Riddu Riđđu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Buffy Sainte-Marie under festivalen 2010. Foto: Marius Fiskum

Koordinater: 69°31′30″N 20°31′44″Ø Riddu Riđđu Festivála er en årlig musikk- og kulturfestival som avholdes i Manndalen i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Fram til 2009 ble den arrangert i regi av arrangørforeningen Riddu Riđđu Searvi og har den hensikt å synliggjøre, utfordre og utvikle samers og andre urfolks kultur og identitet. På denne festivalen møtes ikke bare folk fra Nord-Norge, men urfolk fra hele verden kommer hvert år til denne festivalen.[trenger referanse] Navnet betyr «liten storm på kysten» på nordsamisk.

Festivalen ble arrangert for første gang i 1991, og har vært arrangert hver sommer siden. I festivalprogrammet inngår konserter, teater, seminar, kurs, barnefestival, utstillinger og ungdomsleir. Festivalen fikk fra 2009 knutepunktstatus og et statstilskudd fra Kultur- og kirkedepartementet på 1 500 000 kroner årlig. I forbindelse med dette ble det gjennomført en organisasjonsendring i 2010 og aksjeselskapet Riddu Riđđu Festivála ble stiftet 1.1.2010. En rekke andre festivaler i Norge er også knutepunktfestivaler.

Riddu Riđđu var vennskapsfestival med Storåsfestivalen.

Festivalsjef er Kirsti Lervoll og produsent er Rita Mienna. Styret ledes av Susann Funderud Skogvang.

Artister som har spilt på Riddu Riđđu er blant andre: Mari Boine, Ingor Ánte Áilo Gaup, Gåte, Wimme Saari, Saikho Namtchylak, Chirgilchin, Adjágas, Huun-Huur-Tu, Transjoik, Anneli Drecker, Karlsøy Prestegaard, Hedningarna, Nils-Aslak Valkeapää, Per Ivars Orkester, Hangface, Englebarn og Turdus Musicus.

Indigenous Youth Gathering. Foto: Marius Fiskum
Ragnhild Dalheim Eriksen med medlem av Tinariwen Foto: Marius Fiskum
Niko Valkeapää. Foto: Marius Fiskum
Buffy Sainte-Marie. Foto: Marius Fiskum
Festivalfolk. Foto: Marius Fiskum
Mari Boine. Foto: Marius Fiskum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]