Liste over mineraler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Det finnes over 4 800 forskjellige mineraler. Denne lista inneholder noen av de mest vanlige.

Elementer[rediger | rediger kilde]

  1. Diamant
  2. Kobber
  3. Grafitt
  4. Gull
  5. Platina
  6. Svovel
  7. Sølv

Fosfater[rediger | rediger kilde]

  1. Apatitt
  2. Lazulitt
  3. Monazitt
  4. Turkis (mineral)
  5. Vivianitt
  6. Xenotim

Halogenider[rediger | rediger kilde]

  1. Flusspat
  2. Halitt
  3. Kryolitt
  4. Sylvitt

Hydroksider[rediger | rediger kilde]

  1. Böhmitt
  2. Brucitt
  3. Diaspor
  4. Gibbsitt
  5. Goethitt
  6. Lepidokrositt
  7. Manganitt
  8. Natriumhydroksid

Karbonater[rediger | rediger kilde]

  1. Aragonitt
  2. Dolomitt
  3. Kalkspat eller kalsitt
  4. Malakitt
  5. Magnesitt
  6. Sideritt

Oksider[rediger | rediger kilde]

  1. Cassiteritt
  2. Hematitt
  3. Korund
  4. Kupritt
  5. Ilmenitt
  6. Maghemitt
  7. Periklas
  8. Perovskitt
  9. Pyrofanitt
  10. Pyrolusitt
  11. Rutil

Spineller[rediger | rediger kilde]

  1. Magnetitt
  2. Kromitt
  3. Vanlig spinell

Silikater[rediger | rediger kilde]

Enkeltsilikater[rediger | rediger kilde]

  1. Andalusitt
  2. Klorittoid
  3. Kyanitt
  4. Granat
  5. Olivin
  6. Silimanitt
  7. Staurolitt
  8. Thoritt
  9. Titanitt
  10. Zirkon

Dobbeltsilikater[rediger | rediger kilde]

  1. Allanitt
  2. Axinit
  3. Epidot
  4. Klinozoisitt
  5. Lawsonitt
  6. Melilitt
  7. Thortveititt
  8. Vesuvian
  9. Zoisitt

Ringsilikater[rediger | rediger kilde]

  1. Beryll
  2. Cordieritt
  3. Turmalin

Kjedesilikater[rediger | rediger kilde]

  1. Amfibol
  2. Pyroksen
  3. Rodonitt
  4. Wollastonitt


Sjiktsilikater[rediger | rediger kilde]

  1. Glimmer
  2. Kaolinitt
  3. Kloritt
  4. Montmorillonitt
  5. Prehnitt
  6. Pyrofyllitt
  7. Serpentin
  8. Talk

Nettverksilikater[rediger | rediger kilde]

  1. Cancrinitt
  2. Feltspat
  3. Kvarts
  4. Leucitt
  5. Nefelin
  6. Sodalitt
  7. Skapolitt
  8. Zeolitt

Sulfater[rediger | rediger kilde]

  1. Anhydritt
  2. Barytt
  3. Gips
  4. Kobbersulfat

Sulfider[rediger | rediger kilde]

  1. Arsenkis
  2. Antimonglans
  3. Bornitt
  4. Galena (Blyglans)
  5. Covelin
  6. Fahlertsene
  7. Koboltglans
  8. Kopperglans
  9. Kopperkis
  10. Magnetkis
  11. Markasitt
  12. Molybdenglans
  13. Pentlanditt
  14. Rødgyldigertsene
  15. Sinkblende
  16. Sinober
  17. Svovelkis (ofte kalt Pyritt)
  18. Vismutglans

Wolframater[rediger | rediger kilde]

  1. Scheelitt
  2. Wolframitt

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]