OverOslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

OverOslo er en musikkfestival med pop, rock, hiphop og elektronika som arrangeres på Grefsenkollen i Oslo i juni hvert år. Festivalen ble arrangert første gang i 2011, og har gradvis vokst til å bli en av Oslos og landets største musikkfestivaler, med mer enn 22 000 besøkende.[trenger referanse]

Historikk[rediger | rediger kilde]

OverOslo-festivalen arrangeres av Scene Grefsenkollen AS, som ble dannet i 2009 av gründerne Lars Petter Fosdahl og Thorkild Gundersen, i samarbeid med Grefsenkollen Drift AS. Scene Grefsenkollen arrangerte sine første konserter i Festsalen på Grefsenkollen Restaurant i Oslo høsten 2009. Den offisielle åpningen av konserttilbudet fant sted 16. september 2009. Olav Viksmo-Slettan var konferansier, og blant artistene som spilte var Ila Auto, Knut Reiersrud og Ingrid Olava. Bugge Wesseltoft klippet snoren og erklærte konserttilbudet på Grefsenkollen for offisielt åpnet.

Utover høsten 2009 og vinteren 2010 arrangerte Scene Grefsenkollen flere intimkonserter i Festsalen på Grefsenkollen. Jan Eggum var den aller første. Salen rommer bare 130 tilskuere, og blir alltid raskt utsolgt. I årene som fulgte arrangerte Scene GK mer enn 70 intimkonserter i Festsalen, med navn som Odd Nordstoga, Jonas Fjeld, Ole Paus, Jarle Bernhoft, Susanne Sundfør, Minor Majority, Jo Nesbø, Bugge Wesseltoft og mange flere.

Sommeren 2010 arrangerte Scene Grefsenkollen utekonserter for første gang, under navnet «Sommerkonserter på Grefsenkollen» En liten scene oppe på platået foran restauranten ga plass til 500 tilskuere, som fikk servert artister som Lars Lillo Stenberg, Silje Nergård, Ingrid Bjørnov, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær og Penthouse Playboys. Konsertserien ga mersmak, og i 2011 besluttet ledelsen å flytte scenen ned i amfiet foran restauranten. Publikum kunne nå sitte i lia og se utover hele Oslo – samtidig som de var på konsert. Svenske Bo Kaspers Orkester ble booket som det store trekkplasteret, og festivalen fikk sitt navn; OverOslo. Åpenbart av hvilken grunn.

I 2011 var OverOslo først og fremst et lokalt fenomen, det vil si området Grefsen, Kjelsås, Årvoll. Men med bookinger som Jarle Bernhoft og Maria Mena i 2012 vokste oppmerksomheten rundt festivalen i hele byen. Dette bare fortsatte i 2013, da Kaizers Orchestra gjorde en sagnomsust konsert, midt under tropestormen «Geir». Publikum også tok turen fra omkringliggende områder som Asker/Bærum, Romerike og Follo.

I 2014 ble DnB hovedpartner for OverOslo-festivalen, og det har de fortsatt med til dags dato. Med sin kapasitet på 5 500 personer har ikke festivalen mulighet til vokse mer i antall publikummere per dag. Grunnet stor etterspørsel etter billetter økte derfor festivalen til fem dager i 2016, tilbake til fire dager i 2017. Til sammen besøkte mer enn 22 000 mennesker OverOslo i 2018.

Festivalgrunderne Fosdahl og Gundersen deler på tittelen Festivalsjef. Organisasjonen Scene Grefsenkollen sysselsetter 2,5 stilling gjennom året, og står selv for booking og produksjon av OverOslo-festivalen, i tillegg til flere store og små kulturarrangement på Grefsenkollen restaurant gjennom året.

Artistene[rediger | rediger kilde]

2011[rediger | rediger kilde]

2012[rediger | rediger kilde]

2013[rediger | rediger kilde]

2014[rediger | rediger kilde]

2015[rediger | rediger kilde]

2016[rediger | rediger kilde]

2017[rediger | rediger kilde]

2018[rediger | rediger kilde]

Nytt av året var også Marshallhjelpen med diverse ferske artister.

2019[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]