Dharavi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dharavi (merket mu) sammenlignet med andre store slumområder i verden


Dharavi er et distrikt i den sentrale delen av Mumbai i India og er et av verdens største og mest konsentrerte slumområder. På et areal på om lag 2,3 km² bor over en halv million mennesker, siste telling i 1986 gav en befolkning på 530 000 mennesker, i 2004 ble antall innbyggere anslått til minst 600 000 (ca. 260 000 pr km²).

Sammenlignet med norske forhold er Norges minste kommune Kvitsøy på 6,16 km² og har en befolkning på 544 innbyggere. Med en befolkningstetthet som i Dharavi ville det bodd minst 1,6 millioner mennesker på Kvitsøy, altså om lag 1/3 av hele Norges befolkning.

To gutter i Dharavi

Dharavi har en omfattende virksomhet med resirkulering og økonomer anslår at denne virksomheten beløper seg til rundt 700 millioner pund i året og sysselsetter over 200 000 mennesker.[1] Myndighetene har planlagt omfattende utbygging i distriktet. Med prosjektnavnet «Vision Mumbai» skal en nyrenovert bydel stå klar i 2013. Blant innbyggerne i Dharavi er det imidlertid motstand mot byfornyelsesprosjektet da man frykter konsekvensene det vil kunne få for resirkuleringsvirksomheten og økte levekostnader i form av høye husleier i nybygde hus.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Dharavi ligger mellom Mumbais to viktigste jernbanelinjer for nærtrafikk, Western Railway og Central Railway. Vest for Dharavi ligger bydelene Mahim og Bandra og nord for Dharavi ligger elven Mithi som renner ut i det Arabiske hav. Sør og øst for Dharavi ligger bydelene Sion og Matunga. Både beliggenheten og dårlig drenering gjør Dharavi utsatt for oversvømmelse i regntiden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens Dharavi var inntil sent på 1800-tallet mangroveskog og befolket av fiskere fra Kolisamfunnet, en befolkningsgruppe som vanligvis drev med fiske. Etterhvert som sumpområdene ble drenert forsvant imidlertid fisket og en dam ved bydelen Sion fremskyndet prosessen med å knytte de ulike øyene sammet til en. Etterhvert som byen Mumbai (Bombay) vokste frem flyttet ulike befokningsgrupper inn fra omlandet; pottemakere fra Gujarat, muslimske garvere fra Tamil Nadu og broderere fra Uttar Pradesh etablerte seg med sine ulike ferdigheter.

I media og litteratur[rediger | rediger kilde]

Deler av filmen Slumdog Millionaire er tatt opp i Dharavi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]