Liste over stortingsrepresentanter 1910–1912

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over alle stortingsrepresentanter i perioden 1910 til 1912. Listen omfatter alle som ble valgt til Stortinget. Det var totalt 123 representanter, fordelt med 45 til Venstre, 41 til Høyre, 23 til Det Frisinnede Venstre, 11 til Det norske Arbeiderparti og 3 til Arbeiderdemokratene. Valget medførte at regjeringen Knudsen I ble avløst av koalisjonsregjeringen (Høyre, Det Frisinnede Venstre) Konow 1. februar 1910 . Den ble sittende til 19. februar 1912. Høyre trakk sine statsråder etter varm støtte til målsaken fra Konow. Regjeringen Bratlie tok over resten av perioden. Den var også en koalisjon mellom Høyre og Det Frisinnede Venstre.

Anna Georgine Rogstad møtte fra 17. mars 1911 som første kvinne på Stortinget.

Landkretser[rediger | rediger kilde]

Smaalenenes Amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Eidsberg Ludvig Larsen Kragtorp Venstre
Idde og Marker Morten Ferdinand Nilssen Høyre
Tune Gunnerius Furuholmen Høyre
Glemminge Peder Oluf Pedersen Høyre
Rygge Gunder Anton Jahren Høyre

Akershus amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Bærum og Follo Christian Fredrik Michelet Høyre
Aker Edvard Hagerup Bull Høyre
Nedre Romerike Jakob Brevig Det Frisinnede Venstre
Mellem Romerike Hans Prydz Høyre
Øvre Romerike Johan Opsahl Høyre Forfall i 1910 og 1911. Isak Kobro Collett møtte.

Hedemarkens amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Nordre Hedemarken Wollert Konow (H) Venstre
Søndre Hedemarken Ole Rømer Aagaard Sandberg Høyre
Vinger og Odalen Carelius Pedersen Larsmon Venstre
Solør August Embretsen Det norske Arbeiderparti
Søndre Østerdalen Olav Andreas Eftestøl Arbeiderdemokratene
Nordre Østerdalen Tore Embretsen Aaen Venstre

Kristians amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Nordre Gudbrandsdalen Edvard Olsen Landheim Arbeiderdemokratene
Søndre Gudbrandsdalen Erik Mathiassen Enge Det Frisinnede Venstre Statsråd i Bratlies regjering fra 20. februar 1912. Johannes Jensen Skoug møtte
Toten Mathias Larsen Blilie Det Frisinnede Venstre
Hadeland og Land Ole Martin Lappen Arbeiderdemokratene
Valdres Helge Nilsen Thune Det Frisinnede Venstre

Buskeruds amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Ringerike Ole Anunsen Strøm Det Frisinnede Venstre
Hallingdal Bernhard Tandberg Høyre Forfall 1912. Kristen Christoffersen Kopseng møtte.
Buskerud Torger Holtsmark Høyre
Numedal Anton Martin Knudsen Omholt Venstre

Jarlsberg og Larviks amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Skoger Hans Kristian Sørensen Kaldager Høyre
Jarlsberg Christoffer Hannevig Høyre Forfall i 1911 og 1912. Ole Olsen Nauen møtte.
Sandeherred Johan Gustav Austeen Det Frisinnede Venstre
Brunla Fredrik Anton Martin Olsen Nalum Venstre

Bratsberg amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Bamle Peder (Eilertsen) Rinde Venstre
Gjerpen Nils Gregoriussen Skilbred Venstre
Øst-Telemarken Gjermund Nilsen Grivi Venstre
Vest-Telemarken Ivar Petterson Tveiten Venstre Forfall i 1912. Peder Thorvald Olsen Tveten møtte.

Nedenes amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Holt Tallak Olsen Lindstøl Venstre
Nedenes Finn Blakstad Høyre
Sand Bendix Karelius Imenæs Høyre Forfall i 1911 og 1912. Hans Thorvald Hansen møtte.
Sætersdalen Lars Knutson Liestøl Venstre

Lister og Mandals amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Oddernes Theodor Nilsen Stousland Venstre Suppleant var Tomas Nikolai Torsvik.
Mandalen Thore Torkildsen Foss Venstre
Lyngdal Aasulv Olsen Bryggesaa Venstre
Lister Abraham Theodor Berge Det Frisinnede Venstre Statsråd i Finansdepartementet i Konow (S.B.)'s regjering. Suppleant var Nils Andreas Aanensen Djuvik.

