Madrugada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Madrugada
Madrugada.jpg
Utmerkelser
8 oppføringer
Nordland fylkes kulturpris (1999), Årets spellemann (2005), Spellemannprisen i rock (1999), Spellemannprisen i rock (2002), Spellemannprisen i rock (2005), Spellemannprisen for årets hit (2005), Alarmprisen i rock (2006), Alarmprisen for beste låt (2006)Rediger på Wikidata
OpphavStokmarknes, Norge (1992)
Tidligere navnØX, Abbey's Adoption, Six Generations
Sjanger Dark rock, indierock, alternativ rock, Paisley UndergroundRediger på Wikidata
Aktive år1993–2008, 2018–
PlateselskapEMI
Nettstedhttp://www.madrugada.no/
Medlemmer
Sivert Høyem
Frode Jacobsen
Jon Lauvland Pettersen
Tidligere medlemmer
Simen Vangen, Marius Almås Johansen, Gudmund Østgård, Jan-Erik Svendsen, Mikael Lindqvist, Robert Burås

Madrugada er et norsk rockeband som ble etablert i sin første utgave i Hadsel i 1993.[1] Etter en del endring av bandnavn og utskiftninger av medlemmer endret bandet navn til Madrugada i 1997/1998. Bandets debutalbum, Industrial Silence, kom ut i 1999 og debuterte på førsteplass på VG-lista. Kjernen i bandet var vokalist Sivert Høyem, bassist Frode Jacobsen og gitarist Robert Burås frem til Burås døde 12. juli 2007. De to gjenværende medlemmene fullførte innspillingen av bandets femte studioalbum som da allerede var godt i gang. Bandets siste album Madrugada ble gitt ut januar 2008 etterfulgt av en Norgesturné høsten samme år før bandet ble oppløst i desember 2008.[2] I juni 2018 erklærte de gjenværende medlemmene Høyem og Jacobsen samt tidligere trommeslager Jon Lauvland Pettersen bandet for gjenforent og annonserte at de ville holde to konserter i Oslo Spektrum i februar 2019 fokusert rundt bandets debutalbum Industrial Silence.[3]. Konsertene ble etterfulgt av en omfattende Europa-turné og en travel festivalsommer i Norge.

I 2021 annonserte bandet et et nytt album var på gang, samt et nytt liveinnspilt videoprosjekt fra Vesterålen The Vesterålen Project.

Alle bandets album har solgt godt i Norge, og før utgivelsen av The Deep End i 2005 hadde bandet solgt 350 000 album på verdensbasis. Etter sju uker hadde The Deep End solgt 70 000 og lå blant annet på førsteplass på den greske albumlista. Bandet har mottatt fem Spellemann- og to Alarmpriser og ble blant annet kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2005.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bandet startet på begynnelsen av 1990-tallet med navnet ØX med bassist Frode Jacobsen som et av medlemmene. Bandet endret etter hvert navn til Abbey's Adoption og fikk med Sivert Høyem som vokalist i 1993. Øvrige medlemmer på denne tiden var gitarist Marius Almås Johansen og trommeslager Jon Lauvland Pettersen. Med denne besetningen deltok de på sin første plateutgivelse, samleplaten Wrought som ble gitt ut av rockemiljøet på Stokmarknes som et samarbeid mellom musikere fra Sortland og Stokmarknes i 1993. Bandet bidro med låtene «Dry White Season», skrevet av Jacobsen/Høyem, og «Facts and Figures», skrevet av Johansen/Jacobsen, sistnevnte med bandets forrige vokalist Jan Erik Svendsen som vokalist.

I 1995 flyttet bandet til Oslo, og året etter tok Robert Burås over som gitarist etter Johansen. I 1997 deltok bandet, fortsatt med navnet Abbey's Adoption, med to spor på samleplaten Betong Vår-97 utgitt av Det Norske Studentersamfund. I en periode rundt denne utgivelsen var gitarist Gudmund Østgaard med som bandets femte medlem. Bandet endret deretter bandnavnet enda to ganger, først til Six Generations, før det endte med Madrugada etter forslag fra poeten og musikeren Øystein W. Wolf. Navnet er spansk og betyr morgengry eller «timen før soloppgang». Besetningen var da Høyem, Jacobsen, Burås og Lauvland Pettersen.

Med nytt navn ga de i 1998 ut sin første selvstendige utgivelse, EP-en Madrugada EP. Bandet begynte for alvor å gjøre seg bemerket da den neste utgivelsen, New Depression EP, kom i 1999, og de fikk samme år Nordland fylkes kulturpris. Det første albumet, Industrial Silence, var produsert av Madrugada og Kai Andersen og ble gitt ut i august 1999. Albumet ble en stor suksess og gikk rett til topps på VG-lista. For albumet fikk bandet Spellemannprisen 1999 i klassen «Rock».

