Kammermusikkfestivalen i Stavanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Domkirken i Stavanger har vært hovedscenen for Stavanger kammermusikkfestival siden starten i 1991
Christian Ihle Hadland har vært festivalens kunstneriske leder siden 2010

Kammermuskkfestivalen i Stavanger er en årlig festival for kammermusikk i Stavanger som har blitt arrangert siden 1991. Christian Ihle Hadland er festivalens kunstneriske leder. Festivalen varer en uke og finner sted i midten av august.

Historie[rediger | rediger kilde]

Cellisten Truls Mørk i Madrid 2015 sammen med dirigenten Neville Marriner. Mørk stiftet Stavanger kammermusikkfestival i 1991

Idéen til kammermusikkfestivalen ble lansert av cellisten Truls Mørk og oboisten Gregor Zubicky på slutten av 1980-tallet. Mørk var på dette tidspunktet godt i gang med sin internasjonale solistkarriere mens Zubicky hadde en karriere som solist parallelt med sin stilling som solooboist i Bergen Filharmoniske Orkester. Mørk og Zubicky ønsket en festival der artister som ellers er på reise mesteparten av året skulle bo og spise og lage musikk sammen i 8-10 dager. Tynset og Risør ble vurdert, men valget falt til slutt på Stavanger.[1] På dette tidspunktet fantes det kun én kammermusikkfestival i Norge, Oslo Kammermusikkfestival stiftet av Arve Tellefsen i 1989. Første festival i Stavanger ble lansert i 1991 under navnet International Chamber Music and Dance Festival (ICMDF) da festivalen opprinnelig var ment å skulle favne både kammermusikk og dans. Dansen fikk imidlertid aldri noen framtredende plass i festivalen grunnet økonomiske begrensninger, og i 1993 ble festivalen omdøpt til International Chamber Music Festival (ICMF).

Festivalen hadde lenge en fast ordning med en årlig festivalkomponist. Målet med dette var at «utøverne [skulle kunne] lære av selve kilden og lytterne bli kjent med vår tids toneskapere».[2] Den 78 år gamle Witold Lutoslawski var første festivalkomponist, og etter ham fulgte komponister som Magnus Lindberg og Krzysztof Penderecki.

I 1997 ble Kammermusikkfestivalen i Stavanger tatt opp i den europeiske festivalorganisasjonen, som den eneste i Norge ved siden av Festspillene i Bergen.

Truls Mørk var kunstnerisk leder for festivalen fra starten og fram til 2003. For festivalene årene 2004 til 2009 var Grieg Trio kunstneriske ledere etterfulgt av pianisten Christian Ihle Hadland fra 2010.

Blant konsertstedene har Stavanger domkirke vært hovedarenaen for kveldskonsertene og Stavanger Konserthus i Bjergsted vært brukt til de avsluttende gallakonsertene. I tillegg har Utstein kloster vært en fast konsertscene.

Martin Fröst var kunstnerisk leder fra 2010 til 2016

Blant kjente artister som har deltatt i festivalen hører Martha Argerich, Gidon Kremer, Leif Ove Andsnes, Stephen Kovacevich, Yefim Bronfman, Thomas Zehetmair og Borodin String Quartet.

International Summer Academy[rediger | rediger kilde]

I 1995 begynte festivalen å arrangere mesterklasser med utvalgte festivalartister i festivaluken. International Summer Academy (ISA) går også under navnet «Playing for Gold!». Mesterklassene er åpne for publikum.

OPUS[rediger | rediger kilde]

Høsten 2011 så starten på Kammermusikkfestivalens konsertserie utenfor festivaluken, OPUS. Serien åpnet med fiolinisten Henning Kraggerud og pianisten Christian Ihle Hadland. OPUS tar sikte på å presentere konserter med tidligere festivalartister og artister på internasjonalt toppnivå, og gi et høykvalitets konserttilbud også utenom festivaluken i august.

Kunstneriske ledere[rediger | rediger kilde]

  • 1991 – 1997: Truls Mørk og Gregor Zubicky
  • 1998 – 2003: Truls Mørk
  • 2004 – 2009: Grieg Trio
  • 2010 – 2016: Christian Ihle Hadland og Martin Fröst
  • 2017: Christian Ihle Hadland og Jan Bjøranger
  • 2018: Christian Ihle Hadland
  • 2019 – : Christian Ihle Hadland og Andreas Brantelid

Festivalkomponister[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]