Hopp til innhold

Tasta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tasta
LandNorges flagg Norge
Areal10,87 km²
Høyde o.h.65 meter
Kart
Tasta
58°59′00″N 5°41′00″Ø

Tasta er en bydel i Stavanger med 15 363 innbyggere (2017).

Innbyggertall[rediger | rediger kilde]

Folketilveksten i bydelen siden år 2000 er 2,6 prosent (353 personer), som er kommunens laveste tilvekst. Til gjengjeld økte folketallet i fastlandsdelen med hele 42,0 prosent på 1990-tallet. Det var byens høyeste vekstrate.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Bydelens landareal er 10,87 km² (uten Austre Åmøy 7,19 km²).

Tasta bydel består av nordre del av tidligere Hetland herred. Bydelen utgjør nordre del av kommunen og omfatter området nord for Stokkavatnet og Byhaugen. Austre Åmøy, som har fastlandsforbindelse via Rennfast og Randaberg, inngår i Tasta bydel.

I nord og vest grenser bydelen Tasta til Randaberg kommune. Grensen følger det gamle skiftet mellom gårdene Finnestad, Høie, Nedre og Øvre Tasta, gårdene Leikvoll, Håland, Goa og Rygg i Randaberg. I sør følger grensen det gamle skiftet mellom Nedre Tasta og den tidligere gården Eiganes og gården Stokka. Grenselinjen går fra Kalhammaren til Knutmannsteinen på Byhaugen og videre vestover til Store Stokkavatnet, som tidligere også ble kalt Tastavatnet.

Tastaveden, ca. 3 km nord for Stavanger sentrum, er bydelens største friområde og høyeste punkt (92 meter over havet), fulgt av Tastavarden (79 moh.) Midt på Austre Åmøy troner to markante høydedrag. Det høyeste, Brenningstua, er 72,5 meter over havet.

Historie[rediger | rediger kilde]

I høymiddelalderen finner vi fire gardsbruk på det nåværende Tasta. To gardsbruk var utskilt fra hovedgarden Tasta; nemlig Høie og Finnestad. Vi vet med sikkerhet at folketapet etter svartedauden i 1350 førte til at Høie og Finnestad ble fraflyttet. Folket konsentrerte seg om de to rikeste og største gardene, Øvre- og Nedre Tasta.

I 1838 hadde Nedre Tasta 21 bruk, Øvre Tasta ti bruk i tillegg til Dusavik. På Finnestad fantes det ni bruk og på Høie ti bruk. I 1866 var tallet på bruk steget til 71 på Øvre Tasta, 55 bruk på Nedre Tasta, mens Høie og Finnestad hadde henholdsvis 12 og 21 bruk.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Bydelen har tre fotballklubber; Vardeneset B.K, Tasta IL, Tastavarden HK og Pol IL.

Ikke langt fra Tastarustå Skole og Tastasenteret finnes Tasta Skatepark som er en av landets største skateparker.

Delområder og grunnkretser[rediger | rediger kilde]

Grensene for delområdene i Stavanger følger ikke helt grensene for bydelene. Tasta er inndelt i disse to delområdene :

Det er 30 grunnkretser i bydelen, hvorav to ligger utenfor delområdene over : én grunnkrets ligger i Kampen delområde (Kalhammaren 2) og én i Øyane (Austre Åmøy).

Bydelen består av tre valgkretser: Austre Åmøy, Ytre Tasta og Indre Tasta.

Tastas severdigheter[rediger | rediger kilde]