Stavanger amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Dalene Tollef Asbjørnsen Gjedrem Venstre
Jæderen Nikolai Larsen Lima Det Frisinnede Venstre
Hesbø og Hafrsfjord Jacob Kristensen Austbø Venstre
Karmsund Sivert Eriksen Dyrland Høyre
Ryfylke Lars Konrad Bjørnsen Jelsa Det Frisinnede Venstre

Søndre Bergenhus amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Ytre Søndhordland Gerhard Meidell Gerhardsen Høyre Suppleant var Lars Rasmussen Lerøen
Indre Søndhordland Iver Jonassen Svendsbøe Det Frisinnede Venstre
Midthordland Wollert Konow (SB) Det Frisinnede Venstre Statsminister (1. februar 1910 til 19. februar 1912). Suppleant var Ivar Bergesen Sælen.
Nordhordland Hans Bergersen Wergeland Høyre
Voss Ole Monsen Mjelde Venstre
Hardanger Nils Nilsson Skaar Venstre

Nordre Bergenhus amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Indre Sogn Sjur Torleifsen Næss, Luster Venstre Suppleant var V. K. M. Flugheim
Ytre Sogn Lasse Torkelson Trædal, Lavik Venstre Suppleant var S. S. Aase, fra Vik i Sogn
Sunnfjord G. M. M. Holsen, Førde Det Frisinnede Venstre Suppleant var S. M. Øvrebø, Jølster
Kinn R. P. Hjertenæs, Selje Høyre Suppleant: I. L. F. Lind, Florø
Nordfjord S. K. Aarnes, Stryn Venstre Suppleant: J. O. Myklebust, Eid

Romsdals amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Søndre Søndmør Kristian Olai Rasmussen Sandnes Det Frisinnede Venstre
Nordre Søndmør Ole Ingebrigtsen Langeland Venstre
Romsdal Ole Beyer Høstmark Venstre Gikk ut 1912. Iver Andreas Rasmussen Ræstad møtte.
Søndre Nordmør Peder Bjørn Kristvik Venstre
Nordre Nordmør Nils Johansen Hestnes Venstre

Søndre Trondhjems amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Ytre Fosen Martinus Nikolai Sivertsen Venstre
Indre Fosen Jakob Tøkersen Hoff Venstre
Orkedalen Martin Halvorsen Handberg Høyre
Guldalen Ole Jensen Guldal Det norske Arbeiderparti
Strinden Even Loreng Høyre Forfall i 1910. Sivert Kindseth møtte.

Nordre Trondhjems amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Stjørdalen Andreas Galtvik Venstre
Verdalen Karl Hagerup Venstre
Snåsa Ivar Aavatsmark Venstre forfall 1910. Lorents Mørkved møtte.
Namdalen Christoffer Inderberg Venstre

Nordlands amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Søndre Helgeland Andreas Kristian Andersen Grimsø Venstre
Nordre Helgeland Nils Jørgen August Mikalsen Kulstad Venstre
Søndre Salten Olaf Amundsen Det Frisinnede Venstre
Nordre Salten Peder Marthinus Pedersen Bakkejord Venstre
Lofoten Edvard Nikolai Joakimsen Venstre
Vesteraalen Richard Bernhard With Det Frisinnede Venstre

Tromsø amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Trondenes Jørgen Julius Pedersen Venstre
Senjen Meyer Nilsen Foshaug Det norske Arbeiderparti
Tromsøsundet Alfred Eriksen Det norske Arbeiderparti

Finmarkens amt[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Vestfinmarken Adolf Julius Wichstrøm Venstre Suppleant var Martin Mikal Nilsen.
Østfinmarken Isak Mikal Saba Det norske Arbeiderparti

Bykretser[rediger | rediger kilde]

Fredrikshald[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Wilhelm Christian Suhrke Høyre


