Hillevåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hillevåg
LandNorge Norge
Areal8,08 km²
Map
Hillevåg
58°56′53″N 5°44′28″Ø

Hillevåg er en gammel husmannsplass og en bydel i Stavanger (tidligere Hetland herred).

Husmannsplassen og herregården i Hillevåg[rediger | rediger kilde]

Hillevåg var en husmannsplass under gården Lagård til 1800-tallet. Den første husmannen i Hillevåg er omtalt i 1701. Ved Hillevåg var det et stort fiske som ble kalt for hillevågfisket, som Lagård delte med Hetland prestegård.

Fredrik Pettersen kjøpte Hillevåg på slutten av 1700-tallet. Han drev en mølle i bekken fra Mosvatnet. Siden var det hjemmet for Køhler-familien fra 1813. De utvidet og en tid var det fem møller i Hillevåg, samt bryggeri og brennevinbrenneri. De hadde også et stort skipsbyggeri og drev med fiskebåter. I 1883 gikk familien konkurs.

Frida Hansen ble født i Hillevåg i 1855. Hun var en billedveverske, med tekstilarbeid i art noveau / jugendstil. Hun er karakterisert som en brobygger mellom norsk og europeisk billedvev, og flere av hennes vevkomposisjoner regnes blant de beste som er laget innen nyere europeisk tekstilkunst. Arbeider av Frida Hansen er i eie hos en rekke museer, blant annet hos Nasjonalmuseet - Kunstindustrimuseet i Oslo, Drammens Museum, Stavanger kunstmuseum og Nordiska museet i Stockholm.

Bydelen Hillevåg[rediger | rediger kilde]

Bydelen Hillevåg hadde 18 007 innbyggere (2006), en økning med 439 personer siden år 2000 (2,5 %). Hillevåg bydel har Mosvatnet i nord og Ullandhaug i vest, Gandsfjorden i øst og Sørmarka i sør. Hillevåg var en del av tidligere Hetland herred, som ble sammenslått med Stavanger i 1965. Tjensvoll var egen bydel frem til 1987, da flere bydeler i kommunen ble sammenslått. Det er to bydelshus i Hillevåg, ett på Tjensvoll og ett i Bekkefaret.

Grensen til Hinna bydel i sør går langs Breidablikkveien og Breiflåtveien, mens Hillevåg i nord avgrenses mot Eiganes og Våland bydel i Folke Bernadottes vei, Arne Garborgs vei og rett nord for Frida Hansens vei. I vest strekker Hillevåg seg nesten til Madlakrossen. Grensen går i Morgedalsveien, Hemmestveitbakken, rett vest for Jernaldergården og øst for Gosen. I sørvest møter Hillevåg Sola langs Kristine Bonnevies vei og Professor Olav Hanssens vei, i Sørmarka og ved Dalsetkroken går grensen til Hinna. Mosvatnet er delt mellom Hillevåg og Eiganes og Våland bydeler. Bydelsgrensen i nordvest går langs riksvei 509 (Madlaveien) til Tjensvollkrysset.

Hillevåg huser viktige institusjoner som sykehus (Stavanger universitetssjukehus) og universitet. Bydelen er ellers preget av en del småindustri og forretningsvirksomhet. Kilden kjøpesenter ligger ca. 2 km sør for Stavanger sentrum.

Landarealet er 8,08 km². Det høyeste punktet er Ullandhaug, 136 meter over havet, fulgt av Litle Ullandhaug (119 moh.) og Limahaugen (111 moh.). Hvis vi også medregner byggverk, så er masten på Ullandhaugtårnet Stavangers høyeste punkt, toppen rager 199 meter over havet. Tårnet ble bygd av daværende Televerket i 1963.

Rica Forum Hotel, som åpnet 7. september 2001, er Stavangers nye kongresshotell, beliggende på Tjensvoll. Det elipseformete hotellet i glass og aluminium ruver i Stavanger. Med sine 21 etasjer 60 meter over bakken, er det Stavangers høyeste bygning.

Bydelen omfatter valgkretsene Kvalaberg, Ullandhaug, Tjensvoll samt en del av Vaulen (hoveddelen av Vaulen valgkrets ligger i Hinna bydel).

Delområder og grunnkretser[rediger | rediger kilde]

Grensene for delområdene i Stavanger følger ikke helt grensene for bydelene, men grovt sett kan vi si at Hillevåg er inndelt i disse 4 delområdene :

Det er 30 grunnkretser i bydelen, hvorav 2 ligger utenfor delområdene over. De 2 grunnkretsene ligger i Våland delområde.

Kommunedelsutvalg[rediger | rediger kilde]

Hillevåg komunedelsutvalg er et politisk utvalg som skal være bindeledd mellom kommunedelens og byens sentrale organer. Det skal ta initiativ i saker som gjelder kommunedelen og har uttalerett i en rekke kommunale saker. Utvalget tildeler også midler til det frivillige organisasjonslivet i Hillevåg.[1]

Utvalget består av 11 medlemmer med varamedlemmer valgt av bystyret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hillevåg kommunedelsutvalg». www.stavanger.kommune.no. 16. oktober 2017. Besøkt 28. januar 2023.