Flaskehals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Crystal Clear app Volume Manager.pngSnever: Denne artikkelen er snevrere enn hva tittelen skulle tilsi. Den dekker kun ett eller få av de emner man kunne forvente skulle bli behandlet under dette oppslagsordet.

Flaskehals kan referere til flere ting, men er i utgangspunktet en kort eller noe lengre forsnevring av en flaske, flakong eller amfora. Halsen er gjerne utstyrt med en tykkere flens i åpningen. Denne er enten med skrugjenger eller laget slik at den gir hold for en korketrekker.

Den tjener tre formål:

  1. Den gir feste for kork og eventuell forsegling
  2. Den gjør det lettere å dosere ut innholdet ved å begrense utstrømmingshastigheten
  3. Den demper fordampning og nedbryting av innhold

Korte halser kan være ut fra design eller plasshensyn. Halsene vil da oftest være utstyrt med skrukork. Lange halser finnes gjerne sammen med propper laget av kork eller som korkkopier i plast.

Logistikk[rediger | rediger kilde]

Uttrykket flaskehals brukes også i logistikk om ruteknutepunkter som (periodevis) har for liten kapasitet. De fleste byer har sine trafikale flaskehalser for eksempel.

Zoologi[rediger | rediger kilde]

I zoologien brukes begrepet «flaskehals» når man ønsker å beskrive eller å forklare forsnevringer (hindringer) som kan ha eller har hindret en videre eller viss naturlig utvikling. Man kan således hevde at den er knytta til kritiske perioder i livshistoria til en bestand. For eksempel blir gjerne første verdenskrig- og andre verdenskrig nevnt som en flaskehals for mange hunderaser, siden mange døde ut som følge av krigene, mens andre fikk endret sitt biologiske mangfold, kanskje fordi rasen nesten døde ut og måtte gjenoppbygges med basis i få eller sterkt et begrenset antall overlevende eksemplarer. Overleverene vil isåfall danne grunnlaget for det videre arvematerialet. Såkalte flaskehalser kan være av både lokal og global karakter. Et eksempel på en global flaskehals for svært mange arter var siste istid. Flaskehals-effekter oppstår også når en opprinnelig populasjon blir splittet og det oppstår uoverkommelige barrièrer mellom gruppene, siden en del av variasjonen i den opprinnelige bestanden vil være tapt for de genetiske arvematerialet i de ny gruppene.