Steinar Albrigtsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Steinar Albrigtsen
Steinar Albrigtsen at Notodden Blues Festival (cropped).JPG
Steinar Albrigtsen på Notodden Blues Festival
Født4. januar 1957 (61 år)
Hammerfest
Beskjeftigelse Sanger, musiker, gitarist
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Troms fylkeskommunes kulturpris, Spellemannprisen i roots og country

Steinar Albrigtsen (født 4. januar 1957 i Hammerfest), og oppvokst i Tromsø, er en norsk blues og countrymusiker. Han er både låtskriver, sanger og gitarist.

Musikkarriere[rediger | rediger kilde]

Starten[rediger | rediger kilde]

Albrigtsen startet sin karriere tidlig på 1970-tallet, da med blues, country og amerikanske folkemelodier. Så var han i midten av 1980-tallet medlem av rockabillybandet Bad Boys i en periode på 3 år. Deretter jobbet han mye på klubber, både alene og sammen med sin barndomskamerat Jørn Hoel.

På den tiden var han mest kjent for sine tolkninger av gamle blueslåter. Trass dette valgte Albrigtsen å platedebutere med ren country da han fikk kontrakt med Norsk Plateproduksjon i 1990. Debutplaten Alone Too Long, ble en stor succe og solgte i 180 000 eksemplarer. For denne platen ble han også tildelt «Spellemannprisen» 1990.

Norskamerikaneren Erik Moll, var den som sto bak mange av låtene på platen. Blant andre låtskrivere var Jonas Fjeld, som bidro med «Till The Morning Comes». Platen inneholdt også radiofavoritten «In Rosa’s Heart». Moll deltok også på Albrigtsens landsomfattende turné i kjølvannet av plateutgivelsen. Albrigtsen ble tildelt Troms fylkeskommunes kulturpris 1991, sammen med Tove Karoline Knutsen.

1992 – 2001[rediger | rediger kilde]

På neste album, Bound to Wander (1992), samarbeidet han med Tom Pacheco fra USA. Platen fikk en drømmestart da et av kuttene, «The Beginning Of The End», ble presentert i åpningssendingen til TV2. I 1993 kom albumet Big Storm Comin, hvor han også samarbeidet med Pacheco. Her finner man blant annet låten «Beaches Of Rio». På albumet The Trubadour fikk Albrigtsen til fulle vist sine gitarferdigheter.

Så kom albumet Life Is Good (1996), hvor han selv laget melodiene, og fremsto som en tolker av jazzinspirert «americana». I 1997, kom "endelig" en plate med Steinar Albrigtsen og Jørn Hoel sammen, platen Get Together. Ironisk nok ble det ikke noe samarbeid på plate med de to parhestene før dette året – lenge etter at de begge hadde oppnådd stor suksess som soloartister. Platen var en blanding av gamle favoritter og nykomponert materiale.

Året etter laget duoen den offisielle VM-sangen for det norske herrelandslaget i fotball «Let’s Do It» sammen med Øyvind «Elg» Elgenes fra «Dance With A Stranger». Så var han med på en plate med sanger av Kris Kristofferson. Etter det var det dags for en ny plate sammen med Tom Pacheco, Nobodies, hvor blant annet 2 medlemmer fra The Band (Levon Helm og Rick Danko) deltok. På albumet Stripped (2001) gikk Albrigtsen tilbake til sine røtter som bluesartist. Platen var lavmælt og ekte med et akustisk lydbilde.

2002 –[rediger | rediger kilde]

Så var han tilbake i americana-stilen på Moment of Peace (2007). Seinere kom Bilda fra ei anna tid (2011), Sjelevenn (2014), og The Sailor (2015). Flere av hans plater er blitt nominert til «Spellemannprisen». I tillegg til sine egne produksjoner har Steinar Albrigtsen bidratt på en rekke samleplater med diverse artister. Han har også, i en årrekke, gjort en stor innsats for Frelsesarmeen gjennom prosjektet «Julemusikantene».[1]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Låtbidrag på andre utgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]