Hopp til innhold

Foss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De enorme Iguazúfallene, på grensen mellom Argentina og Brasil i Sør-Amerika, blir av mange holdt for å være verdens vakreste fossefall.[1] Total vertikal fallhøyde er 82 m, hvorav 64 m i fritt fall. Iguazúfallene er både en blokkfoss, segmentfoss, hestehalefoss og stupfoss.

En foss eller et fossefall (vannfall) dannes der vann i en elv eller bekk brått renner utfor et stup eller en kant i terrenget og danner små vanndråper som bobler og reflekterer lyset i vannet slik at det ser hvitt ut.[2] Vannet kan enten falle fritt eller renne langs fjellsiden. Om fallhøyden er liten og over et lengre parti i terrenget, kalles det gjerne enten et fossestryk (hvitskummende) eller en stryk (hurtigrennende).

Fossetyper[rediger | rediger kilde]

Havasu Falls, nær Supai i Arizona er et eksempel på en stupfoss

De ulike fossetypene kan også kombineres for å beskrive en foss.

 • Blokkfoss: Fossen er bredere enn den er høy og vannet faller fra ei relativt bred elv. Fossen trenger ikke å være sammenhengende fra side til side.
 • Kaskadefoss: Vannet renner nedover ei rekke steiner, berg eller ei ru overflata av et slag. Fallet kan være både slakt og bratt.
 • Kataraktfoss: Langstrakte fosser eller stryk i større elver. Mest kjent er Nilen, som har seks katarakter mellom Khartoum og Aswan.
 • Viftefoss: Vannet sprer seg ut horisontalt i fallet og er i kontakt med grunnfjellet.
 • Hestehalefoss: Det fallende vannet har noe kontakt med grunnfjellet, før det mister kontakten.
 • Stupfoss: Vannet faller vertikalt og har ikke kontakt med grunnfjellet.
 • Segmentfoss: Flere klart fraskilte fossefall ved siden av hverandre.
 • Flertrinnsfoss: Vannet faller i flere fall.

Verdens høyeste og verdens største fossefall[rediger | rediger kilde]

World Waterfall Database (WWD) bekrefter at verdens høyeste fossefall er Tugelafallene i Sør-Afrika, med en total fallhøyde på 948 m.[3] Inntil ganske nylig regnet man imidlertid Angelfossen i Venezuela som den høyeste, men WWD bekrefter at dette skyldes en grov feil begått i 1949.[3] Norges høyeste fossefall er Skorgafossen i Skorga i Sunndal kommune i Møre og Romsdal, med et total fallhøyde på 875 m. Det gjør også fossen til verdens sjuende høyeste fossefall.[3]

Så kan det diskuteres om det er Victoriafallene, på grensen mellom Zimbabwe og Zambia i Afrika, Niagarafallene, på grensen mellom Canada og USA i Nord-Amerika, eller Iguazúfallene, på grensen mellom Brasil og Argentina i Sør-Amerika, som er verdens største, nest største og tredje største foss. Niagarafallene har klart størst gjennomsnittlige vannføring av de tre, med sine 2 407 /s, men både i Victoriafallene og Iguazúfallene er det målt større maksimal vannføring (henholdsvis 12 600 m³/s og 12800 m³/s) enn i Niagarafallene (maks 8 269 m³/s).

Kjente fosser i Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over fosser i Norge

Vinnufallet i Sunndal kommune er verdens sjuende høyeste fossefall (845 m)

Kjente fosser i andre land[rediger | rediger kilde]

Niagarafallene på grensen mellom Canada og USA er et av verdens største fossefall

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ World's Top 100 Highest Rated Waterfalls. World Waterfall Database. 2022. Besøkt 2022-07-15
 2. ^ foss i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 15. juli 2022 fra https://snl.no/foss
 3. ^ a b c d e f World's Tallest Waterfalls By Total Overall Height. World Waterfall Database. 2022. Besøkt 2022-07-15

Se også[rediger | rediger kilde]