Roald Åsmund Bye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roald Åsmund Bye
Født7. nov. 1928Rediger på Wikidata
Død15. apr. 2003Rediger på Wikidata (74 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
Parti ArbeiderpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Roald Åsmund Bye (født 7. november 1928 i Malvik, Sør-Trøndelag, død 15. april 2003) var en norsk politiker (Ap), byråkrat og kulturarbeider. Han var stortingsrepresentant fra 1969 til 1981.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bye var dattersønn av statsminister Johan Nygaardsvold.

Han var bestyrer ved Arbeidskontoret for Stjørdalen 1962–81, instituttleder ved Statens Attføringsinstitutt i Trondheim 1982–90, formann i Sør-Trøndelag Arbeiderparti 1957–69, vararepresentant til Stortinget 1954–69 og fast representant fra Sør-Trøndelag 1969–81.

Bye var opptatt av sosialpolitiske spørsmål. I alle sine tre perioder som fast representant på Stortinget var han medlem av sosialkomiteen. Han var opptatt av saker som dreide seg om barnetrygd, krigspensjon, dagpenger og sykepenger. I sitt arbeid på Stortinget var han saksordfører for viktige trygdesaker som nedsettelse av pensjonsalderen fra 70 til 67 år, sykepengereformen, som gav full lønn under sykdom, og for opprettelsen av Likestillingsrådet. Han arbeidet også aktivt for at det ble bygd ut et godt helsestasjonstilbud til alle barn i Norge.

Bye var en aktiv frivillig lokal kulturarbeider. Han var bl.a manusforfatter og regissør for lokalrevyen i Hommelvik, aktiv i lokalhistorisk formidling og engasjert i barne og ungdomsarbeid i Framfylkingen.

Stortingskomitéer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)