Leonid Brezjnev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Leonid Brezjnev
Leonid Brezjnev
Født 1. januar 1907
Russland Kamenskoje i Det russiske imperiet (nåværende Ukraina)
Død 10. november 1982 (75 år)
Sovjetunionen Moskva i Sovjetunionen
Sovjetunionens Statsoverhode (generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti)
19641982
Forgjenger Nikita Khrusjtsjov
Etterfølger Jurij Andropov

Leonid Iljitsj Brezjnev (eller Bresjnev; russisk: Леонид Ильич Брежнев, født 19. desember 1906jul./ 1. januar 1907greg. i Kamenskoje, død 10. november 1982 i Moskva) var leder i Sovjetunionen fra 1964 til 1982.

Bresjnev kom fra Ukraina, som den gang var et sørvestlig hjørne av Det russiske imperiet. Han meldte seg inn i kommunistpartiet som ung mann. Han steg i gradene i partiapparatet helt til 1952, da Josef Stalin oppdaget hans dyktighet. Han ble da raskt medlem av politbyrået, som var regimets viktigste politiske forum.

Ved Stalins død i 1953 mistet Bresjnev sin stilling i Moskva, men han ble hentet tilbake til maktposisjon av Nikita Khrustsjov, som han hadde kjent fra Ukraina. Da Khrustsjov ble styrtet i 1964, tok Bresjnev over som førstesekretær i kommunistpartiet.

Selv om mange mente at han var en kjedelig og en lite inspirerende person, førte han en dynamisk utenrikspolitikk som var basert på økte utgifter til forsvaret, for å sikre Sovjetunionens innflytelse i utlandet. Da den røde hær invaderte Tsjekkoslovakia i august 1968 for å slå ned det som den tsjekkiske regjeringen kalte for sosialisme med menneskelig ansikt, formulerte han Bresjnev-doktrinen. Den erklærte at Sovjetunionen har rett til å tvinge sin sosialistiske modell på alle land som ligger innenfor den sovjetiske innflytelsessfæren.

I 1976 ble Bresjnev alvorlig syk, han fikk antagelig hjerneslag. Tilstanden hans ble holdt hemmelig mens andre styrte i hans navn, blant annet da Afghanistan ble invadert i 1979.[trenger referanse]

Leonid Brezjnev døde i 1982.

Leonid Brezjnev og Jimmy Carter undertegner SALT II avtalen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Leonid Brezjnev – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Kliment Vorosjilov 
Sovjetunionens president
Etterfølger:
 Anastas Mikojan 
Forgjenger:
 Nikolaj Podgornij 
Sovjetunionens president
Etterfølger:
 Vasilij Kuznetsov 
Forgjenger:
 Nikita Khrusjtsjov 
Generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti
Etterfølger:
 Jurij Andropov 
Forgjenger:
 Nikita Khrusjtsjov 
Formann av Russlands kommunistparti
Etterfølger:
 Mikhail Gorbatsjov 
personstubbDenne biografien er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)