De Press

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De Press
De Press og Andrej Nebb.jpg
Utmerkelser Spellemannprisen i rock (1981)
OpphavOslo
Periode1980
SjangerRock
New Wave
PlateselskapTorpedo Plater, Sonet, DNA,
Music Corner, Glomstulen records, S2, MTJ
Nettstedde-press.pl
Medlemmer
Andrej Nebb
Jørn Christensen
Ola Snortheim

De Press var et norsk rockeband i 1980-årene; bandet var ledende innen det som den gangen ble kalt nyveiv-musikk.

De Press besto av Andrej Nebb (vokal, bass), Jørn Christensen (gitar) og Ola Snortheim (trommer). Deres LP Block to Block ble produsert av John Leckie og solgte i 15 000 eksemplarer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Block to Block er bandets første LP, og den inneholder dels polske, dels engelske tekster, men på omslaget er de engelske tekstene bokstavert etter polske rettskrivningsregler. Bandets neste utgivelse, EP-en Lars Hertervig, inneholdt blant annet låta «Fiskepudding», som inneholder en del norske ord. Bandet deltok også sammen med Kjøtt og The Aller Værste! på en turné i Polen der de blant annet spilte ved det da streikerammede Leninverftet i Gdańsk. For albumet vant bandet Spellemannprisen 1981 i klassen rock.

Block to Block ble fulgt opp av Product i 1982, uten at den oppnådde forgjengerens salgstall. På dette tidspunktet hadde det også oppstått interne spenninger som til slutt førte til at bandet ble oppløst. Plata On The Other Side, som kom ut etter oppløsningen i 1983 består av live-versjoner av gamle låter. Plata inneholder også fem studioinnspillinger som var til overs fra tidligere innspillinger. Anders Sevaldson (keyboards) medvirker på to og Rolf Recknagel (kompgitar) på tre av låtene. På dette tidspunktet hadde Nebb allerede startet sitt nye prosjekt Holy Toy, mens Snortheim og Christensen begynte å spille med Lars Lillo-Stenberg. Det var denne konstellasjonen som først spilte inn «Tøff i pyjamas», som senere skulle bli en hit for deLillos. Begge har siden spilt i flere band.

Originalbesetningen kom sammen igjen i 1990 og kom med flere nye utgivelser før de igjen la opp i 1993. Andrej Nebb har gjort flere comeback og utgitt flere plater under De Press-navnet i sitt hjemland, Polen, uten de øvrige bandmedlemmer. Han opptrådte blant annet i 2005 med en utgave av De Press som bare inneholdt ham selv fra originalbesetningen. Denne utgaven av bandet har også gitt ut et album i Norge, Rekyl, og deltatt på en hyllestplate til Jokke og Valentinerne.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]