Midnattsrocken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Publikum fra Midnattsrocken 2012

Midnattsrocken er en musikkfestival i Porsanger. Festivalen arrangeres i juli hvert år, på Brennelvneset utenfor Lakselv i Porsanger kommune i Finnmark. Festivalområdet ligger til innerst i Porsangerfjorden, på 70 grader nord.

Midnattsrocken ble første gang arrangert 28. juli 1984, og ble på 1980-tallet regnet som en av Norges største festivaler.[trenger referanse] Festivalen fokuserer på rock med innslag av andre sjangere. Konsertene foregår utendørs fra ettermiddagen til tidlig morgenkvist mens det er midnattssol. Festivalen har anlagt egen festivalcamping.[trenger referanse] Publikumsrekorden på 14200 besøkende ble satt i 2011.[trenger referanse]

Som arrangør av Midnattsrocken står Finnmark Festivalarrangør AS, et selskap som eies av næringslivet i Porsanger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første Midnattsrockfestival ble arrangert av Øyvind Finne i 1984, med Åge Aleksandersen og Terje Tysland. På plakaten var også Mari Boine Persen som da ikke hadde platedebutert og var relativt ukjent. Utover 1980-tallet vokste festivalen, med publikumsrekord på 7000 i 1987, og navn som Wannskrækk, TNT og Kim Larsen på plakaten.

Festivalen ble startet opp igjen i 2001, etter pause siden 1989, under navnet Midnattssolfestivalen. Det var dårlig vær i perioden før arrangementet og dårlig besøk. Band som Bigbang og de lokale musikerne i Intrigue opptrådte. I 2002 ble ikke festivalen avholdt.

I 2003 forsøkte nye folk med Festival 71° Nord. TNT, Gåte og Surferosa opptrådte. Økonomisk gikk dette året dårlig.[trenger referanse] I 2004 var det nye personer i ledelsen og det gamle navnet ble tatt i bruk. Mari Boine var hovedartist.

Midnattsrocken hadde 5.608 publikummere i løpet av festivalen i 2008. Band som Europe, Kurt Nilsen, Superfamily, The Disciplines og Animal Alpha opptrådte. I 2009 opptrådte Deep Purple, Twisted Sister, Kaizers Orchestra, CC Cowboys og Datarock. Cyaneed, Terje Tysland, Joddski og Intrigue.[trenger referanse] Det var 11 000 besøkte festivalen. Nytt i 2009 var en egen familieforestilling med blant annet Tone Damli Aaberge og The BlackSheeps.

I 2010 opptrådte Kent, N.E.R.D, DumDum Boys, Mari Boine, D-A-D, Queensrÿche, D.D.E. og Marit Larsen. Det var 13 069 besøkende i varierende vær og lite bråk.[trenger referanse]

I 2012 opptrådte blant andre Europe, Thin Lizzy, Sirkus Eliassen, E-Type, CC Cowboys, Delillos, LidoLido og Plumbo. Lokale artister på scenen var Alisher, Kingwings Crew, Tara flåten, Atle Pettersen, Harrys Gym, Montèe, Hålogalandslaget, Tant, Sivert Høyem, Kvelertak, Samsaya, Wellfear, Cazadores, Fjorden Baby og Mari Boine. Midnattsrocken 2012 hadde 11 000 besøkende.[trenger referanse] Tirsdag 3. juli 2012, to dager før festivalen ble Porsanger rammet av sterk vind og dårlig vær. Sterke vindkast førte til at fire av teltene som var satt opp, ble blåst ned og flere telt ble ødelagt. Frivillige stilte opp og reparerte skadene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]