Bergtattfestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergtattfestivalen
StedLuster i Vestland
TidspunktFørste helg i Juli
TypeMusikkfestival
GenrePop
Urban
Elektronisk musikk
Indie
Folkemusikk
NettstedBergtattfestivalen

Bergtattfestivalen er en norsk musikk-, kultur- og naturfestival som ble arrangert første gang i 2019 på Ekservollen i Luster, Vestland. Festivalen arrangeres i de første dagene i juli hvert år.[trenger referanse]

Festivalen varer i tre dager, fra torsdag til lørdag, og har i tillegg til konsertprogram et eget kultur- og underholdningsprogram. Det er også et anbefalt turprogram man kan benytte seg av på dagtid for gåturer i dal og fjell i forskjellige vanskelighetsgrader. Sommeren 2019 ble Bergtattfestivalen testet som et lukket pilotprosjekt, og fikk så god mottakelse at den første offisielle utgaven ble lansert for allmennheten september samme år, hvorpå den ble utsolgt på ett sekund [1].

I 2020 og 2021 ble festivalen avlyst grunnet Koronapandemien. I denne perioden arrangerte festivalen minikonserter i Oslo som tilfredstilte kravene fra myndighetene, slik at de kunne opprettholde egen aktivitet og bidra til det samme for publikum, utelivsbransjen og artister. Senere har dette blitt til Bergtatt Sessions, et minikonsertkonsept som fremmer spennende artister på forskjellige utesteder rundt om i Oslo.

I mai 2023 ble Bergtattfestivalen kåret til landets 4. beste festival av musikk- og kulturmagasinet Natt&Dag [2]. Samme måned ble de også nominert til prisene "Årets nykommer" og "Årets øyeblikk" i forbindelse med Arrangørprisen 2023, en pris i regi av bransjeorganisasjonen Norske Kulturarrangører [3].

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Festivalen opererer med fem scener - Bergtattscenen (hovedscene) ved Lustrafjordens bredd, Soloscenen, en kulturscene med eget underholdningsprogram og minikonserter, Bergheim, en nattklubb i et 100 år gammelt fjøs, Teltet, en nattklubb i et telt og Bergescenen, en scene med utsikt over Lustrafjorden som ligger i en skråning 360 moh. på en hytteterrasse på Berge gård.

Festivalområdet og hovedscenen ligger på Ekservollen, en liten plass ved vannkanten i tettstedet Luster. I tillegg brukes campingplassen Dalsøren Camping som overnattingsplass for deltakerne.

I august 2023 flyttet festivalen seg midlertidig til Oslo for å arrangere "mikrofestival" på Grünerløkka, med scener på Dapper og Parkteatret.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Årstall Type arrangement Artister
2019 Festival Svømmebasseng, Daniel Kvammen, Cavego, Døssi, Temporary, Folk Flest, Grandma's Tea Party
2020 Festival Avlyst grunnet Coronapandemien. Booket før avlysning: Skaar, Ivan Ave, Moyka, Benedikt, Folk Flest, Bendik HK
2020 Sessions Linni, Veps, That Guy Espen
2021 Festival Avlyst grunnet Coronapandemien.
2022 Festival Todd Terje, Metteson, Niilas, Beharie, Bendik HK, Ora The Molecule, Whammyboy, Goss (DK) (Avlyst grunnet flystreik), Bård Berg, Giddygang, han gaiden, August Kann, Emma Jensen, Jejune, Folk Flest, Sandaker Danseklubb
2023 Festival Lars Vaular, Breakbot & Irfane (FR), Goss (DK) , Michelle Ullestad, Konradsen, Svømmebasseng, Rick Grove, Hannah Storm, Carl Louis, Coucheron, Olefonken, Bendik HK, Han Herman, Stefanos Yowhannes, Drongo, Folk Flest, Døssi, Vuyo, 2gether, Dancing The Conga, Tåpelig, Peaches & Cream, Sandaker Danseklubb
2023 Sessions Myd (FR), Eirik Aas, Bendik HK, Morstaq, Bård Berg, DJ Loveshy

Rosa = Avlyste arrangementer

Gul = Sessions, minikonserter utenfor Luster

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bøyum, Janne Merete (12. desember 2019). «(+) Denne festivalen selde ut på 1 sekund». Porten.no (norsk). Besøkt 28. januar 2020. 
  2. ^ «Her er landets ti beste festivaler». Natt&Dag. Besøkt 5. mai 2023. «Bergtatt i Luster er muligheten til selv å bli en hoverende festivalmatador.» 
  3. ^ «Hvem er landets beste arrangør?». 4. mai 2023. Besøkt 5. mai 2023.