Per Roth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Per Roth
Født31. des. 1914Rediger på Wikidata
Død7. juni 2008Rediger på Wikidata (93 år)
Beskjeftigelse Politibetjent, sykepleier[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Rettskaffen blant nasjonene (1994)[1]Rediger på Wikidata

Per Roth (født 31. desember 1914 i Stavanger, død 7. juni 2008) var en norsk politimann. Han har mottatt Kongens fortjenstmedalje i sølv for samfunnsinnsats og er også dekorert for å ha reddet livet til flere jødiske gutter under krigsfangenskap i Tyskland.

Førkrigstid[rediger | rediger kilde]

Roth tok først befalsskolen for feltartilleriet og deretter Politiskolen. Han ble i 1936 ansatt som politikonstabel ved Stavanger politikammer.

I 1939 ble Roth beordret av daværende politimester Ola Kvalsund til å delta i oppbyggingen av saniteten til det sivile luftvernet i Stavanger. Her var han daglig leder fram til arrestasjonen i 1942.

Krigsfangenskap[rediger | rediger kilde]

Da krigen kom i 1940 deltok Roth i kampene i Gjesdal og Dirdal.[2] Da kampene var over ble han vervet inn i motstandsorganisasjonen i Stavanger, med oppgaver knyttet til å forberede engelsk landgang i Norge. Organisasjonen ble rullet opp, og Roth ble arrestert høsten 1942. Arrestdatoen er ikke kjent, men Roth ble arrestert for radiovirksomhet.[3]

Da Roth ble arrestert hadde han kone og en tre måneder gammel sønn.

Etter kort tid på Grini fangeleir ble Roth sendt til Sachsenhausen i februar 1943 som fange nummer 61463. Han ble etter en tid sykepleier i leirens sykebrakkene, Revier, under ledelse av doktor Sven Oftedal og doktor Per Græsli.[4]

Dekorasjoner[rediger | rediger kilde]

Etter krigen fortsatte Per Roth ved Stavanger politikammer inntil han gikk av med krigsinvalidepensjon i 1972. Han var en meget samfunnsengasjert person, og i 2003 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv for samfunnsinnsats.

I 1994 ble Roth tildelt æresbevisningen Righteous Among the Nations under en seremoni i Jerusalem.[5] Ærestittelen blir gitt av Yad Vashem, Israels senter for å minnes holocaust. Tildelingen hadde bakgrunn i to uavhengige forhold under Roths opphold i Sachsenhausen:

1) Roth organiserte all mulig hjelp og mat til elleve jødiske gutter i alderen 6-18 år som kom fra Auschwitz for å gjennomgå medisinske eksperimenter relatert til hepatitt under dr. Arnold Doehmen.

Sammen med Sven Oftedal sørget Roth blant annet for at leirledelsen levde i den tro at legeteamet som foresto eksperimentene ikke var blitt ferdig og skulle komme tilbake til leiren. Guttene ble derfor ikke likvidert slik som det ellers ville skjedd. Videre sørget Per Roth og andre for at guttene fikk mat av Røde Kors-pakker sendt til norske fanger. Guttene ble også tildelt dødes rasjoner, ved at man somlet med å rapportere dødsfall på Revier. Takket være hjelpen fra Per Roth og andre var alle guttene i så god form at de overlevde krigen.

Saul Oren-Hornfeld, bosatt i Tel Aviv, var en av de elleve guttene, og han har nedfelt sine opplevelser i en bok: «Wie brennend Feuer. Ein Opfer medizinischer Experimente im Konzentrationslager Sachsenhausen erzählt».

2) Høsten 1944 ble en alvorlig syk tsjekkisk jødisk gutt, Thomas Gross, i all hemmelighet tatt hånd om på Revier, selv om det her var strengt forbudt å legge inn jøder. Per Roth sørget for, via diverse forfalskninger, at Thomas Gross ble gitt «vanlig» tsjekkisk identitet etter en tsjekkisk gutt som døde.

Thomas Gross ble frisk og overlevde krigen. Han lever i dag (2008) i beste velgående i Sveits, og er pensjonert psykiater.

Per Roth hadde helt frem til sin bortgang nær kontakt med flere av guttene, blant annet Saul Oren-Hornfeld og Thomas Gross.

Per Roth var også tildelt Deltakermedaljen for sin krigstjeneste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Righteous Among the Nations Database[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ hvitebusser.no[død lenke] Tidsvitner: Per Roth. Besøkt 1. oktober 2012]
  3. ^ Per Asbjørn Holst (1995). Død om så det gjelder. Trygve Holst 1907 - 1945. Falt for sitt land. Stavanger: Forlag Per A. Holst. ISBN 82-993520-1-0. 
  4. ^ Kristian Ottosen (1990). Liv og død. Historien om Sachsenhausenfangene. Oslo: Aschehoug. ISBN 82-03-16484-6. 
  5. ^ www.norway.org.il Arkivert 22. november 2015 hos Wayback Machine. Norwegian Jews and the Holocaust; Norwegian Righteous among the Nations. Besøkt 1. oktober 2012.