Kaizers Orchestra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaizers Orchestra
Kaizers Orchestra - Roskilde Festival - Orange Stage.jpg
Kaizers Orchestra på Roskildefestivalen 2011
Utmerkelser
9 oppføringer
Stavanger Aftenblads kulturpris (2012)
Norsk Artistforbunds Ærespris (2012)
Årets spellemann (2012)
Spellemannprisen for årets gruppe (2001) (Ompa til du dør)
Spellemannprisen for årets musikkvideo (2003)
Spellemannprisen for årets musikkvideo (2012)
Alarmprisen i rock (2002)
Alarmprisen for beste liveband (2002)
P3 Gull for årets liveartist (2013)[1]
OpphavNorge Bryne, Norge
Tidligere navnBlod, Snått & Juling, gnom
SjangerAlternativ rock
Aktive år2001–2013
2022–
PlateselskapSony BMG, Kaizerecords, Universal Germany, BroilerFarm, Petroleum Records
Nettstedwww.kaizers.no
Medlemmer
Janove Ottesen
Geir Zahl
Terje Winterstø Røthing
Rune Solheim
Helge Risa
Øyvind Storesund
Tidligere medlemmer
Jon Sjøen

Kaizers Orchestra er et norsk alternativ rockeband fra Rogaland, startet i Bergen[2] i 2000. Bandet forbindes også med Bryne og Jæren hvor grunnleggerne og låtskriverne, vokalist Janove Ottesen og gitarist Geir Zahl, kommer fra og på grunn av sangtekstene som framføres på jærsk. Bandet gav ut åtte studioalbum, vant fire Spellemannpriser, blant dem Årets spellemann for 2012, og en Alarmpris. Bandet opphørte på ubestemt tid etter sin siste konsert 14. september 2013 i Stavanger.

Stilistisk henter musikken til Kaizers Orchestra inspirasjon fra en rekke hold; fra Tom Waits' tekstunivers og østeuropeisk sigøynermusikk til punkrock og «ompamusikk». Bruken av oljefat og skrapmetall som perkusjon er et av bandets kjennetegn, og pumpeorgel (salmesykkel) utgjør også et distinkt karaktertrekk i bandets lydbilde.

Bandet annonserte 9. november 2022 en comeback-turne med konserter i Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim, etter planen høsten 2023.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Janove Ottesen, Rune Solheim, Helge Risa og Geir Zahl, som tidligere hadde spilt i bandene Blod, Snått & Juling og gnom, startet Kaizers Orchestra først som et prosjekt ut ifra et ønske om et råere og mer energisk uttrykk enn det Blod, Snått og Juling og gnom hadde stått for. Bandets navn, Kaizers Orchestra, er inspirert av en strofe fra sangen «Bastard» av gnom; «Eg blei tatt hånd om av en viss Mr. Kaizer / Han er den stolte eiger av verdens tyngste siameser». Denne sangen inneholdt også en oljetønne-solo, noe som senere skulle bli en slags signatur for Kaizers Orchestra. Sangene til Kaizers Orchestra er hovedsakelig sentrert rundt krig, og det som følger med.

Kaizers Orchestra og Janove Ottesen på scenen under Buktafestivalen 2013 i Tromsø. Foto: Øistein Norum Monsen

3. september 2001 utkom bandets debutalbum Ompa til du dør som umiddelbart ble godt mottatt av både publikum og kritikere. Albumet fikk stort sett terningkast 5 og 6 av norske avisanmeldere og vant også flere musikkpriser, blant annet Spellemannprisen 2001 i klassen rock og to priser under Alarmprisen 2002 i klassen rock og som beste liveband. Ompa til du dør endte med å bli det mest solgte rockealbum i Norge så langt.[trenger referanse] Kaizers Orchestra insisterte på at framsida på plata skulle være av resirkulert papir.

I 2003 kom bandets andre album, Evig Pint som gikk rett inn på førsteplass på VG-lista. For videoen til singelen Evig Pint fikk bandet prisen Årets musikkvideo under Spellemannprisen 2003. I 2004 fikk bandet kontrakt med Universal Records, noe som også medførte økt internasjonal oppmerksomhet, og i 2005 ble albumet Maestro lansert. Det ble en kommersiell suksess over hele Europa[trenger referanse] og høstet også mange gode kritikker. På europaturneen i forbindelse med utgivelsen benyttet Kaizers Orchestra kanadiske Geoff Berner som oppvarmer.

