Liste over land etter karbondioksidutslipp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Totale utslipp pr. år i tonn CO2
Utslipp pr. innbygger for utvalgte land (2002)

Liste over land etter CO2-utslipp ble samlet inn 2004 av Carbon Dioxide Information Analysis Center for FN. Inntil nylig var USA største forurenser. Ifølge et estimat av The Netherlands Environment Assessment Agency med data fra British Petroleum har Kina vært største forurenser siden 2006.

Liste over land etter utslipp[rediger | rediger kilde]

Land Årlige CO2-utslipp
(1000 tonn)
 % av globale utslipp
- 27 245 758 100,0 %
1 Folkerepublikken Kina Folkerepublikken Kina 6 049 435 22,2 %
2 USA USA 5 010 170 18,4 %
- Europa Europa 3 115 125 11,4 %
3 Russland Russland 1 524 993 5,6 %
4 India India 1 342 962 4,9 %
5 Japan Japan 1 257 963 4,6 %
6 Tyskland Tyskland 808 767 3,0 %
7 Canada Canada 639 403 2,3 %
8 Storbritannia Storbritannia 587 261 2,2 %
9 Sør-Korea Sør-Korea 465 643 1,7 %
10 Italia Italia 449 948 1,7 %
11 Mexico Mexico 438 022 1,6 %
12 Sør-Afrika Sør-Afrika 437 032 1,6 %
13 Iran Iran 433 571 1,6 %
14 Indonesia Indonesia 378 250 1,4 %
15 Frankrike Frankrike 373 693 1,4 %
16 Brasil Brasil 331 795 1,2 %
17 Spania Spania 330 497 1,2 %
18 Ukraina Ukraina 330 039 1,2 %
19 Australia Australia 326 757 1,2 %
20 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 308 393 1,1 %
21 Polen Polen 307 238 1,1 %
22 Thailand Thailand 268 082 1,0 %
23 Tyrkia Tyrkia 226 125 0,8 %
24 Kasakhstan Kasakhstan 200 278 0,7 %
25 Algerie Algerie 194 001 0,7 %
26 Malaysia Malaysia 177 584 0,7 %
27 Venezuela Venezuela 172 623 0,6 %
28 Egypt Egypt 158 237 0,6 %
29 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 149 188 0,5 %
30 Nederland Nederland 142 061 0,5 %
31 Argentina Argentina 141 786 0,5 %
32 Usbekistan Usbekistan 137 907 0,5 %
33 Pakistan Pakistan 125 669 0,5 %
34 Tsjekkia Tsjekkia 116 991 0,4 %
35 Nigeria Nigeria 114 025 0,4 %
36 Belgia Belgia 100 716 0,4 %
37 Kuwait Kuwait 99 364 0,4 %
38 Vietnam Vietnam 98 663 0,4 %
39 Hellas Hellas 96 695 0,4 %
40 Romania Romania 90 425 0,3 %
41 Norge Norge 87 602 0,3 %
42 Irak Irak 81 652 0,3 %
43 Filippinene Filippinene 80 512 0,3 %
44 Nord-Korea Nord-Korea 79 111 0,3 %
45 Israel Israel 71 247 0,3 %
46 Østerrike Østerrike 69 846 0,3 %
47 Syria Syria 68 420 0,3 %
48 Finland Finland 65 799 0,2 %
49 Hviterussland Hviterussland 64 890 0,2 %
50 Chile Chile 62 418 0,2 %
51 Libya Libya 59 914 0,2 %
52 Portugal Portugal 58 906 0,2 %
53 Ungarn Ungarn 57 183 0,2 %
54 Colombia Colombia 53 634 0,2 %
55 Serbia og Montenegro Serbia og Montenegro 53 322 0,2 %
56 Sverige Sverige 53 033 0,2 %
57 Danmark Danmark 52 956 0,2 %
58 Qatar Qatar 52 904 0,2 %
59 Singapore Singapore 52 252 0,2 %
60 Bulgaria Bulgaria 42 558 0,2 %
