Franz Ferdinand (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Franz Ferdinand
OpphavGlasgow, Storbritannia (2002)
SjangerPunkrock, indierock
Aktive år2002
PlateselskapDomino Records
Nettstedhttps://franzferdinand.com/
IMDbIMDb
Medlemmer
Alex Kapranos, Nick McCarthy, Robert Hardy, Paul Thomson, Dino Bardot (2017–), Miaoux Miaoux (2017–), Audrey Tait (2021–)
Logo
Franz Ferdinands logo

Franz Ferdinand under konsert i 2006
Franz Ferdinand, 2006.

Franz Ferdinand er et skotsk rockeband som ble dannet i 2002 og er basert i Glasgow.[1] Bandet består av Alex Kapranos (hovedvokal og gitar, tangentinstrumenter), Bob Hardy (bassgitar), Nick McCarthy (rytmegitar, tangentinstrumenter og kor), og Paul Thomson (trommer og kor). I tillegg er Andy Knowles med som ekstra livemedlem og trommetekniker. Bandet har blitt nominert for flere Grammy-priser. De har blitt nominert for flere BRIT-priser i Storbritannia og har vunnet den britiske NME-prisen. Med deres daværende tre studioalbum har gruppa solgt mer enn 10 millioner album verden over i 2009.[2]

Til dags dato har bandet utgitt 4 studioalbum: Franz Ferdinand (2004), You Could Have It So Much Better (2005), Tonight: Franz Ferdinand (2009) og Right Thoughts, Right Words, Right Action (2013) foruten en rekke samlealbum, tallrike singler og remiksing av deres tredje studioalbum, Blood, og en DVD med tittelen Franz Ferdinand.

Bandets navn er inspirert av en veddeløpshest som het «The Archduke Ferdinand».[3] Etter at de hadde sett hesten på TV begynte bandet å diskutere Franz Ferdinand av Østerrike-Este. De kom frem til at navnet «Franz Ferdinand» ville være et godt bandnavn da de likte lyden av det, og på grunn av konsekvensene av hans død.

Utover albumene Franz Ferdinand og You Could Have It So Much Better har bandet utgitt adskillige singler, senest «The Fallen» fra sistnevnte album. På denne singelen kan man også finne bandets sang, «Eleanor Put Your Boots On». På DVD-utgivelsen er det konsertopptak og en 30 minutter lang dokumentar, «Tour de Franz», som følger Franz Ferdinand på turne.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Franz Ferdinands nettsted: «About» Arkivert 30. juni 2015 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Franz Ferdinand: The Heather's On Fire». The Skinny. 9. oktober 2009.
  3. ^ BBC Sport: «Archduke Ferdinand takes Plate honours»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]