Liste over bergarter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over bergarter er ment å være komplett i alfabetisk rekkefølge.


Bergarter[rediger | rediger kilde]

A[rediger | rediger kilde]

Andesitt (mørk grunnmasse) med amygdaloide blærer fylt med zeolitt. Diameter til bildet er 8 cm.
Alunskifer – en sedimentær bergart
Amfibolitt
Andesitt – en type av feltspat
Anortositt – en type feltspat
Antrasittkull som består av nesten rent karbon
Arkose – umoden sandstein

B[rediger | rediger kilde]

Basalt
Basanitt
Blåskifer
Breksje

C[rediger | rediger kilde]

Steinkullåre i West Virginia
Charnockitt
Chert

D[rediger | rediger kilde]

Diabas
Diatomitt
Dioritt
Doleritt
Dolomitt
DrammensgranittGranitt fra Oslofeltet
Dunitt

E[rediger | rediger kilde]

Eklogitt
Evaporitt

F[rediger | rediger kilde]

Felsitt
Flint
Fyllitt
Båndgneis med en gang av granittisk ortogneis

G[rediger | rediger kilde]

Gabbro
Gips
Gneis
Granitt
Granodioritt
Granofyr
Granulitt
Gråvakke
Grønnskifer
Grønnstein

H[rediger | rediger kilde]

Hornblenditt
Hornfels

I[rediger | rediger kilde]

IddefjordsgranittGranitt fra Østfold.
Ignimbritt
Kalkrik skifer overlagret av kalkstein. Cumberland Plateau, Tennessee

J[rediger | rediger kilde]

Jade

K[rediger | rediger kilde]

Kalkstein
Karbonatitt
Kimberlitt:
Konglomerat
Kritt
Kull
Kvarts
Kvartsitt
Kvartsdioritt
Kvartsmonzonitt


L[rediger | rediger kilde]

Lamproitt
Lamprofyr
LarvikittSyenitt fra Larvik
Latitt
Leirstein
Lignitt
Marmor

M[rediger | rediger kilde]

Marmor
Marl
Migmatitt
Monzogranitt
Monzonitt
Mylonitt

N[rediger | rediger kilde]

Nefelinsyenitt
Nefelinitt
Neidengranitt fra Øst-Finnmarks grunnfjellsområde
NordmarkittSyenitt fra Oslofeltet
Noritt

O[rediger | rediger kilde]

Fyllitt
Obsidian
Old Red Sandstonedevonsk rødlig sandsteinspakke i Storbritannia
Oljeskifer
Oolitt
OrtocerkalkKalkstein fra Oslofeltet

P[rediger | rediger kilde]

Papirskifer
Pegmatitt – storkornet dyp- eller gangbergart
Pelitt
Peridotitt
Kvartsitt
Porfyr
Porsangerdolomitten – Prekambrisk dolomitt med stromatolitter
Pumice
Pyroklastisk bergart
Pyroksenitt

Q[rediger | rediger kilde]

R[rediger | rediger kilde]

Manhattan Schist, from Southeastern New York
Rapakivigranitt
Rhyodacitt
Rhyolitt
Ringerikssandstein – Rødlig sandstein fra Oslofeltet
Rombeporfyr – finnes bl.a. i Oslofeltet

S[rediger | rediger kilde]

Sandstein
Serpentinitt
Skifer
Siltstein
Skarn
Slamstein
Skifer
Syenitt

T[rediger | rediger kilde]

Tachylytt
Taconitt
Tefritt
Teralitt
Tonalitt
Trachytt
Travertin, en slags kalkstein
Troctolitt
Turbidite (Gorgoglione Flysch), Miocene, South Italy
TrondhjemittDioritt fra Trøndelag
Tufa, en slags kalkstein
Tuff, en vulkansk bergart
Turbiditt

U[rediger | rediger kilde]

V[rediger | rediger kilde]

Vakke
Variolitt

W[rediger | rediger kilde]

Websteritt

X[rediger | rediger kilde]

Y[rediger | rediger kilde]

Z[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]