Lars Oftedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For sønnen, med samme navn, se Lars Oftedal (1877–1932)
Lars Oftedal
Lars Oftedal.png
Lars Oftedal. Illustrasjon fra Verdens Gang, 1884. Gravering utført av Hans Christian Olsen.
Født27. desember 1838[1]
Stavanger
Død2. mai 1900[1] (61 år)
Stavanger
Søsken Sven Oftedal
Barn Lars Oftedal
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Politiker, prest, redaktør, journalist
Parti Venstre, Moderate Venstre
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Ridder av St. Olavs Orden

Lars Oftedal (født 27. desember 1838 i Stavanger, død 2. mai 1900) var en norsk prest, pressemann og politiker. Oftedal var en av grunnleggerne av indremisjonsbevegelsen i Norge. Han var også politiker, og representerte Venstre på Stortinget mellom 1883 og 1885 og fra 1889 til 1891. Han sto for en moderat venstrepolitikk kjennetegna av lavkirkelige kristne verdier og forsiktighet i budsjettspørsmål. Han gjorde seg bemerka som en kraftig motstander av diktergasje til den radikale Alexander Kielland da saken kom opp i 1886 og 1887. Ved splittelsen i Venstre året etter fulgte han Moderate Venstre.

Oftedal grunnla avisa Vestlandsposten, som fra 1878 ble et viktig organ for Bonde-Venstre. I 1891 måtte han ta avskjed som prest etter en sedelighetsskandale; deretter konsentrerte han seg om avisdrift, og grunnla Stavanger Aftenblad, som han bygde opp til å bli en ledende regionavis for Sørvestlandet.

I 1887 tegnet Kielland et bitende portrett av Lars Oftedal i personen Morten Kruse i romanen Sankt Hans Fest. Her viser han hvordan Oftedal og hans «kaniner» holder hele byen og distriktet i sin hule hånd med en kombinasjon av svovelprekener og økonomisk utpressing. I 1889 kom også Knut Hamsun med et aggressivt angrep på Oftedal i skriftet Lars Oftedal. Seinere har Alfred Hauge levert et forsvar for Lars Oftedal i skuespillet Morten Kruse.

Oftedal var også en av inspirasjonskildene til Nils Kjærs imaginære figur Vestlandsfanden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Lars Svendsen Oftedal Oppr. Oftedahl, Lars_Oftedal_-_1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]