Audunbakkenfestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Audunbakken
StedDisenå i Sør-Odal
TidspunktAugust
Grunnlagt2003
TypeFestival
Nettstedhttp://www.audunbakken.com

Audunbakkenfestivalen, også kalt Audunbakken, er en musikkfestival som ble etablert i 2003 på Disenå i Sør-Odal kommune.[1]

Festivalen strekker seg over to dager, og arrangeres som oftest i begynnelsen av august.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Festivalen ble første gang arrangert i 2003. Fra 2004 til 2020 har festivalen foregått i et nedlagt grustak i skogen overfor Disenå Idrettsplass. I 2005 ble festivalen kåret til Norges tredje beste festival av Norsk Rockforbund.[trenger referanse] I 2008 fikk festivalen skjenkebevilling og det ble for første gang satt 18-årsaldersgrense for å komme inn. Dette resulterte i en sterk nedgang i antall besøkende, mens det samtidig betydde at man fikk et mer «musikkinteressert» publikum.

Festivalnavnet har utspring i at festivalgründer og sjef Audun Hansens barndomshjem befant seg øverst på en bakketopp. Denne bakken ble ofte brukt av andre barn som bodde på byggefeltet, til å kjøre akebrett på vinteren. Nabobarna kalte derfor bakken for Audunbakken, og den første festivalen ble avholdt på toppen av Audunbakken, nærmere bestemt i hagen til Hansens foreldre.

Festivalen arrangeres fullt ut på dugnad. I 2011 fikk Audunbakken Sør-Odal kommunes kulturpris.

I 2020 var Audunbakkenfestivalen en av få festivaler som ble arrangert på tross av covid-19-pandemien, med 150 betalende gjester. Det ble også det siste året Audunbakken ble arrangert i grustaket.[2] Fra 2021 arrangeres festivalen på et annet sted i Sør-Odal.

Musikk og kunst[rediger | rediger kilde]

Blant artistene som har opptrådt i grustaket på Disenå er band som Superfamily, Silver, Surferosa, Emilie Nicolas, Raga Rockers, Slagsmålsklubben, Skambankt, The Dogs og Backstreet Girls. Fra 2009 omfatter festivalprogrammet også konserter langs den bratte veien opp mot selve festivalområdet, et konsept som arrangørene kaller «i bakken».

I tillegg til rene konserter på scena holdes det også kunstutstillinger/installasjoner på området. Her har unge personer muligheten til å vise frem sin kunst.

Besøkstall[rediger | rediger kilde]

Da festivalen ble arrangert første gang, i 2003, tellet publikum kun 30 personer. Året etter hadde festivalen 400 besøkende. Deretter steg antall besøkende for hvert år, og i årene 2011–2019 var det mellom 1000 og 1200 besøkende på festivalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Krogh, Aurora Henni (7. august 2021). «Hagefest hos foreldrene ble til festival-hit». NRK. Besøkt 14. august 2021. «Ideen til festivalen begynte med at Audun og vennene hans hadde vært på Slagendagen, en liten festival som er forløperen til det vi i dag kjenner som Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. | Det hjemmelagde arrangementet inspirerte gjengen, som mente selv de kunne gjennomføre noe lignende. Med hjemmelagde armbånd og stuehøyttalere som lydanlegg arrangerte de den første Audunbakken i hagen til foreldrene til Audun i 2003.» 
  2. ^ Sundby, Terje (31. juli 2020). «(+) Tar farvel på grustaket: – Utsolgt på rekordtid». Glåmdalen (norsk). Besøkt 19. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]