61 Irland Irland 42 353 0,2 %
62 Turkmenistan Turkmenistan 41 726 0,2 %
63 Marokko Marokko 41 169 0,2 %
64 Sveits Sveits 40 457 0,2 %
65 Hongkong Hongkong 37 411 0,1 %
66 Bangladesh Bangladesh 37 165 0,1 %
67 Slovakia Slovakia 36 289 0,1 %
68 Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 32 557 0,1 %
69 New Zealand New Zealand 31 570 0,1 %
70 Peru Peru 31 493 0,1 %
71 Aserbajdsjan Aserbajdsjan 31 365 0,1 %
72 Oman Oman 30 899 0,1 %
73 Ecuador Ecuador 29 268 0,1 %
74 Cuba Cuba 25 818 0,1 %
75 Kroatia Kroatia 23 501 0,1 %
77 Tunisia Tunisia 22 885 0,1 %
78 Jemen Jemen 21 114 0,1 %
79 Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 19 640 0,1 %
80 Estland Estland 18 944 0,1 %
81 Bahrain Bahrain 16 949 0,1 %
82 Jordan Jordan 16 465 0,1 %
83 Libanon Libanon 16 263 0,1 %
84 Slovenia Slovenia 16 212 0,1 %
85 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 15 596 0,1 %
86 Litauen Litauen 13 309 0,1 %
87 Guatemala Guatemala 12 220 0,1 %
88 Sri Lanka Sri Lanka 11 534 <0,1 %
89 Luxembourg Luxembourg 11 277 <0,1 %
90 Jamaica Jamaica 10 592 <0,1 %
91 Kenya Kenya 10 588 <0,1 %
92 Zimbabwe Zimbabwe 10 559 <0,1 %
93 Nord-Makedonia Nord-Makedonia 10 420 <0,1 %
94 Sudan Sudan 10 372 <0,1 %
95 Burma Burma 9 760 <0,1 %
96 Brunei Brunei 8 810 <0,1 %
97 Mongolia Mongolia 8 553 <0,1 %
98 Etiopia Etiopia 7 982 <0,1 %
99 Angola Angola 7 897 <0,1 %
100 Moldova Moldova 7 685 <0,1 %
101 Honduras Honduras 7 615 <0,1 %
102 Ghana Ghana 7 190 <0,1 %
103 Latvia Latvia 7 098 <0,1 %
104 Bolivia Bolivia 6 973 <0,1 %
105 Kypros Kypros 6 750 <0,1 %
106 Costa Rica Costa Rica 6 405 <0,1 %
107 El Salvador El Salvador 6 167 <0,1 %
108 Kirgisistan Kirgisistan 5 727 <0,1 %
109 Panama Panama 5 661 <0,1 %
110 Uruguay Uruguay 5 477 <0,1 %
111 Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea 5 426 <0,1 %
112 Elfenbenskysten Elfenbenskysten 5 162 <0,1 %
113 Tadsjikistan Tadsjikistan 5 004 <0,1 %
114 Senegal Senegal 4 993 <0,1 %
115 Tanzania Tanzania 4 352 <0,1 %
116 Botswana Botswana 4 301 <0,1 %
117 Paraguay Paraguay 4 180 <0,1 %
118 De nederlandske Antiller De nederlandske Antiller 4 088 <0,1 %
119 Nicaragua Nicaragua 4 007 <0,1 %
120 Georgia Georgia 3 912 <0,1 %
121 Kamerun Kamerun 3 839 <0,1 %
122 Albania Albania 3 674 <0,1 %
123 Armenia Armenia 3 648 <0,1 %
124 Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 3 542 <0,1 %
125 Mauritius Mauritius 3 197 <0,1 %
126 Nepal Nepal 3 043 <0,1 %
127 Madagaskar Madagaskar 2 731 <0,1 %
128 Ny-Caledonia Ny-Caledonia 2 577 <0,1 %
129 Mauritania Mauritania 2 555 <0,1 %
130 Namibia Namibia 2 471 <0,1 %
131 Malta Malta 2 453 <0,1 %
132 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 2 449 <0,1 %
133 Benin Benin 2 387 <0,1 %
134 Togo Togo 2 310 <0,1 %
