Liste over norske fosser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mardalsfossen blir noen ganger feilaktig regnet som det høyeste fossefallet i Norge
Vinnufossen i Sunndal, Norges høyeste foss
Tyssestrengene ved Tyssedal, en av mange store norske fosser som er blitt tørrlagt etter kraftutbygging
Ringedalsfossen, eller Skjeggedalsfossen, som også ble tørrlagt i samme utbygging som Tyssestrengene
De syv søstrene i Geiranger, Norges kanskje mest fotograferte foss
Kjosfossen ved Flåmsbanen utnyttes til kraftproduksjon
Thomas Fearnley: «Norwegian Waterfall» (1840)

Norge er et land med mange fosser, og de høyeste fossene i landet er også blant de høyeste fossene både i Europa og hele verden.

Myter og feiloppfatninger[rediger | rediger kilde]

Hva som er de høyeste fossene i landet er ofte omdiskutert. Ofte blir fosser som er lett tilgjengelige eller som blir regnet som turistattraksjoner feilaktig omtalt som høyest i landet eller i et område. Fosser med større vannføring ser gjerne mer imponerende ut enn fosser med liten vannføring, og blir dermed av og til også feilaktig prioritert på lister over de høyeste fossene. Høyden på fosser kan måles ut fra total fallhøyde hvis fossen har flere fall, eller ut fra høyden på det høyeste fallet. Disse begrepene blir av og til blandet sammen. Både Vettisfossen og Feigefossen har blitt omtalt som den høyeste i landet.[1] Mardalsfossen er et annet eksempel, og selv Vøringsfossen, som er den 83. høyeste i landet, har blitt kalt den høyeste i Norge.[2]

Mange fosser i landet er regulerte og helt eller delvis tørrlagt som følge av utbygging for produksjon av vannkraft, og en annen feilkilde er at kraftindustrien kan omtale det maksimale høydepotensialet til ei elv som kan utnyttes i kraftproduksjonen. Denne høyden er ikke nødvendigvis den samme høyden som selve fossefallet.

Norges høyeste fosser[rediger | rediger kilde]

Den høyeste fossen i Norge etter total fallhøyde er trolig Vinnufossen i Sunndal kommune i Møre og Romsdal, med en fallhøyde på ca. 860 meter. Dette gjør den også til den høyeste fossen i Europa og den sjette høyeste i verden. Det høyeste fallet i Vinnufossen er bare 420 meter. Mongefossen i Rauma i Møre og Romsdal har et totalt fall på 773 meter, men er regulert og tørrlagt store deler av året.

Liste[rediger | rediger kilde]

Lista inneholder fosser i Norge med en total fallhøyde på 100 meter eller høyere. Lista inneholder både fosser med liten vannføring og fosser som bare eksisterer til enkelte tider på året. Denne typen fosser blir ikke alltid tatt med på slike lister.

Selv om det er fosser fra Møre og Romsdal og Hordaland som topper listen, er det Sogn og Fjordane som har flest fosser over 100 meter, med 37 stykker. Hordaland har 34, mens Møre og Romsdal har 20. Mongefossen (nr 5), Ølmåafossen (nr 7) og Døntefossen (nr 9) er alle i Romsdalen og inngår i Raumavassdraget. Lista gjør ikke krav på å være fullstendig, og enkelte høyder kan også være noe unøyaktige, så lista kan inneholde feil.

N Navn Høyde (m) Høyeste fall (m) Fylke
1. Vinnufossen 860 420 Møre og Romsdal
2. Balåifossen 850 452 Hordaland
3. Strupenfossen 820 Sogn og Fjordane
4. Ramnefjellsfossen 818 600 Sogn og Fjordane
5. Mongefossen 773 773 Møre og Romsdal
6. Kjelfossen 755 149 Sogn og Fjordane
7. Ølmåafossen 720 720 Møre og Romsdal
8. Kjeragfossen 715 715 Rogaland
9. Døntefossen 700 200 Møre og Romsdal
10. Brufossen 698 240 Hordaland
11. Spirefossen 690 Sogn og Fjordane
12. Krunefossen 690 Sogn og Fjordane
13. Mardalsfossen 657 358 Møre og Romsdal
14. Tyssestrengene 646 312 Hordaland
15. Ytste Tindefjellfossen 620 380 Sogn og Fjordane
16. Langfoss 612 612 Hordaland
17. Kveåfossen 590 590 Sogn og Fjordane
18. Lægdafossen 575 125 Sogn og Fjordane
19. Tjøtafossen 561 354 Sogn og Fjordane
20. Austre Tindefjellfossen 560 Sogn og Fjordane
21. Sundefossen 557 Hordaland
22. Ormelifossen 551 Sogn og Fjordane
23. Tyssefossen 533 Møre og Romsdal
24. Grinddalsfossen 500 Møre og Romsdal
25. Tjørnadalsfossen 495 235 Hordaland
26. Voldefossen 492 150 Hordaland
27. Torfossen 488 488 Sogn og Fjordane
28. Krokfossen 485 485 Hordaland
29. Hydnefossen 475 155 Buskerud
30. Nordre Mardalsfossen 468 468 Møre og Romsdal
31. Skrikjofossen 455 260 Hordaland
32. Kyrfossen 450 360 Hordaland
33. Tunshellefossen 445 120 Sogn og Fjordane
34. Breimegafossen 440 440 Møre og Romsdal
35. Kyrfossen 440 200 Sogn og Fjordane
36. Veslegjuvfossen 440 125 Oppland
37. Ringedalsfossen 420 300 Sogn og Fjordane
38. Bringefossen 420 70 Møre og Romsdal
39. De syv søstrene 410 410 Møre og Romsdal
40. Sagfossen 400 Hordaland
41. Skålefossen 400 400 Sogn og Fjordane
42. Vermafossen 380 Møre og Romsdal
43. Novlefoss 377 Hordaland
44. Ringeriksfossen 360 105 Hordaland
45. Volefossen 355 185 Sogn og Fjordane
46. Stølsmaradalsfossen 350 350 Sogn og Fjordane
47. Ryfossen 345 150 Sogn og Fjordane
48. Vidfoss 340 180 Hordaland
49. Kjørlifossen 335 Sogn og Fjordane
50. Skeidslåfossen 325 Sogn og Fjordane
51. Brudesløret 320 Møre og Romsdal
52. Rjoandefossen 310 147 Sogn og Fjordane
53. Ædnafossen 305 172 Hordaland
54. Raudfossen 300 Hordaland
55. Skykkjefossen 300 300 Hordaland
56. Berdalsfossen 295 Hordaland
57. Gloppefossen 280 Aust-Agder
58. Vettisfossen 275 275 Sogn og Fjordane
59. Friaren 275 125 Møre og Romsdal
60. Rembesdalsfossen 272 Hordaland
61. Valurfossen 272 205 Hordaland
62. Mollisfossen 269 140 Troms
63. Drivandefossen 264 Sogn og Fjordane
64. Skyrdalsfossen 260 Hordaland
65. Øysterbøfossen 260 Sogn og Fjordane
66. Austerkrokfossen 257 257 Nordland
67. Smørholefossen 250 140 Sogn og Fjordane
68. Søtefossen 246 176 Hordaland
69. Hjellefossen 240 240 Sogn og Fjordane
69. Sivlefossen 240 165 Hordaland
71. Rjukanfossen 238 125 Telemark
72. Tysvikjofossen 235 235 Hordaland
73. Myrdalsfossen 230 100 Sogn og Fjordane
74. Feigefossen 229 229 Sogn og Fjordane
75. Reiårsfossen 210 210 Aust-Agder
76. Storhoggfossen 210 Rogaland
77. Gjerdefossen 200 200 Møre og Romsdal
77. Kvinnafossen 200 200 Sogn og Fjordane
77. Vedalsfossen 200 200 Hordaland
77. Muldalsfossen[3] 200 200 Møre og Romsdal
81. Fyssafossen 200 160 Sogn og Fjordane
82. Aurstaupet 193 85 Møre og Romsdal
83. Krekafossen 185 Sogn og Fjordane
84. Trollfossen 185 185 Møre og Romsdal
85. Vøringsfossen 182 163 Hordaland
86. Nyastølsfossen 180 105 Hordaland
87. Stigfossen 180 180 Møre og Romsdal
88. Avdalsfossen 175 170 Sogn og Fjordane
89. Gluterfossen 171 Møre og Romsdal
90. Knivabekkurifossen 170 Sogn og Fjordane
91. Svøufallet 156 156 Møre og Romsdal
92. Honganvikfossen 155 155 Rogaland
93. Låtefossen 140 140 Hordaland
94. Sjurhaugfossen 140 52 Sogn og Fjordane
95. Kvitåfossen[4] 140 Vest-Agder
96. Skjervefossen 135 70 Hordaland
97. Espelandsfossen 130 100 Hordaland
98. Stalheimsfossen 126 126 Hordaland
99. Dravladalsfossen 125 Hordaland
100. Brudesløret 110 110 Sogn og Fjordane
101. Tvindefossen 110 85 Hordaland
102. Tveitafossen 103 103 Hordaland
103. Skorvofossen 100 100 Hordaland

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Myter og feil om høyden på fosser Arkivert 5. januar 2010 hos Wayback Machine.
  2. ^ Vøringsfossen Arkivert 6. mai 2008 hos Wayback Machine.
  3. ^ Fallhøyde til fjorden er ca 370 m, usikkert om alt regnes som foss (se Vollan, Odd: Tafjord kraftselskap 1917-1967. Ålesund, 1967).
  4. ^ http://lager.biofokus.no/omraadebeskrivelser/Bekkekloefter2008_Landdalen.pdf

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]