Et vakkert sinn (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et vakkert sinn
orig. A Beautiful Mind
Generell informasjon
SjangerBiografisk drama
Utgivelsesår2001
Prod.landUSA
Lengde135 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiRon Howard
ProdusentBrian Grazer
Ron Howard
ManusforfatterSylvia Nasar (book),
Akiva Goldsman
MusikkJames Horner
SjeffotografRoger Deakins
KlippDaniel P. Hanley
Mike Hill
Foran kamera
MedvirkendeRussell Crowe
Jennifer Connelly
Ed Harris
Paul Bettany
Annen informasjon
Budsjett$60 000 000
Prod.selskapUniversal Pictures (USA)
DreamWorks SKG (internasjonalt)
Premiere21. desember 2001
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Et vakkert sinn (originaltittel: A Beautiful Mind) er en amerikansk biografisk film om John Forbes Nash jr., Nobel-prisvinnende (økonomi) matematiker fra 2001. Filmen ble regissert av Ron Howard og skrevet av Akiva Goldsman. Den var inspirert av en Pulitzer Prize-nominert bok med samme navn av Sylvia Nasar. Hovedrollene i filmen spilles av Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ed Harris og Paul Bettany.

Historien begynner med de tidlige år i Nash' liv ved Princeton University da han utvikler sin «originale idé» som vil revolusjonere verden innen matematikk. Senere utvikler Nash schizofreni og opplever paranoide og desillusjonelle episoder.

Filmen ble lansert på kinoer i USA den 21. desember 2001. Den ble godt mottatt av kritikere, og den vant fire Oscar: Oscar for beste film, Oscar for beste regi, Oscar for beste filmatisering og Oscar for beste kvinnelige birolle. Den ble også nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle, Oscar for beste filmklipp, Oscar for beste sminke og Oscar for beste originalmusikk. Filmen er kritisert for unøyaktig portrett av enkelte sider ved Nash' liv.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1947 begynner John Nash ved Princeton University, sammen med Martin Hansen. Han møter de andre studentene Sol, Ainsley og Bender, samt hans nye rom-kamerat Charles Herman, en litteratur-student. Nash ønsker å publisere hans egen originale ide, og blir inspirert når han og klasse-kameratene diskuterer hvordan de skal nærme seg en gruppe kvinner på en bar. Nash kommer med en teori som kan føre til bedre muligheter for å lykkes. Han publiserer en artikkel om en hypotese, og får en avtale med Massachusetts Institute of Technology.

I 1953 blir Nash invitert til Pentagon for å knekke kryptert kommunikasjon, som han klarer å tyde. Hans vanlige oppgaver ved MIT har blitt kjedelige for ham, og han rekrutteres av den mystiske William Parcher fra USAs forsvarsdepartement med en hemmelig oppgave: Å lete etter skjulte mønster for å hindre et sovjetisk komplott. Nash blir stadig mer besatt i sin søken etter disse mønstrene, og leverer resultatene til en hemmelig postkasse - og begynner å tro at han blir forfulgt.

En student, Alicia Larde, ber ham på middag, og de blir snart forelsket. På gjen-besøk ved Princeton University, støter Nash på Charles og hans niese, Marcee. Nash frykter for sitt eget liv etter å ha overlevd en skuddveksling mellom Parcher og sovjetiske agenter, og får vite at Alicia er gravid. Men Parcher tvinger Nash til å fortsette oppdraget. Når han holder en gjesteforelesning ved Harvard University, forsøker Nash å flykte fra noen han tror er sovjetiske agenter, ledet av psykiater Dr. Rosen. Men han blir bedøvet med tvang, og havner ved en psykiatrisk institusjon. Dr. Rosen forteller Alicia at Nash har schizofreni, og at Charles, Marcee og Parcher bare eksisterer i hans egen fantasi. Alicia forteller Nash at ingen "William Parcher" i forsvarsdepartementet eksisterer, og finner alle de uåpnede dokumentene han leverte til den hemmelige postkassen.

Nash gjennomgår terapi, og blir sluppet fri. Frustrert over bivirkningene av hans anti-psykotiske medisin, slutter Nash i hemmelighet å ta medisinen og begynner å se Parcher og Charles igjen. I 1956 oppdager Alicia at Nash har gjenopptatt "oppdraget" i et skur nær hjemmet deres. Da forstår Alicia at han har fått et tilbakefall. Alicia tar kontakt med Dr. Rosen, men Nash slår henne og babyen ved et uhell og tror at han slåss mot Parcher. Nash innser at "Marcee" ikke er ekte fordi hun aldri har blitt eldre så lenge han har kjent henne, og til slutt aksepterer han at Parcher og de andre er en hallusinasjon. Mot Dr. Rosens råd velger Nash å ikke ta medisinen, og tror han kan takle symptomene sine på egen hånd.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: