Righteous Among the Nations

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Righteous Among the Nations, eller Rettferdige blant nasjonene, er en ærestildeling, laget av den jødiske minneparken og minnelund; Yad Vashem. Denne er opprettet i respekt for de mellom 5 og 6 mill. jødene som ble myrdet, før og under siste verdenskrig 1940-45.

Begrunnelse og omfang[rediger | rediger kilde]

Yad Vashems «Righteous Among the Nations» tilfaller mennesker, som hjalp og reddet forfulgte jøders liv i de vanskelige krigsårene. Totalt i verden er det tildelt, pr. 2007, til 21 758 personer. For norske personer er tallet 41. Det er således en utmerkelse, som skal være meget godt begrunnet.

Etter en tildeling av «Righteous Among the Nations» får den tildelte en navneplate på sten og et tre blir plantet i minneparken Yad Vashem.

Norske mottakere[rediger | rediger kilde]

Inntil 1. januar 2010 var 45 nordmenn innlemmet blant «Righteous Among the Nations». I tillegg kommer den kollektive tildeling av tittelen til motstandsfolk som bidro til å redde jøder.[1]

Liste over norske mottakere[rediger | rediger kilde]

Listen er ikke fullstendig, ikke alle mottakere er kommet med:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Righteous Among the Nations. Honored by Yad Vashem By 1 January 2010. Norway, Yad Vashem.
  2. ^ a b c d e f g Kristian Rostad og Vera Wold (6. februar 2015). «Hedres for å ha hjulpet jødiske flyktninger under krigen». nrk.no. NRK. Besøkt 6. februar 2015.