Gangster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forløperne for de amerikanske gangsterne var først og fremst storbygjengene i New York og den sicilianske mafiaen. Avistegningen her viser et gjengslagsmål mellom Dead Rabbits og Bowery Boys i New York 1857.
Den amerikanske mafiabossen Frank Costello (1891-1973) var lenge en av de mektigste gangsterne i USA. Bildet viser ham under et offentlig forhør i 1951.
Gangsterlederen Meyer Lansky (1902–1981), Mogul of the Mob, sammen med en detektiv på en politistasjon i New York 1958.

En gangster er en forbryter, særlig en yrkeskriminell som er medlem av en forbryterbande, det vil si en person som tilhører en gjeng som lever av organisert kriminalitet. Ordet brukes også om amerikanske rappere som tilhører gangster-rapen, en musikalsk sjanger innen hiphop-kulturen.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet gangster er et amerikansk slanguttrykk som er dannet av det engelske gang, som betyr «gjeng» eller «bande». Gangster betyr altså «gjengmedlem» eller «banditt». Begrepet er kjent fra 1896, men ble særlig utbredt i forbudstida1920- og 1930-tallet i USA da smuglerbandene fikk stadig større makt over den organiserte kriminaliteten. Ordet har en litt videre betydning i dag og kan brukes om etablerte vanekriminelle i et storbymijø selv om de ikke tilhører en gjeng. Gangster viser da både til beskjeftigelsen og livsstilen som følger med et kriminelt bymiljø.

Amerikanske rapartister som synger om vold, sex, dop og gateliv i storbyen kalles ofte gangstere og sjangeren gangster-rap. Begrepet gangster rap ble først gang brukt i 1989 og året etter i formen gangsta rap.

Gangster kan på norsk også brukes spøkefullt om rampete gutter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Forløperne for det amerikanske gangstervesenet var først og fremst storbygjengene i New York1800-tallet og innvandrede medlemmer av den sicilianske mafiaen. Disse gjengene kom til å dominere kriminelle miljøer i flere byer i USA, særlig under brennevinsforbudet fra 1920 til 1933 da de store gangster- og mafiasyndikatene ble etablert med sprit-smugling som hovednæring.

Av berømte gangsterledere kan nevnes John Dillinger og Al Capone fra 1930-tallet, Bugsy Siegel (1906–1947) noe seinere og Frank Costello fra 1940-tallet.

Gangstervirksomheten kan omfatte all slags organisert kriminalitet eller gjengkriminalitet, deriblant smugling, utpressing, bestikkelser, ulovlig spill, forsikringssvindel, hallikvirksomhet, menneskehandel, salg av narkotiske stoffer og våpen, ran, innbrudd og drap.

Gangstere i populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Siden 1920-tallet har avislesere fått lese fascinerende historier og spennende kriminalsaker om gangstere, og miljøet har vært et yndet motiv i vestlig populærkultur, først og fremst i en lang rekke krimbøker og spenningsfilmer. Virksomheten har som regel blitt både idyllisert og karikert, og begrepet gangster har ofte representert noe typisk amerikansk, moderne og storbyaktig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]