Vil du bli millionær?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Vil du bli millionær? er en norsk underholdningsserie og spørrelek for fjernsyn basert på et britisk programkonsept med tittelen Who Wants to Be a Millionaire?. Programkonseptet er solgt til over 60 land. Programmet har gått i Norge siden vinteren 2000 og hadde premiere den 10. januar på TV 2.

Programmet hadde en pause i 2007, men kom i 2008 tilbake blant annet med funksjonen at TV-seerne også kan svare gjennom Internett. Noen av de beste nettspillerne vil bli tilbudt å medvirke i TV-programmet påfølgende uke. Istedenfor å spørre publikum har deltakerne nå dessuten muligheten til å spørre folk gjennom Internett. Det britiske TV-selskapet ITV, som først utviklet programkonseptet, var i Norge i august 2008 nettopp for å videreutvikle idéen til å omfatte direkte interaktivitet med TV-seerne gjennom Internett.

Den norske versjonen av programmet ble ledet av Frithjof Wilborn i elleve sesonger frem til høsten 2006. Tidligere var Arve Juritzen programleder, og høsten 2008 overtok Sarah Natasha Melbye som programleder.

Selv om programkonseptet blir vist i over 60 land, i samtlige verdensdeler, er det per 18. august 2008 kun USA i tillegg til Norge som har kvinnelig programleder.

Regler[rediger | rediger kilde]

Programmet tilbyr deltakerne store kontantpremier for riktig svar på totalt femten spørsmål, som øker i vanskelighetsgrad. Det er i tillegg fire svaralternativer for hvert spørsmål.

Høyeste premie i Norge er på en million kroner. I perioden 2000-2007 kunne man vinne 2 millioner kroner. Ved riktig svar på det femte og tiende spørsmålet i konkurransen, oppnår deltakeren en «garantisum». Det vil si at man er sikret det pengebeløpet man til da har vunnet, hhv. 10 000 og 100 000 kr, uavhengig om man svarer feil på noen av de neste spørsmålene.

Deltakeren har tre hjelpemidler til rådighet:

  • Spør publikum
  • Fjerne to av svaralternativene (50/50)
  • Ringe en venn

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]