Hillevåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hillevåg
LandNorges flagg Norge
Areal8,08 km²
Kart
Hillevåg
58°56′53″N 5°44′28″Ø

Hillevåg er en gammel husmannsplass og en bydel i Stavanger (tidligere Hetland herred).

Husmannsplassen og herregården i Hillevåg[rediger | rediger kilde]

Hillevåg var en husmannsplass under gården Lagård til 1800-tallet. Den første husmannen i Hillevåg er omtalt i 1701. Ved Hillevåg var det et stort fiske som ble kalt for hillevågfisket, som Lagård delte med Hetland prestegård.

Frederik (Friederich) Petersen kjøpte Hillevåg på slutten av 1700-tallet. Han drev blant annet en mølle i bekken fra Mosvatnet sammen med broren Boye Petersen. Frederik Petersens enke giftet seg med Johan Adam Køhler, som overtok ledelsen av forretningene som Frederik Petersen hadde etterlatt seg.[1] Virksomheten ble utvidet, og en tid var det fem møller i Hillevåg, samt bryggeri og brennevinbrenneri. De hadde også et stort skipsbyggeri og drev med fiskebåter. I 1883 gikk familievirksomheten konkurs, i likhet med mange av byens ledende handelshus.

Frida Hansen, som var født Petersen og sønnedatter av den første Frederik Petersen på Hillevåg, ble født i Hillevåg i 1855.[2] Da konkursen rammet hennes familie, startet hun en broderiforretning i Stavanger sentrum.[2] Dette førte til at hun selv ble billedvever, med tekstilarbeid i art noveau / jugendstil. Hun er karakterisert som en brobygger mellom norsk og europeisk billedvev, og flere av hennes vevkomposisjoner regnes blant de beste som er laget innen nyere europeisk tekstilkunst. Arbeider av Frida Hansen er i eie hos en rekke museer, blant annet hos Nasjonalmuseet - Kunstindustrimuseet i Oslo, Drammens Museum, Stavanger kunstmuseum og Nordiska museet i Stockholm.

Bydelen Hillevåg[rediger | rediger kilde]

Bydelen Hillevåg har 19 921 innbyggere (per 2021)[3]. Hillevåg bydel har Mosvatnet i nord og Ullandhaug i vest, Gandsfjorden i øst og Sørmarka i sør. Hillevåg var en del av tidligere Hetland herred, som ble sammenslått med Stavanger i 1965. Tjensvoll var egen bydel frem til 1987, da flere bydeler i kommunen ble sammenslått. Det er to bydelshus i Hillevåg, ett på Tjensvoll og ett i Bekkefaret.

Grensen til Hinna bydel i sør går langs Breidablikkveien og Breiflåtveien, mens Hillevåg i nord avgrenses mot Eiganes og Våland bydel i Folke Bernadottes vei, Arne Garborgs vei og rett nord for Frida Hansens vei. I vest strekker Hillevåg seg nesten til Madlakrossen. Grensen går i Morgedalsveien, Hemmestveitbakken, rett vest for Jernaldergården og øst for Gosen. I sørvest møter Hillevåg Sola langs Kristine Bonnevies vei og Professor Olav Hanssens vei, i Sørmarka og ved Dalsetkroken går grensen til Hinna. Mosvatnet er delt mellom Hillevåg og Eiganes og Våland bydeler. Bydelsgrensen i nordvest går langs riksvei 509 (Madlaveien) til Tjensvollkrysset.

Hillevåg huser viktige institusjoner som sykehus (Stavanger universitetssjukehus) og universitet. Bydelen er ellers preget av en del småindustri og forretningsvirksomhet. Kilden kjøpesenter ligger ca. 2 km sør for Stavanger sentrum.

Landarealet er 8,08 km². Det høyeste punktet er Ullandhaug, 136 meter over havet, fulgt av Litle Ullandhaug (119 moh.) og Limahaugen (111 moh.). Hvis vi også medregner byggverk, så er masten på Ullandhaugtårnet Stavangers høyeste punkt, toppen rager 199 meter over havet. Tårnet ble bygd av daværende Televerket i 1963.

Rica Forum Hotel på Tjensvoll, som åpnet 7. september 2001, er Stavangers nyeste kongresshotell. Det elipseformete hotellet i glass og aluminium ruver i Stavanger. Med sine 21 etasjer og høyde på 60 meter over bakken, er det Stavangers høyeste bygning.

Bydelen omfatter valgkretsene Kvalaberg, Ullandhaug, Tjensvoll samt en del av Vaulen (hoveddelen av Vaulen valgkrets ligger i Hinna bydel).

Delområder og grunnkretser[rediger | rediger kilde]

Grensene for delområdene i Stavanger følger ikke helt grensene for bydelene, men grovt sett kan vi si at Hillevåg er inndelt i disse 4 delområdene :

Det er 30 grunnkretser i bydelen, hvorav 2 ligger utenfor delområdene over. De 2 grunnkretsene ligger i Våland delområde.

Kommunedelsutvalg[rediger | rediger kilde]

Hillevåg komunedelsutvalg er et politisk utvalg som skal være bindeledd mellom kommunedelens og byens sentrale organer. Det skal ta initiativ i saker som gjelder kommunedelen og har uttalerett i en rekke kommunale saker. Utvalget tildeler også midler til det frivillige organisasjonslivet i Hillevåg.[4]

Utvalget består av 11 medlemmer med varamedlemmer valgt av bystyret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bang-Andersen, Arne (1971). Handelshuset Køhler i Stavanger. Stabenfeldt. ISBN 8253200110. 
  2. ^ a b Thue, Anniken (1986). Frida Hansen : en europeer i norsk tekstilkunst omkring 1900. Universitetsforlaget. ISBN 8200072037. 
  3. ^ «Stavangerstatistikken». Besøkt 24. april 2023. 
  4. ^ «Hillevåg kommunedelsutvalg». www.stavanger.kommune.no. 16. oktober 2017. Besøkt 28. januar 2023.