Olavsfest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olavsvaka holdes i Nidarosdomen natten til den 29. juli. Den starter med en gudstjeneste kl. 23.00. Gjennom hele natten er det tidebønner hver hele time, fram til morgensang kl. 06.00. Det er en helt spesiell stemning i Nidarosdomen denne natten.

Olavsfest (Trondheim Internasjonale Olavsfest) er en kulturfestival som arrangeres i Trondheim rundt olsok (28. juli - 3. august) hvert år.

Arrangementene foregår på scener over hele byen; blant andre Nidarosdomen, Vår Frue kirke og Byscenen, samt på utescener i Borggården på Erkebispegården og på Kristiansten festning. I løpet av fem dager holder festivalen en rekke konserter i alle sjangre fra pop og rock til klassisk musikk og tradisjonell kirkemusikk. I tillegg er Vestfrontmøtet og øvrig samtaleprogram i skjæringspunktet mellom tro og samfunn en viktig del av festivalen, samt et rikt gudstjenesteprogram og aktiviteter for pilegrimer.

Olavsfest har også et stort marked i området rundt Nidarosdomen, i tillegg til et omfattende familieprogram. Festivalen samarbeider også med flere lokale og nasjonale kulturinstitusjoner og organisasjoner.

Olavsfestdagenes historiske forankring er knyttet til Olav den helliges betydning for Norge gjennom de siste tusen år. Dagens festival viderefører tradisjonen til Olavsdagene, som startet i 1962. I de første 30-35 år var Olavsdagene en relativt lite kjent festival, drevet av Nidarosdomens domkantor og noen få ildsjeler. I 1992 gikk flere aktører sammen og opprettet stiftelsen Olavsfestdagene i Trondheim. Stifterne var Olavsdagene, Musikkfestdagene og Ringve Museum Internasjonale Sommerkurs, sammen med Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune. Siden har festivalen vokst kraftig. I et normalår selges 30-35 000 billetter, mens det reelle publikummet er flere ganger større på grunn av festivalens mange gratisarrangement.

I festivalens formålsparagraf heter det: "Olavsfestdagene i Trondheim skal være en arena for refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn, nært knyttet til Nidarosdomen som et nasjonalt kirkelig og kulturelt kraftsentrum, forankret i den tusenårige olsoktradisjonen. I et flerreligiøst samfunn skal Olavsfestdagene by på kunst og kulturaktiviteter som anerkjenner troens og tvilens betydning for mennesker til alle tider. Hvert år ved olsok skal Olavsfestdagene arrangere en festival som er relevant i samtiden og trekker historiske linjer, med en kvalitet som evner å nå et bredt publikum nasjonalt og internasjonalt."

Festivalen har som uttalt visjon å presentere "kultur som gjør vår forestillingsverden større".

Petter Myhr, tidligere direktør ved Rockheim, har vært Olavsfest-direktør på åremålsstilling fra 1. september 2013. Olavsfest er organisert som en stiftelse.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret - Brønnøysundregistrene». w2.brreg.no (norsk). Besøkt 6. august 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Rut Helen Gjævert
Vinner av Petter Dass-prisen
Neste mottaker:
Sunniva Gylver