Chrisfestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Chrisfestivalen er en musikkfestival i Kjøllefjord i Lebesby kommune i Finnmark. Festivalen ble først arrangert i 2002, og har siden den gang blitt arrangert hvert år foruten 2020 og 2021, da den ble avlyst på grunn av koronapandemien. I 2002 var det daværende kulturkonsulent Per Christensen som tok initiativ til å starte festivalen. Lebesby kommune har eid festivalen fra begynnelsen.

Festivalen er oppkalt etter og en hyllest til den lokale bluesartisten Kristen Lyngedal, kjent som Chris Lyngedal, som døde i 1990, bare 43 år gammel. Lyngedal var kjent for ett rått og genuint bluesuttrykk med stor innlevelsesevne. I tillegg til omfattende nasjonal turnévirksomhet opptrådte han også i Sverige og i USA.

Festivalens hovedlokaler for konsertene er Foldalbruket. På det gamle tørrfiskloftet kan du sitte på hvitmalte fiskekasser og benker av tre, med tønner til bord. Du kan også stå ved solide bjelker og nyte musikken, eller hive deg utpå dansegulvet av tre.

Chrisfestivalen har hatt besøk av både store og små musikere som Mari Boine, Violet Road, Hekla Stålstrenga, Iver Kleive, Ine Hoem, Niko Valkepää, Claudia Scott og D'sound! Salt Mortale, Knut Reiersrud band, Petter Aagard & Housequake og Kjøllefjord storband er noen av bandene som har gjestet festivalen mange ganger. Andre tidligere «festivalmusikere» er Konrad Kaspersen, Paolo Vinaccia, Oddmar Amundsen, Britt Eva Løkkemo, Ole Morten Sommer, Karl Strømme, Jan Simonsen med flere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]