Gudvangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°52′42,341″N 6°50′19,435″Ø

Gudvangen rundt 1915.
Cruiseskip i Gudvangen

Gudvangen er et sted i Aurland kommune i Sogn og Fjordane. Stedet ligger innerst i Nærøyfjorden og nederst i Nærøydalen. Gudvangen er en populær anløpshavn for cruiseskip. På sørsiden av dalen, rett ovenfor tettstedet er den høye Kjelfossen. Mineralet anortositt brytes ut lenger oppe i dalen og skipes ut fra Gudvangen. I reiselivsproduktet Norway in a Nutshell inngår båttur mellom Gudvangen og Flåm. Stamveien mellom Oslo og Bergen, E16, går gjennom Gudvangen, Gudvangatunnelen er del av E16 og munner ut rett ved. Fra Gudvangen går det blindvei til grenden Bakka ved Nærøyfjorden.


Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Gudvangen (norrønt: Guðvangir) kommer fra det gamle gårdsnavnet. Første delen, Gud, betyr "hedensk Gud". Ordet Vang(en) blir fortsatt brukt om den åpne plassen foran et hellig sted som Aurlandsvangen og Vossevangen. I Gudvangen, har det siden før-kristen tid vært flere hellige steder.[trenger referanse]

Gudvangen i kunst[rediger | rediger kilde]

Sogn og FjordanestubbDenne Sogn og Fjordanerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.