Jorddunstfestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jorddunstfestivalen
Jorddunstfestivalen
Animal Alpha på Jorddunst
StedFrøya i Trøndelag
Tidspunkt14.16. juli 2011
År aktiv2006
Sjanger(e)rock, ska, punk, blues, psychobilly og metal
Nettstedwww.jorddunst.no

Jorddunstfestivalen er en musikkfestival som arrangeres på Frøya i Trøndelag. I 2012 planlegges arrangementet for syvende gang. Festivalen kom i stand som en reaksjon på det arrangørene så på som forflatningen av det regionale musikktilbudet. I utgangspunktet skulle festivalen tjene et enkelt formål, ved å gi ungdom i alle aldre et musikktilbud utenom det man så som mainstream-musikk. Etterhvert har også Jorddunstfestivalen begynt å spille en rolle for ungdoms identitet, trivsel og bolyst på Frøya og Hitra.[trenger referanse]

Festivalen arrangeres på frivillig basis, og et eventuelt overskudd skal alltid brukes til å høyne kvaliteten året etter. Jorddunstfestivalen jobber for at unge band fra hele Trøndelag skal få en scene å spille på, gjennom prosjektet Ungdunst. I denne forbindelse samarbeider Jorddunst med Tempo i Trondheim. Festivalen har også arrangert kurs for ungdom i arrangementskompetanse og lydproduksjon. Festivalen har også igangsatt et eget matprosjekt i samarbeid med Oi Trønders Mat og Drikke AS, Kysten er Klar, Frøya videregående skole, Norsk Rockforbund, Dalpro AS, og Sør-Trøndelag fylkeskommune, hvor hensikten er å presentere retter av lokale råvarer iht prinsipper nedfelt i Nordisk ministerråds satsing Ny nordisk mat. Jorddunst utga før festivalen i 2010 en egen vinylskive hvor årets band ble presentert. I iht. uttalelser fra Rockheim var det første gangen noe slikt var gjort i Norge. Skiva er utgitt i 450 nummererte eksemplarer. Jorddunst ble tildelt Trønderenergis miljøpris i 2011.

Festivalen er støttet økonomisk av Frøya kommune, næringslivet, Norsk Rockforbund og Norsk kulturråd,[1] både i 2008, 2009, 2010 og 2012. I tillegg er festivalen støttet økonomisk av Sør-Trøndelag fylkeskommune siden 2009. Jorddunstfestivalen fokuserer på rock, ska, punk, blues, psychobilly og metal. Utenom dette skal Jorddunst presentere også andre musikkuttrykk, skiftende for hvert år. Festivalen gis gode bedømminger av publikum.[2] Neste festival planlegges i perioden 19.21. juli 2011. 24 band spilte på 3 scener over 3 dager i 2011.

Jorddunstfestivalen samarbeider med Pstereofestivalen, Buktafestivalen og Slottsfjellfestivalen.

Bakgrunn for navnet[rediger | rediger kilde]

Jorddunst er, ifølge folketro,en tilstand som kan inntreffe når personer sitter på bakken før Sankthansaften. Fagmedisinsk sett oppfattes sykdommen som mytisk og ikke påvisbar.

Personene som står bak Jorddunstfestivalen mener at kunnskapen om Jorddunst er sterkt fallende, og at mange nå ikke er klar over faren forbundet med sykdommen. Festivalen har derfor tatt opp kampen mot Jorddunst. Kommunelegen i Frøya kommune leder arbeidet, og skal sørge for at noe av overskuddet etter Jorddunstfestivalen blir brukt til forskning på sykdommen.[3] 

Bandliste 2012[rediger | rediger kilde]

Bandliste 2011[rediger | rediger kilde]


Bandliste 2010[rediger | rediger kilde]

Bandliste 2009[rediger | rediger kilde]

Bandliste 2008[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]