

Fredag

Lørdag

Artister 2006[rediger | rediger kilde]

Fredag

Lørdag

Artister 2005[rediger | rediger kilde]

Fredag

Lørdag

Artister 2004[rediger | rediger kilde]

Fredag:

Lørdag:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]