The Hurt Locker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Hurt Locker
Generell informasjon
Utgivelsesår2009
Prod.landUSA
Lengde2 t. 11 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiKathryn Bigelow
ProdusentKathryn Bigelow
Mark Boal
Nicolas Chartier
Greg Shapiro
ManusforfatterMark Boal
MusikkMarco Beltrami
Buck Sanders
SjeffotografBarry Ackroyd
KlippChris Innis
Bob Murawski
Foran kamera
MedvirkendeJeremy Renner
Anthony Mackie
Brian Geraghty
Evangeline Lilly
with Ralph Fiennes
David Morse
and Guy Pearce
Annen informasjon
Budsjett$11 millioner
Prod.selskapSummit Entertainment
Premiere26. juni 2009 (USA)
Eksterne lenker

The Hurt Locker er en amerikansk krigsthriller fra 2009 regissert av Kathryn Bigelow. Den er en av de mest kritikerroste filmene fra 2009, og har blitt tildelt priser og nominasjoner fra en rekke organisasjoner, festivaler og grupper, inkludert ni Oscar-nominasjoner, hvor filmen fikk seks av disse, deriblant beste film og beste regissør. Til tross for dette ble den en seermessig flopp og innehar rekorden som den minst sette filmen som har fått Oscar for beste film.[1]

Historien er skrevet av Mark Boal, en frilans-forfatter som har tjenestegjort i et bombe-desarmeringsteam. Filmen følger USAs hærs Explosive Ordnance Disposal under Irak-krigen, hvor de uskadeliggjører bomber.

Handling[rediger | rediger kilde]

Oversersjant William James (Jeremy Renner) blir stasjonert som ny lagleder for en avdeling i Irak-krigen, hvor han skal ta over etter stabssersjant Matt Thompson (Guy Pearce) som ble drept av en radiostyrt improvisert eksplosiv innretning (IED) i Bagdad. Laget hans består også av J.T. Sanborn (Anthony Mackie) og Owen Eldridge (Brian Geraghty). William James sine metoder og holdninger gjør at Sanborn og Eldridge vurderer ham som uvøren og spenningssøkende. Når laget blir tildelt å ødelegge noen eksplosiver i et avsidesliggende ørken-område, overveier Sanborn åpenlyst å «tilfeldigvis» drepe James ved å utløse eksplosjonen, noe som gjør Eldridge svært ubehagelig, men Sanborn gjør ingenting.

På vei tilbake til den amerikanske basen i en humvee, oppdager laget fem bevæpnede menn i tradisjonelle arabiske klær stående ved siden av en bil med flatt dekk. Etter et anspent møte, åpenbarer mennene seg for å være private militære kontraktører og britiske leiesoldater. De har tatt til fange to ettersøkte irakiske personer. Hele gruppen kommer plutselig under fiendtlig ild, og når fangene forsøke å rømme i all forvirringen, husker lederen for leiesoldatene (Ralph Fiennes) at dusøren for de irakiske ettersøkte gjelder uansett om de er døde eller levende, og han skyter begge to. Fiendtlige snikskyttere dreper tre av leiesoldatene, inkludert lederen. Sanborn og James dreper tre fiender, og Eldridge dreper den fjerde. Under en evakuering fra et lager blir oberstløytnant John Cambridge (Christian Camargo), en nær venn av Eldridge drept i en eksplosjon. Når en bensintank eksploderer, bestemmer James seg på å jakte på fiendene på egen hånd, og han gjetter at opprørerne fremdeles er i umiddelbar nærhet. Sanborn protester, men idet James er på vei ut blir Sanborn og Eldridge motvillig med ham. Etter at soldatene deler seg opp tar opprørerne Eldridge til fange. James og Sanborn redder ham, men ved et uhell skyter de ham i beinet. Rett før Eldrige blir fløyet til et annet sted for å gjennomgå en operasjon for skaden i beinet. Så legger han skylden for skaden på James.

James og Sanborn sin enhet blir kalt til et nytt oppdrag i løpet av de siste dagene av deres opphold i Irak. En uskyldig iraker har fått en bombe-vest festet til kroppen. Soldatene prøver å fjerne vesten, men de får ikke nok tid på seg før bomben detonerer, og de må forlate mannen for å redde sitt eget liv. Mannen blir drept da bombevesten eksploderer. Sanborn forteller James at han ikke lenger kan takle presset, at han ønsker å returnere hjem, og at han har en sønn å ta vare på. Etter at deres periode i Irak er over drar James hjem til sin kone, Connie, og deres felles sønn. Men han føler en enorm kjedsomhet i sitt nye sivile liv med sine ordinære oppgaver med shopping på supermarkedet og familie-middager. En kveld, tilstår James overfor sin sønn at det er bare én ting han egentlig elsker å drive med. Kort tid senere verver James seg til en ny tur til Irak for å uskadeliggjøre bomber.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]