I mars 2001 kom bandets andre album, The Nightly Disease, produsert av Madrugada og John Agnello. Albumet fikk ikke like gode kritikker som det første, men startet i likhet med debutalbumet på toppen av salgslistene. Trommeslager Lauvland Pettersen forlot bandet i januar 2002 og ble erstattet av Simen Vangen. 21. oktober samme år kom albumet Grit produsert av Head & Frode Jacobsen. Sangen «Majesty» ble gitt ut som singel fra albumet. Grit er det eneste av Madrugada-albumene som ikke har nådd toppen av VG-lista. Albumet solgte likevel bra, og bandet fikk Spellemannprisen 2002 i klassen «Rock» for albumet.

I 2005 ga bandet ut to album, først studioplaten The Deep End i februar produsert av George Drakoulias og i desember samme år konsertalbumet Live at Tralfamadore hvor «Lift Me» med Ane Brun er med som bonusspor. Begge albumene solgte bra, toppet VG-lista og førte til et oppsving i salget av bandets øvrige album. Etter utgivelsen av The Deep End hadde Madrugada i uke 19 2005 fire album inne på VG-lista Topp 40.[4] Under Spellemannprisen 2005 ble de kveldens store vinnere da de ble kåret til Årets spellemann, vant klassen «Rock» for The Deep End i tillegg til «Årets låt» for «Lift me» sammen med Ane Brun. Samme år vant de to priser under Alarmprisen 2006, i klassen «Rock» for The Deep End og «Beste låt» for «The Kids Are on High Street». Bandet vant dessuten GramArt-prisen Gullmikrofonen for 2005. I løpet av innspillingen av The Deep End hadde trommeslager Vangen forlatt bandet. Bandet hentet ikke inn noen ny trommeslager, men fortsatte som en trio med Erland Dahlen som innleid trommeslager. Både Vangen og Dahlen bidro på begge 2005-albumene.

Det meste av bandets femte studioalbum ble spilt inn tidlig på sommeren 2007 i New York, igjen med John Agnello som medprodusent. De fleste opptakene ble gjort med bandets tre medlemmene samt trommeslager Erland Dahlen i studio samtidig. I juli 2007 ble Burås funnet død i sin leilighet. De to gjenværende medlemmene bestemte seg for å fullføre og gi ut albumet. I desember 2007 ga de ut singlen «Look Away Lucifer» som en forsmak, mens albumet, som fikk navnet Madrugada, ble utgitt 21. januar 2008. Allerede før utgivelsen var albumet solgt i over 30 000 eksemplarer.[5]

Etter utgivelsen kunngjorde bandet at de skulle legge opp.[6] Senere ble det oppgitt at bandet skulle avslutte karrieren med en turné høsten 2008.[7] Utvidet med gitaristene Alexander Kloster-Jensen og Cato Thomassen og trommeslager Erland Dahlen spilte bandet i de største norske byene og avsluttet med konsert i Oslo Spektrum 15. november.

I tillegg til Madrugada har bandmedlemmene vært involvert i andre prosjekter. Sivert Høyem har gitt ut tre soloalbum (i 2004, 2006 og 2009), Frode Jackobsen har bidratt som produsent for andre artister (blant andre Savoy og Ingrid Olava) mens Robert Burås startet gruppa My Midnight Creeps sammen med Alexander Kloster-Jensen som ga ut to album før han døde.

I juni 2018 kunngjorde bandet at de skal komme sammen igjen og spille to konserter på Spektrum i februar 2019.[8][9] I september samme år annonserte bandet at de ville dra på en hel Europaturné.[10]

Den første konserten etter gjenforeningen ble spilt på Sundrehall, på Sundre i Ål i Hallingdal, på festivalen Sundreball, 25. januar 2019. Bandet opptrådte som «hemmelig headliner», og det var ingen i salen som visste at det var Madrugada de hadde kjøpt billett til denne kvelden.[11]

Bandmedlemmer[rediger | rediger kilde]

Siste medlemmer[rediger | rediger kilde]

Live-medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Medlemmer før Madrugada-perioden[rediger | rediger kilde]

  • Marius Almås Johansen: gitar (1993–1996)
  • Jan-Erik Svendsen: vokal (–1993)
  • Mats Bertinussen: vokal (ca. 1992)
  • Tommy Nilsen: gitar (ca. 1993)
  • Gudmund Østgård: gitar (1997–1997)

Tidligere studio og live-medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Etter årstall står høyeste plassering på VG-lista.

Album[rediger | rediger kilde]

EP-er[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

DVD[rediger | rediger kilde]

Deltakelse på samleutgivelse[rediger | rediger kilde]

  • Wrought, (1993) – (Som Abbey's Adoption)
  • Betong Vår-97, (1997) – (Som Abbey's Adoption)
  • Make Some Noise – The Amnesty International Campaign To Save Darfur, (2007).[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]