Bandet har også, til tross for sine norskspråklige tekster, oppnådd en viss popularitet i utlandet, og har blant annet spilt konserter på Vega i København, Danmark og Roskilde-festivalen. I 2006 ble det frontet som et av de største navnene på Roskilde-festivalen og fikk opptre på hovedscenen, hvor det spilte for ca. 50 000 mennesker.[trenger referanse]

Høsten 2007 spilte bandet inn sitt fjerde studioalbum. Det ble spilt inn og mikset i Berlin og Los Angeles og ble gitt ut 18. februar 2008 med navnet Maskineri. I desember 2007 ble «Enden av november» fra albumet utgitt som radiosingle.

I januar 2009 var bandet i et studio på Jæren sammen med produsent Yngve Sætre og spilte inn albumet Våre demoner. Albumet består av nyinnspillinger av elleve sanger som har vært skrevet i forbindelse med de forrige utgivelsene, men aldri tidligere var blitt utgitt. Albumet ble utgitt 27. april 2009 og CD-utgaven var kun i salg i én uke.[4] Til tross for kort tid i salgshyllene, toppet albumet VG-lista i likhet med bandets øvrige fire studioalbum.[5]

I mars 2010 startet Kaizers innspillingen av trilogien Violeta Violeta i Bergen. Det første albumet, Violeta Violeta Volume I, ble gitt ut 31. januar 2011. Violeta Violeta Volume II ble gitt ut 11. november 2011, og Violeta Violeta Volume III ble gitt ut 2. november 2012.[6] Innspillingen av albumet ble finansiert av en firedagers miniturné til Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim. Inkludert i billettprisen var en spesialutgave av albumet som ble tilsendt da det var ferdiginnspilt.

Vokalist Janove Ottesen har uttalt: «Jeg kan love størst mulig musikalsk variasjon, men summen blir selve inkarnasjonen på vår egenart og integritet. Vi gjør nøyaktig som vi vil, uten å ta hensyn til noe annet enn å gi dette albumet et maksimalt Kaizers-preg.»[7] I forbindelse med tiårsjubileet og utgivelsen av første album i trilogien, gjennomførte bandet en større Europaturné som endte i Oslo Spektrum den 9. april 2011.

Under Øyafestivalen 2011 fremførte bandet hele Violeta Violeta Volume II tre måneder før albumet ble gitt ut.

Kaizers Orchestra fikk Norsk Artistforbunds Ærespris for 2012. Det ble tildelt Årets spellemann under Spellemannprisen 2012, og fikk også Spellemannprisen for beste musikkvideo samme år for videoen til «Begravelsespolka», regissert av Eivind Tolås. Bandet fikk dessuten Gammleng-prisen i klassen pop/rock i 2013 og vant prisen årets live under utdelingen av P3 Gull samme år. I 2015 ble dokumentarfilmen Den tilfeldige rockestjernen om bandet utgitt.

Musikal[rediger | rediger kilde]

På en pressekonferanse i august 2009 kunngjorde bandet at det ville sette opp en musikal bygget på Tore Renbergs manus. Den skulle hete Sonny, og være basert på tekstuniverset og karakterene fra gruppas tre første album – Ompa til du dør fra 2001, Evig pint fra 2003 og Maestro fra 2005. Musikalen hadde premiere på Rogaland Teater 11. november 2011.[8]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kaizers Orchestras diskografi

Album[rediger | rediger kilde]

* har blitt gitt ut i remastret versjon i anledning 20-årsjubileum[9][10]

DVD[rediger | rediger kilde]

EP-er[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

Vinyl[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.dagbladet.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Alt du trenger å vite om Kaizers Orchestra Arkivert 14. mai 2011 hos Wayback Machine. - kaizers.no
  3. ^ Skodje, Marte (9. november 2022). «Nå gjenforenes Kaizers Orchestra etter ti år». NRK. Besøkt 9. november 2022. 
  4. ^ a b VG: Kaizers Orchestra overrasker fansen med ny plate, hentet 14. februar 2009
  5. ^ Kaizers Orchestra på VG-lista
  6. ^ a b c d «jbl.no: «Trilogi og kanskje film »». Arkivert fra originalen 25. november 2010. Besøkt 22. februar 2010. 
  7. ^ bt.no: «Kaizers X 3»
  8. ^ NRK: «Kaizers Orchestra blir teater»
  9. ^ «Evig Pint 20 år! | Kaizers Orchestra». www.kaizers.no. Besøkt 27. mars 2023. 
  10. ^ «Musikknyheter.no - «Ompa Til Du Dør» remastres». www.musikknyheter.no. Besøkt 27. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]