United States Holocaust Memorial Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «USHMM»)
United States Holocaust Memorial Museum
Fasaden på United States Holocaust Memorial Museum
ArkitektJames Ingo Freed
LederSara J. Bloomfield
Etablert22. apr. 1993
Åpnet22. april 1993
Årlig besøkstall1 626 674
Kart
United States Holocaust Memorial Museum
38°53′12″N 77°01′57″V
Adresse100 Raoul Wallenberg Place, SW, Washington, DC 20024-2126
Nettstedhttp://www.ushmm.org/

United States Holocaust Memorial Museum er et museum og en nasjonal institusjon i Washington, D.C. i USA. Museets oppgave er å dokumentere, studere og tolke historien omkring holocaust, det nasjonalsosialistiske Tysklands folkemord på hovedsakelig jøder fra 1941 til 1945. Museet er på samme tid USAs offisielle minnesmerke over rundt seks millioner av europeiske jøder og seks millioner andre (romfolk, homoseksuelle, kriminelle, aktivister, slavere med mer) som ble drept under holocaust etter ordre fra nazistene.

Museet fikk sitt charter etter en enstemmig beslutning tatt av den amerikanske Kongressen i 1980. Det ble offentlig åpnet i april 1993 ved at president Bill Clinton og holocaust-overleveren Elie Wiesel tente den evige flammen i museets minnehall under en høytidelig seremoni.

Anlegget huser en rekke utstillinger, kunstverk, publikasjoner og gjenstander som alle er knyttet til holocaust. Museet tar seg av samling og konservering av fysiske gjenstander, distribuerer utdanningsmateriale og produserer offentlige publikasjoner. Museet står også for offentlige minnehøytidligheter.

Hoveddelen av finansieringen av bygging og drift av museet kommer fra offentlige midler, men mye kommer også fra private kilder. Steven Spielberg er blant de mest kjent donatorene.

Museet ligger på Raoul Wallenbergs Place, en plass kalt opp etter den svenske diplomaten som etter annen verdenskrig reddet rundt 10 000 jøder i Ungarn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]