Skambankt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skambankt
Skambankt.jpg
OpphavKlepp
Periode19941995, 2003
SjangerHardrock
Aktive år1994
PlateselskapDogJob, Columbia/Sony Music
Nettstedskambankt.com
Medlemmer
Terje Winterstø Røthing
Hans Egil Løe
Tollak Friestad
Børge Sageng Henriksen
Jonny Engelsvoll
Tidligere medlemmer
Tom Erik Løe

Skambankt er et hardrockband fra Jæren i Rogaland. Bandet ledes av Terje Winterstø Røthing. Winterstø Røthing er også kjent som gitarist i Kaizers Orchestra.

Bandet ble opprinnelig startet ved en tilfeldighet i 1994 da et annet band ikke kunne stille på en avtalt spillejobb. I løpet av noen timer hadde bandmedlemmene skrevet ni sanger som ble framført samme kveld.[1] Bandet hadde enkelte spillejobber som trio før de ble oppløst i 1995.

I 2003 begynte de å spille sammen igjen, da som en kvartett og året etter ga de ut sitt selvtitulerte debutalbum, Skambankt. På albumet medvirket blant andre Prepple Houmb som gjestevokalist på sangen «KKK!». I 2007 kom oppfølgeren Eliksir etterfulgt av et år med turnevirksomhet i Norge og Danmark og festivaljobber blant annet på Quartfestivalen, Øyafestivalen og Malakoff Rockfestival. Høsten 2008 spilte de inn sitt tredje album, Hardt regn, i Bekkstudio på Nærland i Hå kommune. Sangen «Malin» ble gitt ut som radiosingel fra albumet senere samme høst, mens selve albumet ble gitt ut 26. januar 2009. Etter utgivelsen la bandet ut på en lengre turné i Norge og Danmark hvor de blant annet varmet opp for det danske rockebandet D-A-D. 15. juni 2009 varmet bandet opp for AC/DC på Valle Hovin i Oslo. For albumet ble bandet nominert til Spellemannprisen 2009 i klassen rock.[2]

Bandet fikk Spotify-prisen årets innovatør i januar 2014 for promoteringen av singelen «Voodoo» fra albumet Sirene. Fans ble oppfordret til å sende inn gamle plastgitarer som ble smeltet om til eksklusive vinylsingelplater. Prisen ble utdelt under Spellemanndagene i forbindelse med Spellemannprisen 2013 i Stavanger.

Bandmedlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

  • Tom-Erik Løe – trommer (2003–2006)

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

EP-er[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]