deLillos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
deLillos
DeLillos-Live.jpg
deLillos på Øyafestivalen 2005
Utmerkelser Spellemannprisen i rock (1993), Spellemannprisen for årets gruppe (1995)Rediger på Wikidata
OpphavNorge Oslo, Norge
Periode1984&Ndash;
Sjanger Pop
Rock
Indierock
Aktive år1984
PlateselskapSonet
Nettsteddelillos.no/
IMDbIMDb
Medlemmer
Lars Lillo-Stenberg
Lars Fredrik Beckstrøm
Øystein Paasche
Lars Lundevall
Tidligere medlemmer
Øystein Jevanord
Rune Lindstrøm

deLillos er en norsk indierockgruppe som ble dannet i Oslo i 1984. Gruppen blir regnet som en av de mest markante i norsk musikkliv fra 1980-tallet og frem til i dag.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet kom etter forslag fra Ola Snortheim, som frontfigur Lars Lillo-Stenberg hadde spilt inn en demotape sammen med i 1983. deLillos kjennetegnes først og fremst gjennom frontfiguren Lars Lillo-Stenbergs tekster og karakteristiske stemme. De norskspråklige tekstene er skrevet i en naivistisk form, noe man kan se i sentrale sanger som «Min beibi dro avsted» og «Tøff i pyjamas», begge hentet fra debutalbumet Suser avgårde. Dette albumet fra 1986 blir sammen med Hjernen er alene fra 1989 og Neste sommer fra 1993 regnet som gruppens viktigste utgivelser så langt.

I tillegg til Lars Lillo-Stenberg har også hans far, Per Lillo-Stenberg, og bassist Lars Fredrik Beckstrøm skrevet flere av deLillos' sangtekster og låter.

Bandet har vunnet Spellemannprisen to ganger: for Neste sommer fikk de Spellemannprisen 1993 i klassen rock og for Sent og tidlig fikk de Spellemannprisen 1995 i klassen gruppe. Bandet fikk også Gammleng-prisen i klassen pop i 1994. Bandet har i tillegg vært nominert til Spellemannprisen i klassen rock fire ganger: i 1987 for Før var det morsomt med sne, i 1989 for Hjernen er alene, i 1997 for Stakkars og 2000 for Kast alle papirene samt i klassen popgruppe i 2010 for Hjernen er alene i Operaen. I tillegg har de vært nominert til Årets spellemann i 1994, årets låt for «Smak av honning» i 1995 og tidenes norske hit for «Neste sommer» i 2001.

I 2005 ble Lars Lillo-Stenberg og Rune Lindstrøm enige om å gjenforene det «originale» deLillos som et sideprosjekt. De hadde en konsert på klubben Elm Street i Oslo i november for å feire gjenforeningen under navnet deLillos'85 og gav også ut albumet Suser videre i 2006.

Gruppen fortsatte samarbeidet og navnet deLillos'85 ble etter hvert gjort om til deLillos og som en trio ga de i februar 2009 ut Huskeglemme. I oktober 2008 skrev Lillo-Stenberg på deLillos' hjemmeside: «Dette betyr ikke at Lundevall og Paasche er ute av festen for alltid». I løpet av 2009 ble Lundevall igjen fullverdig medlem av bandet, mens Paasche var tilbake som trommeslager da 20-årsjubileet til Hjernen er alene ble markert med konsert i Operahuset i Oslo og senere utgivelsen av konsertalbumet Hjernen er alene i Operaen.


Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Kjerringvikdemoen[rediger | rediger kilde]

Kjerringvikdemoen ble utgitt i to deler i 2005: den første delen på Suser avgårde (deluxe edition) og den andre delen på Før var det morsomt med sne (deluxe edition). Demoen var de første opptakene som ble foretatt i Lars Lillo-Stenbergs familiehytte i Kjerringvik. På demoen ble sanger som «Tøff i pyjamas» samt «Suser av gårde» innspilt for første gang.

Konsertalbum/Samleplater[rediger | rediger kilde]

Singler / EP-er[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««deLillos feiret bursdag» i dittoslo.no». Arkivert fra originalen 22. mai 2011. Besøkt 15. desember 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]