Iggy Pop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iggy Pop
IggyChesterRocks.jpg
FødtJames Newel Osterberg Jr
21. apr. 1947[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (74 år)
MuskegonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Sanger, musiker, skuespiller, gitarist, låtskriver, plateartistRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Michigan, Pioneer High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Wendy Weissberg (19681968), Suchi Asano (19841999), Nina Alu (2008–)Rediger på Wikidata
Barn Eric BensonRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av The StoogesRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av Ordre des Arts et des Lettres (2003)[5], kommandør av Ordre des Arts et des Lettres (2017)[6]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Iggy Pop
SjangerRock, hardrock
InstrumentGitar, slagverkinstrument, akustisk gitar, tangentinstrument, vokal
StemmetypeBaryton
Aktive år1965
PlateselskapArista, I.R.S. Records, A&M Records, Chrysalis, Fat Possum Records, Virgin, RCA, Elektra, Caroline Distribution
Nettstedhttp://iggypop.com
IMDbIMDb

James Newell Osterberg, Jr. (født 21. april 1947), bedre kjent som artisten Iggy Pop, er en amerikansk rockesanger. Selv om han har begrenset kommersiell suksess er han regnet som en av punk-rockens innovatører og kjent under kallenavnene «the Godfather of Punk» og «the Rock Iguana».[7] Iggy Pop var vokalist i bandet «The Stooges» på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet. Bandet ble kjent for sine spesielle sceneopptredener med selvskading, utskjelling av publikum og stage diving.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Iggy Pop ble født i Muskegon, Michigan, og vokste opp i en trailer-park i Ypsilanti, Michigan. Han er sønn av James Newell Osterberg sr. og har irsk-engelske aner på farssiden, mens morens foreldre kom fra Danmark og Norge. Han startet musikkarrieren som trommeslager i ulike band i Michigan, men det var først da han flyttet til Chicago og startet «Psychedelic Stooges» at karrieren skjøt fart. Bandet bestod av Iggy Pop, Ron Asheton, Scott Asheton og Dave Alexander.

Bandets første album, The Stooges, produsert av John Cale, kom ut i 1969 og solgte dårlig. Fun House fra 1970 ble heller ingen kommersiell suksess. I 1973 fikk han hjelp av David Bowie, samlet medlemmene av The Stooges igjen og ga ut Raw Power.

Iggy Pop hadde på denne tiden utviklet et stort heroinmisbruk, og et samarbeid med James Williamson førte ikke til noen plateutgivelse før Kill City ble utgitt i 1977. I mellomtiden hadde han lagt seg inn på et psykiatrisk sykehus for å bli kvitt narkotikaproblemet. David Bowie var en av få besøkende i denne perioden, og de fortsatte det musikalske samarbeidet. I 1976 tok Bowie ham med på lanseringsturneen i forbindelse med albumet Station to Station.

Bowie og Pop flyttet til Vest-Berlin for å få et miljøskifte, og sammen skrev de sangene «China Girl», «Tonight» og «Sister Midnight», og Bowie bistod i å produsere albumene The Idiot og Lust for Life. Iggy Pop deltok på Bowies Low. I 1979 byttet han plateselskap og ga ut New Values på Arista. Senere kom albumene Soldiers og Party. Ingen av dem ble noen suksess, og han ble droppet av plateselskapet. I 1982 ga han ut Zombie Birdhouse på plateselskapet Animal uten suksess. Året etter ga David Bowie ut albumet Let's Dance med cover-versjonen av «China Girl», noe som ga Iggy store inntekter i form av royalties.

I 1986 kom det kommersielle gjennombruddet med albumet Blah Blah Blah. Albumet ble produsert av David Bowie og David Richards. Singelen «Real Wild Child (Wild One)» gikk inn på topp ti i Storbritannia. Instinct het oppfølgeren til Blah Blah Blah og ble gitt ut i 1988. Albumet representerte en tilbakevending til The Stooges-perioden. I 1990 kom albumet Brick by Brick med medlemmer av Guns N' Roses og The B-52s som gjesteartister. Singelen «Candy» med Kate Pierson gikk inn på US Top 40. I 1995 ble Lust for Life (1977) gjort berømt som filmmusikk til filmen Trainspotting. Albumet Naugty Little Doggie ble spilt inn samme året. Senere kom albumene Avenue B (1999) og Beat 'Em Up (2001)

I 2003 gjenopptok han samarbeidet med Asheton-brødrene, de to eneste gjenlevende medlemmene av den opprinnelige Stooges-besetningen, for første gang siden 1974. Albumet Skull Ring innebar også et samarbeid med Sum 41, Green Day, Peaches og The Trolls. Samme året kom den uautoriserte Iggy Pop-biografien Gimme Danger – The Story of Iggy Pop, av Joe Ambrose. I 2007 kom Iggy & The Stooges med nytt album, The Weirdness. Albumet ble omtalt som et klassisk Stooges-album da det ble lekket ut på internett 22. februar, 14 dager før den offisielle utgivelsen.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Sammen med The Stooges[rediger | rediger kilde]

Sammen med James Williamson[rediger | rediger kilde]

Solo[rediger | rediger kilde]

Studio[rediger | rediger kilde]
Live[rediger | rediger kilde]
Samlealbum[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119458926, besøkt 21. juli 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Roglo, Roglo person ID p=james+newell;n=osterberg;oc=1, oppført som James Newell Osterberg[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID osterbergj[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id pop-iggy, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ next.liberation.fr[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.lefigaro.fr[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ http://www.associatedcontent.com/article/213576/the_return_of_iggy_pop_and_the_stooges.html

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Iggy Pop – sitater