Riddu Riđđu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Buffy Sainte-Marie under festivalen 2010. Foto: Marius Fiskum

Koordinater: 69°31′30″N 20°31′44″Ø Riddu Riđđu Festivála er en årlig musikk- og kulturfestival som avholdes i Manndalen i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Fram til 2009 ble den arrangert i regi av arrangørforeningen Riddu Riđđu Searvi og har den hensikt å synliggjøre, utfordre og utvikle samers og andre urfolks kultur og identitet. På denne festivalen møtes ikke bare folk fra Nord-Norge, men urfolk fra hele verden kommer hvert år til denne festivalen.[trenger referanse] Navnet betyr «liten storm på kysten» på nordsamisk.

Festivalen ble arrangert for første gang i 1991, og har vært arrangert hver sommer siden. I festivalprogrammet inngår konserter, teater, seminar, kurs, barnefestival, utstillinger og ungdomsleir. Festivalen fikk fra 2009 knutepunktstatus og et statstilskudd fra Kultur- og kirkedepartementet på 1 500 000 kroner årlig. I forbindelse med dette ble det gjennomført en organisasjonsendring i 2010 og aksjeselskapet Riddu Riđđu Festivála ble stiftet 1. januar 2010. En rekke andre festivaler i Norge er også knutepunktfestivaler.

Festivalsjef er Karoline Trollvik og produsent er Rita Mienna. Styret ledes av Christina Henriksen.

Artister som har spilt på Riddu Riđđu er blant andre: Mari Boine, Ingor Ánte Áilo Gaup, Gåte, Wimme Saari, Saikho Namtchylak, Chirgilchin, Adjágas, Huun-Huur-Tu, Transjoik, Anneli Drecker, Karlsøy Prestegaard, Hedningarna, Nils-Aslak Valkeapää, Per Ivars Orkester, Hangface, Englebarn og Turdus Musicus.

Indigenous Youth Gathering. Foto: Marius Fiskum
Ragnhild Dalheim Eriksen med medlem av Tinariwen Foto: Marius Fiskum
Niko Valkeapää. Foto: Marius Fiskum
Buffy Sainte-Marie. Foto: Marius Fiskum
Festivalfolk. Foto: Marius Fiskum
Mari Boine. Foto: Marius Fiskum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]