Sarpsborg[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Ludvig Elmar Hegge Olsen Enge Det norske Arbeiderparti

Fredrikstad[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Christian Lange Rolfsen Høyre


Moss og Drøbak[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Bjørn Kristensen Det Frisinnede Venstre


Kristiania[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Oslo Magnus Nilssen Det norske Arbeiderparti
Grünerløkken Christian Holtermann Knudsen Det norske Arbeiderparti
Gamle Aker Jens Bratlie Høyre Anna Georgine Rogstad møtte fra 17. mars 1911 som første kvinne.
Hammersborg Johan Throne Holst Det Frisinnede Venstre Permisjon i 1911 og 1912. Jens Paludan Heyerdahl møtte.
Uranienborg Michael Nicolai Leegaard Høyre

Lillehammer, Hamar, Gjøvik og Kongsvinger[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Axel Andreas Thallaug Høyre


Drammen[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Bragernes Hans Hansen Høyre
Strømsø og Tangen Hans Severin Fürst Høyre

Kongsberg og Hønefoss[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Adolf Teodor Hansen Strengehagen Venstre


Horten[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Ole Thorenius Eidem Høyre Erstattet av Wilhelm Hansen Klem i 1911-1912.


Tønsberg[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Nils Riddervold-Jensen Høyre


Larvik og Sandefjord[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Hans Ludvig Meyer Høyre


Brevik og Holmestrand[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Rikard Olsen Venstre Det er mulig Otto Ruberg møtte.


Porsgrund[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Alfred Petersen Wright Høyre Forfall i 1912. Kristian Henrik Dyring møtte.


Skien[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Tholf Grini Det Frisinnede Venstre


Kragerø[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Ambortius Olsen Lindvig Det Frisinnede Venstre Forfall i 1910, 1911 og 1912. Godske Joachim Weidemann Nielsen møtte.


Risør[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Arnt Severin Ulstrup Høyre


Arendal og Grimstad[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Ludvig Daae Zwilgmeyer Høyre Henrik Roardsen Spangelo møtte.

Kristiansand[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Fæstningen Gustav Johannes Natvig Det Frisinnede Venstre
Baneheien Anders Jonsen Grindland Venstre


Flekkefjord[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Cornelius Bernhard Hanssen Det Frisinnede Venstre


Stavanger[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Holmen Jonas Schanche Kielland Høyre Forfall i 1911 og 1912. Wilhelm Aarstad møtte.
Verket Oddmund Vik Venstre Forfall i 1912. Carl Larsen Clementsen møtte.


Haugesund[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Valentin Valentinsen Venstre


Bergen[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Nygaard Aksel Irgens Høyre
Nordnes Fredrik Ludvig Konow Det Frisinnede Venstre Statsråd Finansdepartementet i Bratlies regjering. Johan Fredrik Gjesdahl møtte.
Kalfaret Johan Lothe Høyre
Sandviken Lars Olsen Sæbø Det norske Arbeiderparti


Aalesund og Molde[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Henrik Leganger Frisak Venstre


Kristiansund[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Jonas Hestnes Venstre


Trondhjem og Levanger[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Bratøren og Ilen Bernhard Cornelius Brænne Høyre Statsråd Arbeidsdepartementet i Konow (S. B.)s regjering. Hans Hanssen møtte.
Kalvskindet (med Levanger) Anton Odin Eriksen Høyre
Baklandet Johan Magnus Halvorsen Det Frisinnede Venstre
Lademoen Anders Johnsen Buen Det norske Arbeiderparti


Bodø og Narvik[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Henrik Christian Lie Det Frisinnede Venstre


Tromsø[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Jørgen Herman Meinich Høyre


Hammerfest, Vardø og Vadsø[rediger | rediger kilde]

krets Navn parti Kommentarer
Adam Hjalmar Egede-Nissen Det norske Arbeiderparti

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste[død lenke]

kildevilkår[død lenke] "(En del av) De data som er benyttet i denne publikasjonen er hentet fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjenestes Politikerarkiv. NSD er ikke ansvarlig for hverken analysen av dataene, eller for de tolkninger som her er gjort."