135 Zambia Zambia 2 288 <0,1 %
136 Surinam Surinam 2 284 <0,1 %
137 Réunion Réunion 2 277 <0,1 %
138 Island Island 2 229 <0,1 %
139 Macao Macao 2 207 <0,1 %
140 Mosambik Mosambik 2 167 <0,1 %
141 Aruba Aruba 2 156 <0,1 %
142 Republikken Kongo Republikken Kongo 2 104 <0,1 %
143 Bahamas Bahamas 2 009 <0,1 %
144 Uganda Uganda 1 826 <0,1 %
145 Haiti Haiti 1 756 <0,1 %
146 Guadeloupe Guadeloupe 1 734 <0,1 %
147 Guyana Guyana 1 445 <0,1 %
148 Gabon Gabon 1 371 <0,1 %
149 Guinea Guinea 1 338 <0,1 %
150 Martinique Martinique 1 291 <0,1 %
151 Laos Laos 1 280 <0,1 %
152 Barbados Barbados 1 269 <0,1 %
153 Niger Niger 1 214 <0,1 %
154 Burkina Faso Burkina Faso 1 096 <0,1 %
155 Fiji Fiji 1 071 <0,1 %
156 Malawi Malawi 1 045 <0,1 %
157 Fransk Guyana Fransk Guyana 1 005 <0,1 %
158 Sierra Leone Sierra Leone 994 <0,1 %
159 Swaziland Swaziland 957 <0,1 %
160 Belize Belize 792 <0,1 %
161 Eritrea Eritrea 755 <0,1 %
162 Maldivene Maldivene 726 <0,1 %
163 Afghanistan Afghanistan 693 <0,1 %
164 Fransk Polynesia Fransk Polynesia 671 <0,1 %
165 Færøyene Færøyene 660 <0,1 %
166 Palestina Palestina 649 <0,1 %
167 Grønland Grønland 572 <0,1 %
168 Rwanda Rwanda 572 <0,1 %
169 Mali Mali 565 <0,1 %
170 Bermuda Bermuda 550 <0,1 %
171 Seychellene Seychellene 546 <0,1 %
172 Kambodsja Kambodsja 535 <0,1 %
173 Liberia Liberia 470 <0,1 %
174 Bhutan Bhutan 414 <0,1 %
175 Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda 414 <0,1 %
176 Gibraltar Gibraltar 374 <0,1 %
177 Saint Lucia Saint Lucia 367 <0,1 %
178 Djibouti Djibouti 367 <0,1 %
179 Caymanøyene Caymanøyene 312 <0,1 %
180 Gambia Gambia 286 <0,1 %
181 Kapp Verde Kapp Verde 275 <0,1 %
182 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 271 <0,1 %
183 Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 253 <0,1 %
184 Vest-Sahara Vest-Sahara 238 <0,1 %
185 Palau Palau 238 <0,1 %
186 Burundi Burundi 220 <0,1 %
187 Grenada Grenada 216 <0,1 %
188 Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene 198 <0,1 %
189 Øst-Timor Øst-Timor 176 <0,1 %
190 Salomonøyene Salomonøyene 176 <0,1 %
191 Samoa Samoa 150 <0,1 %
192 Nauru Nauru 143 <0,1 %
193 Saint Kitts og Nevis Saint Kitts og Nevis 125 <0,1 %
194 Tsjad Tsjad 125 <0,1 %
195 Tonga Tonga 117 <0,1 %
196 Dominica Dominica 106 <0,1 %
197 São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe 92 <0,1 %
198 Vanuatu Vanuatu 88 <0,1 %
199 Komorene Komorene 88 <0,1 %
200 De britiske Jomfruøyer De britiske Jomfruøyer 84 <0,1 %
201 Saint-Pierre og Miquelon Saint-Pierre og Miquelon 62 <0,1 %
202 Montserrat Montserrat 62 <0,1 %
203 Falklandsøyene Falklandsøyene 44 <0,1 %
204 Kiribati Kiribati 29 <0,1 %
205 Cookøyene Cookøyene 29 <0,1 %
206 St. Helena St. Helena 11 <0,1 %
207 Niue Niue 4 <0,1 %

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]