Anneli Drecker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anneli Drecker
AnneliDrecker GlobalTempera.jpg
Anneli Drecker (2001)
Født 12. februar 1969 (46 år)
Norge Tromsø
Ektefelle Jon Marius Aareskjold (samboer)
Yrke Sanger
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Nordlysprisen, Tromsø kommunes kulturpris
Sjanger popmusikk

Anneli Marian Drecker (født 12. februar 1969) er en tysk-norsk musiker og skuespiller som har gitt ut to soloalbum. Hun var med å danne gruppen Bel Canto i Tromsø i 1985, der hun fortsatt er vokalist. Siden 2001 har hun vært vokalist for den norske elektronikaduoen Röyksopp.[trenger referanse]

I 1983 hadde hun en av hovedrollene i den norske filmen Søsken på Guds jord. I 2012 fremførte hun Rocks And Straws, et bestillingsverk basert på tekstene til Arvid Hanssen, som skrev Søsken på Guds jord som filmen er basert på. Bestillingsverket ble fremført på gården Berg på Dyrøy hvor deler av filmen ble spilt inn, i forbindelse med 30-årsjubileumet for innspillingen. Høsten 2012 var hun en av deltakerne i NRKs musikkonkurranse Stjernekamp.

Arendal Sessions under Canal Street, 2015. Anneli Drecker improviserer sammen med Bugge Wesseltoft, Paolo Vinaccia og Shri.

Bel Canto[rediger | rediger kilde]

Julen 1985 var det en konsert på Ungdommens hus i Tromsø. 16 år gamle Drecker hadde sunget en selvkomponert sang som het «Oyster». Etter konserten fikk hun en instrumentalkassett som Nils Johansen og Geir Jenssen hadde spilt inn, og fikk i «lekse» å lage en sangmelodi til en tekst de hadde laget. Anneli Drecker, Nils Johansen og Geir Jennsen dannet gruppen Bel Canto. Gruppen spilte inn en demo som de tok med seg til europeiske plateselskaper som spesialiserte seg på alternativ musikk.

I Belgia var det to selskaper Bel Canto likte veldig godt. Det var plateselskapene Crammed Discs og Les Disques Du Crépuscule. Til slutt fikk gruppen «napp» hos Crammed Discs i Brussel. Men etter to år «sprakk» trioen. Geir Jennsen forlot Bel Canto, og Anneli og Nils fortsatte som duo. De fikk det store gjennombruddet med låten «Shimmering, Warm and Bright» i 1992. For «Tierre Obletz» fikk hun NOPA-prisen Årets verk i 1993 sammen med Nils Johansen og Helge Sunde.

Solokarriere[rediger | rediger kilde]

Anneli Drecker solodebuterte i 2000 med Tundra. Våren 2005 gav hun ut hun ut sitt andre soloalbum Frolic. Mange mente at dette albumet demonstrerte en mer tydelig artist, som nå tar sine røtter i 80-åras synthpop på alvor.[1]

Hun har vært innleid som sanger på to av a-has turnéer, den seneste i 2002. Hun har skrevet bestillingsverket «Memorium» til festspillene i Harstad i juni 2002. Drecker fikk i 2008 Gammleng-prisen i åpen klasse.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Drecker er samboer med Jon Marius Aareskjold. Hun har tre barn.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frolic-anmeldelse i Natt&Dag

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]